Lahesta

Lahden historiasta tekeillä 1,5 tunnin dokumenttielokuva - anna vinkkejä tekijöille!

Lahden kulttuurialan tunnustuspalkinnolla tänä vuonna palkittu Keijo Skippari ja ohjaaja Tertta Saarikko ovat tekemässä dokumenttielokuvaa Lahden historiasta monen muun alan ammattilaisen ja vapaaehtoisen kanssa. Kuten esitteen keisarillisesta ilmeestä näkyy, elokuvan tarina alkaa kaupungin perustamisvuodesta 1905.

Lahdessa on ryhdytty valmistelemaan pitkää dokumenttielokuvaa, joka pureutuu kaupungin historiaan perustamisvuodesta 1905 aina näihin päiviin asti. Osittain dramatisoitu Lemmenlatu-elokuva tulee ensi-iltaansa Kino Iiriksessä Suomen 100-vuotisjuhlaviikolla joulukuun alussa 2017.

Päijät-Hämeen Elokuvakeskuksen tuottamaan hankkeeseen on jo lähtenyt mukaan iso joukko alan ammattilaisia ja vapaaehtoisia. Elokuvaan on tulossa esimerkiksi Ainopuiston kesäteatterin ja Kansanopiston näyttelijälinjan ihmisiä.

Dokumentin ohjaaja Tertta Saarikko on innoissaan projektin tämänhetkisestä tilanteesta. Hän toivoo, että kaupunkilaiset ottavat hankkeen omakseen.

- Tärkeää tässä on yhteisöllisyys. Mukaan lähteneet ammattilaisetkin ovat mukana lähinnä matkakorvauksilla, Saarikko kuvailee.

Talkoohenki ja innostuneisuus selittynee hankkeen ainutlaatuisuudella. Lahden historiasta ei ole ennen tehty dokumentin muotoon yhtä kattavaa läpileikkausta. Elokuvan kestoksi on tulossa 1,5 tuntia.

Dokumentti ei ole vain yksitotisen kronologisesti etenevä historiakatsaus. Yli sadan vuoden historia sidotaan dramaturgisesti yhteen yhden suvun tarinan kautta. Hankkeen käsikirjoitusryhmään kuuluu kirjailija Timo Sandberg, joka on tullut tunnetuksi mm. 20- ja 30-luvun Lahteen sijoittuvista dekkareistaan.

Elokuvan kehystarinasta juontaa juurensa myös elokuvan nimi Lemmenlatu, joka viittaa takavuosikymmenten hiihtoperinteisiin. Moni lahtelainen muistanee vastaavan nimisen teatterinäytelmän kymmenen vuoden takaa. Dokumenttielokuva on kuitenkin itsenäinen teos eikä liity suoranaisesti teatterinäytelmään.

Elokuvaa on tarkoitus esittää ilmaiseksi kaikille halukkaille Kino Iiriksessä. Ensi-iltaviikolla on luvassa useita näytöksiä ja senkin jälkeen elokuvaa aiotaan pyörittää kysynnän mukaan.

Lisää Lemmenlatu-dokumenttiprojektista tänään ilmestyvässä Uudessa Lahdessa.

Lemmenlatu-elokuvan käsikirjoitus ei ole vielä tässä vaiheessa lukkoon lyöty. Niinpä elokuvan tekijät toivovat lahtelaisilta hyviä vinkkejä ja näkemyksiä. Mitä asioita ja tapahtumia elokuvassa pitäisi olla? Millaisia henkilökohtaisia muistoja sinulla on Lahden historiasta? Myös suvussa kulkevat sukupolvien takaiset tarinat ovat kiinnostavia elokuvan tekijöiden kannalta.

Vinkkejä ja tarinoita pyydetään lähettämään dokumenttielokuvan työryhmälle sähköpostiosoitteeseen lemmenlatu@gmail.com

Tommi Berg
tommi.berg@uusilahti.fi

Suosittelemme