Lahesta

Lahesta lähteneet: Beyoncén jalanjäljillä Isossa Omenassa

Jarno Huttunen liikkuu New Yorkissa mielellään kaupungilla kameran kanssa myös vapaa-ajala. Manhattan on yksi hänen lempipaikoistaan.

Mukkulasta New Yorkiin matkannut valokuvaaja Jarno Huttunen nauttii Chinatownin herkuista ja ihmisten tarkkailusta 29metrossa.

Miksi lähdit aikanaan opiskelemaan New Yorkiin?

- Olen halunnut pienestä asti muuttaa tänne. Se elämäntyyli ja New Yorkin taika minut tänne ajoivat.

Koitko kulttuurisokkia?

- Esimerkiksi ruokakulttuurissa on ollut totuttelemista. Koulun ruokalassa listalla oli vain purilaisia, ranskalaisia sun muita roskaruokia. Toinen kulttuurishokki, josta olen alkanut jopa pitää on, että täällä ei ole työajalla merkitystä. Töitä jatketaan siihen asti, kunnes työ on viimeistelty. Nykiläiset ovat erittäin uraan keskittyviä ihmisiä

Millainen näkymä avautuu ikkunastasi?

- Toisen kerroksen ikkunastani avautuu perinteinen Brooklynin naapurustonäkymä: kaksikerroksisia tiilitaloja vieri vieressä. Yksisuuntainen katumme, jossa ei yleensä ole vapaita parkkipaikkoja, on koristeltu muutamalla puulla.

Onko sinulla pysyvä työlupa?

- Odottelen uutta työlupaani. Kuluneen vuoden olin erään mainoskuvaajan opissa, teimme keikkoja isoille yhtiöille kuten Nikon, Motorola ja Apple. Koetan siirtyä kohti Manhattania ja oppia kaiken minkä pystyn. Vapaa taiteilija olisi se ”ultimate goal”.

Ovatko newyorkilaiset tylyjä vai ystävällisiä?

- He ovat ystävällistä ja auttavaista väkeä. Aina, kun näkee turisteja karttojen kanssa, yleensä kuulee ”you need help?” jonkun nykiläisen suusta. He kuitenkin haluavat, että tuot pointtisi samantien esiin, ilman turhia puheita. New Yorkissa ei kukaan välitä tunteistasi, joten jätä ne kotiin, kun tulet töihin.

Millaisia kokemuksia sinulla on metrosta?

- Käytän sitä lähes päivittäin, koska se on paras ja halvin tapa liikkua. Niissä on oma taikansa ja ne ovat hyvin puhtaita. Tykkään katsella siellä ihmisiä ja miettiä, mistä kukakin on tänne päätynyt.

Miten newyorkilaiset suhtautuvat Donald Trumpiin?

- En ole kovin montaa ihmistä vielä täällä tavannut, joka kannattaisi herra Trumpia. New York on monikulttuurinen, kellään täällä ei ole halua vihanpitoon, jota Trump koettaa lietsoa.

Mikä on lempiravintolasi?

- Kiinalaisravintola Wo Hop Chinatownissa Manhattanilla. Se on ollut pystyssä jo 60 vuotta samassa paikassa. Paikka on maan alla ja se on tunnelmallinen, ihan kuin elokuvista. Ruoka on jotain aivan uskomatonta.

Millainen on Central Park?

- Ihan oma maailmansa, siellä voit tehdä melkein mitä vain: lampia, soutuveneen vuokrausta ja romanttisia siltoja, joiden kupeessa saksofonin soittaja soittaa. Eläintarhakin löytyy ja baseball-kenttiä.

Mitä vähemmän tunnettua kohdetta suosittelet matkailijalle?

- Esimerkiksi Battery Parkia, missä voit kävellä rauhassa Hudson-joen varrella, tai Staten Islandille menevää lauttaa. Se on ilmainen ja kulkee aivan Vapaudenpatsaan ohi. Kolmas on ehkä suosikkini, Washington Square Park iltaisin. Siinä kupeessa on paljon ravintoloita ja itse puisto on kaunis.

Oletko nähnyt julkkiksia?

- Olen nähnyt, paljonkin. Beyoncén ja miehensä Jay Z:n olen nähnyt muutaman kerran.

Mikä on parasta ilmastossa?

- Parasta on kesä. Useita viikkoja on nytkin oltu yli 30 asteessa ja auringon paisteessa. Olen kesäihminen.

Mikä on suurin juhla siellä?

- Itsenäisyyspäivä, 4. heinäkuuta. Sitä juhlitaan lähes viikko yhtä mittaa ja ammutaan paljon raketteja.

Onko kohdalle osunut rikollisuutta?

- Ei. Aina välillä kadulla joku hämärä tyyppi kuiskaa, että olisi huumeita tarjolla, mikä enemmän huvittaa minua.

Olit Lahdessa Kyykän mies ja intohimoinen futiksen pelaaja, onko laji jäänyt?

- Valitettavasti on jäänyt, mutta kova on hinku on päästä takaisin kentälle. Olen etsinyt joukkuetta, johon mennä vain pelailemaan ja pitämään hauskaa.

Mikä on sinulle Lahden nostalgisin paikka?

- Mukkulan alue eli ostari ja Mukkulan kenttä. Niihin liittyy niin monia muistoja.

Mitä suomalaista ikävoit?

- Perinteistä maksalaatikkoa ja metsälenkkejä perheen koirien kanssa.

Kuka?

Jarno Huttunen

Syntynyt Lahdessa 27.7.1992

Asunut Mukkulassa ja käynyt koulunsa siellä sekä Kannaksen lukiossa.

Muutti parikymppisenä New Yorkiin opiskelemaan valokuvausta.

Asui ensin Long Islandilla, nykyään asuu Brooklynissa vaimonsa kanssa.

Marjaana Kontu
marjaana.kontu@uusilahti.fi

Suosittelemme