Lahesta

Ideaverstas on yrittäjyyden treenikämppä

- Toisen roska on toisen aarre, toteaa Jyri Somero keskustelun lomassa, kun kiertelemme katsomassa entisen Muotoiluinstituutin tilavaa konepajaa punatiilitalossa Kauppakadun ja Sammonkadun kulmassa

Lausahdus kuvaa tilannetta monellakin tapaa. Yhteiskäyttöön perustuvasta nikkarointipajasta ajatustaan haudutellut Somero löysi aarteensa sieltä, mitä päättäjät eivät enää kokeneet tarpeelliseksi. Toisaalta muotoilun ja suunnittelun parissa pitkään opiskellut ja työskennellyt puuseppä on sisäistänyt raaka-aineiden arvon ja kestävän käytön.

Hieman häntä kismittääkin se, että kesällä koulun kaikottua tilat siivottiin turhankin tarkkaan metalliputkista ja muista hyllyillä notkuneista aineksista.

- Niistä olisi joku taitava muotoilija tai seppä voinut tehdä prototyyppejä tai valmiita tuotteitakin, Somero tuumii tilavaa 1000-neliöistä kokonaisuutta silmäillen.

Vähän liikaakin nykyään odotellaan niitä miljoonaluokan startup-firmoja. Eniten työllisyyttä kuitenkin luovat ne yrittäjät, jotka vain tienaavat leivän itselleen ja ehkä yhdelle työntekijälle.

- - -

Syyskuun alussa ovensa avannut paja sai nimekseen Ideaverstas.

Konsepti on Suomen mittapuulla uusi. Verstaalle kuka tahansa voi pääsymaksun maksamalla saapua käyttämään puun- ja metallintyöstön peruskoneita, työpöytiä tai vuokrattavia työhuoneita vaikka ympäri vuorokauden.

Koneet ovat pitkälti Muotsikan käytössä olleita, ja valikoimaa on täydennetty esimerkiksi laserleikkurilla ja 3D-tulostimella.

- Täällä on aika hyvä valmius yrittäjyyden ensimmäisen askeleen ottamiseen, hän sanoo.

Somero uskoo, että 24/7 avoinna oleva verstas voisi palvella monenlaisia käyttäjiä ammattimaisista yrittäjistä opiskelijoihin ja vapaa-ajan harrastelijoihin.

Yhteiskäyttötilassa esimerkiksi yrittäjät hyötyvät välttämällä kalliit alkuinvestoinnit kiinteistöihin ja koneisiin. Tervetulleita ovat kuitenkin myös muut kuin valmiit ammattilaiset.

- Opiskelijoita täällä on jo käynytkin, esimerkiksi kalustemuotoilijoita lopputöitään tekemässä. Ja jos tykkää muuten vain nikkaroida vapaa-ajalla, niin täällä käyminen on joustavampaa kuin kansanopiston kurssilla tiettynä ajankohtana, Somero sanoo.

- - -

Yhteiskäyttö ja jakaminen ovat maailmanlaajuisestikin kasvamassa tulevaisuuden megatrendeiksi. Jyri Somerolle idea välähti mieleen jo kymmenisen vuotta sitten pitäessään Helsingissä kivijalkaliikettä, jossa kunnostettiin huonekaluja ja tehtiin puusepäntöitä kantakaupungin asukkaille.

Maailmalla Ideaverstaan kaltaiset vuokrapajat ovat kasvaneet jopa vientituotteiksi.

- Esimerkiksi harrastajille nämä ovat oikein hyviä koneita, ei tarvitse autotallin nurkassa tai kerrostalon parvekkeella ährätä. Tietysti jonkinlaista osaamista ja ennen kaikkea uskallusta se vaatii, mutta aluksi annan aina turvaohjeistuksen koneiden käyttöön, Somero kertoo konesalin käytännöistä.

Sisäänpääsymaksun maksaneet voivat kulkea verstaalla sähköisiä kulkutageja käyttäen. Parin kuukauden aikana ns. kuukausiklubilaisia on kertynyt toistakymmentä.

- Ilahduttavaa on nähdä, että kukaan ei ole lopettanut, vaan kaikki jatkavat täällä käymistä, Somero sanoo.

- - -

Äänekkäämmän konesalin vieressä väliseinän toisella puolella on myös hiljaisempi osasto, jossa on lisää vuokrattavia työhuoneita ja kahvio. Pelkän pajan sijaan Somero näkisikin mielellään Ideaverstaasta kehkeytyvän omanlaisensa lämpimän yhteisön.

- Kuukausiklubiin sisältyy, että pääsee kahville ja lukemaan päivän lehdet. Ensin oli mielessä kahviautomaatti, mutta se tuntui vähän kylmältä ajatukselta, joten neuvottelen yhden yrittäjän kanssa lounaskahvilan perustamisesta.

Suunnitelmissa on jo laajentaa palveluita esimerkiksi tekstiilien ja tietokoneiden osaajiin.

- Parhaat ideathan eivät synny pakottamalla, mutta kun näiden alojen ihmiset ja ”pellepelottomat” alkavat palloilemaan keskenään ja vaihtamaan ajatuksia, niin sieltä voi syntyä vielä vaikka mitä liikeideoita. Kuluttajat voisivat myös tulevaisuudessa ostaa täältä palveluita tai tuotteita suoraan tekijöiltä, Somero maalailee.

Ideaverstas

Yhteiskäytössä vuorokauden ympäri oleva työtila tarjoaa kerta- ja kuukausimaksulla käyttöön puusepänverstaan ja metallipajan peruskoneet esimerkiksi yrittäjille ja harrastajille. Verstas sijaitsee entisen Muotoiluinstituutin tiloissa osoitteessa Kauppakatu 26.

Aatu Raninen
aatu.raninen@uusilahti.fi
@

Suosittelemme