Lahesta

MM-hiihtojen taustalla kovaa vääntöä: LHS väläyttää perintätoimia, hiihtoliitto pohtii Salpausselän kisojen tulevaisuutta

Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Mika Kulmala on kyseenalaistanut Lahden aseman hiihtolajien maailmancupin paikkakuntana. Kannanotto liittyy Lahden hiihtoseuran ja hiihtoliiton välisiin kiistoihin.

MM-hiihtojen valmisteluissa on paljon lupauksia herättäviä merkkejä. Lipunmyynti sujuu tavoitteen mukaisesti ja suomalaiset urheilijat antavat kisojen markkinointiin parasta mahdollista vetoapua viime aikojen esityksillään.

Kaikki hyvin?

Valitettavasti ei. Lahden Hiihtoseuran ja Suomen Hiihtoliiton sukset ovat menneet yhteisen kisaprojektin myötä yllättävänkin näkyvästi ristiin. Tästä saatiin ensimmäisiä merkkejä julkisuuteen jo toissa vuonna, kun hiihtoliitto halusi neuvotella uusiksi MM-hiihtojen järjestelyistä tehtyä sopimusta. Tuon sopimuksen mukaan LHS saa kisojen järjestelyistä 1,1 miljoonan euron korvauksen, riippumatta kisojen taloudellisesta tuloksesta.

Nyt sopimusta ei ole enää yritetty neuvotella uusiksi, mutta sen käytännön toteutus tökkii. Alkuperäisen aikataulun mukaan hiihtoliiton piti maksaa LHS:lle 550 000 euron suuruinen maksuerä jo viime vuoden tammikuussa ja toinen 550 000 euron erä pian kisojen jälkeen. Ensimmäisen erän maksuaikaa jatkettiin yhteisellä sopimuksella elokuun loppuun asti, mutta summa ei ole edelleenkään kokonaisuudessaan LHS:n tilillä.

Seuralla on edelleen saamisia hiihtoliitolta noin 180 000 euroa. Seuran puheenjohtaja Juha Viljamaa vahvisti saamamme tiedon viime viikolla ja Yle ehti tehdä aiheeseen liittyvän uutisen  jo tämän viikon maanantaina.

180 000 euroa on iso summa LHS:n kokoisessa seurassa. Viljamaa toteaakin olevansa tilanteesta huolissaan. Ylen haastattelussa seuran johtokunnan jäsen Jouko Kemppi totesi, että liike-elämässä saatava olisi laitettu jo perintään.

Hiihtoseuran päässä tilannetta tulkitaan siten, että kyse on hiihtoliiton vaikeasta taloudellisesta tilanteesta. Kysyin kommenttia asiaan hiihtoliiton toimitusjohtaja Mika Kulmalalta, jonka mukaan kyseessä ei ole maksuvalmiusongelma. Sen sijaan hiihtoliitto haluaa vielä seuran nimet sopimukseen, jossa on sovittu mm. kisojen vapaaehtoisten työpanokseen liittyvistä järjestelyistä.

Kulmala vaikuttaa turhautuneelta tilanteeseen. Hän muistuttaa, että hiihtoliitossa on tehtävä maaliskuun loppuun mennessä päätös tulevan kauden maailmancupin osakilpailujen hakemisesta.

- Kuusamoon haetaan kisoja, mutta nykyisessä tilanteessa ei ole itsestäänselvyys, että kisoja haetaan ensi kaudeksi Lahteen, Kulmala vihjaa.

Hän puhui asiasta samansuuntaisesti Helsingin Sanomille tiistaina antamassaan haastattelussa.

”LHS kuvittelee, että sillä on automaattinen oikeus järjestää Suomessa pidettäviä hiihtolajien maailmancupien kilpailuja. Iso kokonaisuus on seuralle hämärää. Samalla halutaan, että Hiihtoliitto kantaa riskit. Pitää löytää järkevä toimintatapa tai sitten ei pidetä maailmancupia Lahdessa”, Kulmala sanoo HS:lle ja pohtii samassa haastattelussa myös lakimiehen hankkimista liiton avuksi.

Kaikesta huolimatta kiistan osapuolet ovat sitä mieltä, että käytännön tasolla kisajärjestelyt sujuvat hyvin. Etenkin järjestelyissä mukana olevat vapaaehtoiset saavat kiitosta. Kitkaa näyttääkin olevan etupäässä johtotasolla.

Tilanne on syntynyt pidemmän ajan kuluessa, sillä MM-järjestelyihin liittyvä jännite on ollut aistittavissa jo parin vuoden ajan. Kisojen järjestelyissä ison roolin ottanut Lahti Events -tapahtumayhtiö on herättänyt Lahdessa osittain ristiriitaisia reaktioita. Uuden organisaation mukanaan tuomat uudet tuulet tapahtuman markkinointiin saavat kiitosta, mutta mm.organisaation koko on herättänyt ihmetystä. Asetelmaan liittyvä jännite on ollut esillä myös valtakunnallisessa julkisuudessa mm. Ilta-Sanomissa marraskuussa julkaistussa kommenttikirjoituksessa, jonka on tehnyt lahtelainen toimittaja Marko Lempinen.

Lisää MM-hiihtojen taustoista ja järjestelyiden tämänhetkisestä tilanteesta tänään ilmestyvässä Uudessa Lahdessa.

Tommi Berg
tommi.berg@uusilahti.fi

Suosittelemme