Lahesta

Bluesmiehen leffadebyytti

– Olihan se hieno kokemus, sanoo muusikko Ismo Haavisto, joka on mukana Aki Kaurismäen uudessa elokuvassa Toivon tuolla puolen. Kuvassa myös elokuvan pääroolin esitäjä Sherwan Haji. Kuva: Malla Hukkanen/Sputnik Oy

Lahtelainen muusikko Ismo Haavisto sai viime kesänä tarjouksen, josta ei voinut kieltäytyä: häntä pyydettiin mukaan Aki Kaurismäen uuteen elokuvaan.

Vaikka pyyntö tuli lyhyellä varoitusajalla, vain kuukautta ennen kuvauksia Helsingissä, ei Haavisto empinyt.

- Olin heti valmis. Kun tuollainen tilaisuus tulee, ei ole kahta sanaa siitä, lähdetäänkö.

Hän esittää ensi-iltansa eilen saaneessa Toivon tuolla puolen -elokuvassa katusoittajaa, joka musisoi yhdessä kohtauksessa kahvilan edessä. Hän soittaa oma biisinsä Midnight Man, koska juuri sen ohjaaja halusi.

Kun tuollainen tilaisuus tulee, ei ole kahta sanaa siitä, lähdetäänkö.

- Kaurismäkihän itse tykkää enemmän vanhasta suomalaisesta iskelmästä, mutta myös vanhasta roots- ja rockmusiikista. Hän kertoi, että oli ensimmäiset blueslevynsä kuunnellut Lahden Ruolassa asuessaan.

Haavisto tutustui elokuvaohjaajaan Lahdessa vuonna 2014, jolloin hän esiintyi Pitkä Sunnuntai -konsertissa moottoripyörämuseolla. Siellä soitti myös velipoika Marko Haavisto, joka on aiemmin tehnyt yhteistyötä Kaurismäen kanssa. Ohjaaja sattui olemaan yleisön joukossa ja päätyi juttusille veljesten kanssa.

- Hänellähän on se oma tyylinsä, ei hän tullut esitystä kehumaan. Annoin hänelle levyjäni, ja ilmeisesti hän oli sitten tykännyt.

Oman jännitysmomenttinsa kuvauksiin valmistautumiseen toi, ettei Haavisto ollut vuosiin soittanut pyydettyä biisiä.

- Se ei ole helpoin esitettävä, kun siinä pitää samanaikaisesti kahdella jalalla lyödä rytmiä, laulaa ja soittaa sekä slidekitaraa että harppua.

Ennen kuvauksia, jotka tehtiin Ateneumin taidemuseon läheisellä kujalla, hän sai veljeltään tsemppausta.

- Marko sanoi, että ota rennosti vaan, se on hyvä porukka.

Vähän kuulemma jännitti, koska etukäteen ei tiennyt, miten kuvaukset etenevät. Hänen osuutensa kuvattiin lopulta muutamassa tunnissa.

- Aki kävi kuuntelemassa harjoitusoton, sanoi ”pistetään purkkiin” ja lähti pois.

Ensin äänitettiin biisi ja sitten kuvattiin, kuvausvaiheessa Haavisto vain näytteli soittavansa. Vuorosanoja hänellä ei elokuvassa ole. Hänestä oli hieno kokemus päästä seuraamaan leffantekoa.

- Odottelua oli paljon. Sitä ei elokuvaa katsoessa tajuakaan, miten paljon yksityiskohdilla on merkitystä.

Hän kertoo esimerkin: kohtauksessa, jossa hän soittaa, päähenkilö katselee ikkunan takaa juoden kahvia. Kesken kaiken ohjaaja kuitenkin totesi, että kahvimuki on väärän värinen, ja avustajat lähetettiin kiireesti jäljittämään oikeanlaista.

- Hyvin oli Kaurismäellä langat käsissä, tuntui tietävän, mitä haluaa.

Suomalainen musiikki on elokuvassa isossa osassa, mukana ovat Haavistojen ohella myös Tuomari Nurmio ja Harri Marstio. Tätä haastattelua tehtäessä Haavisto ei ollut vielä elokuvaa nähnyt.

- Jännittäähän se katsoa itseään valkokankaalta.

Velipojalle Kaurismäki-leffat toivat aikoinaan esiintymisiä Japania myöten, ja Ismo Haavistokin on toiveikas, ulkomaankeikat kiinnostaisivat.

- Odotan, että leffa jotain poikii.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 30 vuotta siitä, kun hän 13-vuotiaana nousi ensi kertaa esiintymislavalle veljensä bändin solistina Torvessa.

- Blues on minulle aina ollut se ykkösjuttu.

Häntä ilahduttaa, että omalle musagenrelle riittää kuulijoita.

- Nykyään jokaisesta vähän isommasta kaupungista löytyy yksi kuppila, jossa bluesia kuulee. Ja livenähän blues juuri toimii.

Juhlakonsertteja on kevään mittaan luvassa ja levyntekokin on mietinnässä.

- Seuraavaksi haluaisin tehdä vinyylin.

Ismo Haavisto esiintyy Lahdessa

Haavistoa voi Lahdessa kuulla lauantaina 4.2. Brygga Citybarissa (Aleksanterinkatu 9) kello 23. Hän on paikalla myös, kun Reel Lahti esittää elokuvan keskiviikkona 8.2. kello 19 Vaahterasalissa (Aleksanterinkatu 26).

Marjaana Kontu
marjaana.kontu@uusilahti.fi
@

Suosittelemme