Lahesta

Lahti mukaan sovellusyhtiön kokeiluun - autoilijoita palkataan vapaiden parkkipaikkojen etsintään

Vapaita pysäköintipaikkoja kartoitetaan maanantaista perjantaihin, kun maksullisuus on päällä. Kartoitus koskee ainoastaan parkkipaikkoja, joissa voi pysäköidä yli tunnin kerrallaan. Kuva: Katja Luoma

Mobiilipysäköintipalveluja tuottava EasyPark palkkaa autoilijoita, joiden tehtävänä on kartoittaa vapaat parkkipaikat. Tieto vapaista pysäköintipaikoista syötetään älypuhelimen sovellukseen reaaliaikaisesti. Uuden datan perusteella pystytään rakentamaan palvelu, joka tulevaisuudessa nopeuttaa vapaan parkkipaikan löytämistä. Suomen lisäksi EasyPark tekee vastaavan kartoitustyön seitsemässä maassa.

EasyPark aloittaa kartoitustyön niissä kaupungeissa, joissa mobiilipysäköinnillä on vahvin asema. Valitut kaupungit ovat Helsinki, Lahti ja Tampere. Myös Turku on mukana projektissa, siellä työ on jo saatu lähes valmiiksi.

Lahdessa mobiilipysäköinti kasvoi viime vuonna 62 prosenttia ja yli 168 000 pysäköintiä maksettiin EasyParkilla.

- Tarkan tiedon tarjoaminen vaatii tässä kohtaa myös manuaalista työtä. Rakennamme palvelua, joka auttaa autoilijaa löytämään parkkipaikan nopeasti ja helposti. Kun kartoitustyö saadaan tehtyä ja algoritmit rakennettua, sovellus kertoo mikä on paras reitti ja mistä todennäköisimmin juuri nyt löytyy vapaa parkkipaikka. Sen lisäksi, että autoilijan pinna ei kiristy, vähennetään turhasta ajelusta syntyviä ruuhkia ja päästöjä, kertoo EasyPark Suomen kartoitusprojektia vetävä Tuomas Liukkonen.

EasyParkin palkkaamat autoilijat tekevät merkintätyötä minimissään 10 tuntia viikossa. Vapaita pysäköintipaikkoja kartoitetaan maanantaista perjantaihin, kun maksullisuus on päällä. Kartoitus koskee ainoastaan parkkipaikkoja, joissa voi pysäköidä yli tunnin kerrallaan.

- Etsimme työntekijöitä, joilla on tietysti voimassa oleva ajokortti ja auto käytössään. Lisäksi jokaisen työtä hakevan täytyy tehdä erillinen testi, jolla varmistetaan, että hän on ymmärtänyt työtehtävän sekä siihen liittyvät säännöt ja ohjeet. Palkkaa ajotyöstä saa kilometrikorvausten lisäksi 12 euroa tunnilta, Liukkonen kertoo.

EasyPark toteuttaa vapaiden parkkipaikkojen kartoitustyön samanaikaisesta kahdeksassa maassa. Suomen lisäksi merkitsemistyötä tehdään tarkkaan valituissa kaupungeissa Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Itävallassa, Saksassa, Italiassa ja Espanjassa.

Paljon lisää autoiluun ja liikenteeseen liittyvää asiaa keskiviikon Uuden Lahden Auto ja liikenne -teemasivuilla. Kerromme muun muassa tulevasta Uudenmaankadun levennyksestä ja kyselemme paikallisten liikennesuunnittelijoiden näkemyksiä autoilijoita aina puhuttavasta aiheesta, liikenneympyröistä. Perehdymme myös ajoneuvomuotoiluun, jota opetetaan Lahden Muotoiluinstituutissa.

Suosittelemme