Lahesta

Lahesta lähteneet: Puutarhat rauhoittavat kiireen keskellä Skotlannissa

Edinburghissa asuva Katariina Yli-Malmi opiskelee valokuvausta ja kaipaa karjalanpiirakoita.

Asut Skotlannin rannikolla Edinburghissa. Onko Brittein saarten sää maineensa veroinen?

– Ei ole niin sateista kuin voisi luulla. Sää vaihtuu tiuhaan, melkein joka päivä myös paistaa aurinko. Eniten haittaa tuuli, jollaista en ole missään muualla kokenut.

Kerro kaupungista jotain, mitä emme tiedä?

– Itsekin sain vasta viime viikolla tietää, että Edinburghin alle on haudattuna toinen kaupunki! Tai ainakin osia kaupungista, joita on 1700-luvulla käytetty asuntoina ja kauppapaikkoina. Edinburgh kasvoi niin nopeasti, että tilanpuute iski, ja kaupunkia päätettiin jatkaa maan alle.

Mitkä ovat Edinburghin parhaita puolia?

– Täällä asuu paljon nuoria ihmisiä, joten kiinnostavien tapahtumien ja ruokapaikkojen tarjonta on laaja. Ihmiset ovat sydämellisiä ja ystävällisiä!

Entä huonoja?

– Yllättävän kiireinen ja meluisa kaupunki, mitä ei ehkä koon perusteella odottaisi. Lisäksi rauhallisempaa ja vapaampaa luontoa saa hakea aika kaukaa. Metsiä tulee ikävä.

Mitä mielenkiintoista olet löytänyt kaupungista?

– ’Secret Herb Garden’, eli Salainen yrttitarha on hyvä paikka sunnuntaiseikkailulle. Kahvilasta saa oman maan yrteillä höystettyä ruokaa ja kiinnostavia teelaatuja. Kaunis ja leppoisa paikka kävellä ja tarkastella kasveja.

Mitä suosittelet turistille?

– Edinburgh on kiinnostavan historiallinen. Kasvitieteellinen puutarha on mahtava, ja sen keskellä on taidegalleria. Glasgow’ssakin (Skotlannin suurin kaupunki) kannattaa käväistä, se on hyvin erilainen tunnelmaltaan ja arkkitehtuuriltaan. Luontomatkailijan kannattaa lähteä ylämaan vuoristomaisemiin.

Pidätkö paikallisesta ruoasta?

– En ole kokeillut, koska monet ruokalajit ovat kovinkin lihaisia, ja itse en käytä eläinperäisiä tuotteita. ”Haggista” (jossa yleensä on lampaan sydäntä, maksaa ja keuhkoja) olen maistanut kasvisruokaversiona, se on lähin mihin pääsen.

Onko vasemmanpuoleinen liikenne aiheuttanut kommelluksia?

– Ei pahempia, onneksi en aja täällä autolla! Tietä ylittäessä katson aina moneen kertaan kumpaankin suuntaan, kun aina ei muista autojen tulosuuntia.

Eroaako skotlantilainen arki suomalaisesta?

– Tuntuu, että täällä tavataan enemmän ystäviä myös arkipäivisin. Itse kaipaan välillä myös päiviä, jolloin saan viettää iltaa kotona.

Mitä mieltä siellä ollaan Brexitistä?

– Edinburghissa lähemmäs 70 % väestöstä äänesti EU:ssa pysymisen puolesta, joten tulokseen ei olla tyytyväisiä. Yleinen ilmapiiri on se, että Skotlanti on viety suuntaan, johon se ei halua mennä. Skotlannissa halutaan nyt eroon Iso-Britanniasta ja takaisin osaksi EU:ta.

Millaista valokuvauksen opiskelu on?

– Opiskelu yliopistossa on melkein täysin omalla vastuulla, perinteistä opetusta ei ole paljoakaan. Lukukausi koostuu noin neljästä erilaisesta projektista, lisäksi työpajoissa käydään läpi valokuvauksen eri puolia aina tyypillisestä tuotekuvauksesta isonkoon kameroihin ja väripimiön käyttöön asti. Paljon mietitään ja opiskellaan sitä, mitä taide voi tehdä tai sanoa, ja kuinka se voi vaikuttaa ihmisiin ja ympäristöön.

Mikä valokuvaamisessa kiehtoo?

– Se on kokonaisuutenaan aivan upea ilmiö. Se, kuinka hetket, ihmiset, värit ja valot tallentuvat filmille ja luovat kuin uuden todellisuuden. Unelmanani olisi työskennellä valokuvataiteilijana ja myös vaikuttaa, esimerkiksi työskennellä luonnonsuojelu- tai ihmisoikeusjärjestöille.

Mikä teet vapaa-ajalla?

– Minä ja poikaystäväni rakastamme ruuanlaittoa, joten illat kuluvat usein jotakin uutta reseptiä kokeillessa. Joogaan myös usein.

Vierailetko Lahdessa?

– Viimeksi elokuun puolivälissä. Käyn kotona ainakin jouluisin ja kesäisin.

Mikä on rakkain paikka Lahdessa?

– Metsät Tapanilassa ja Vesijärvi. Näiden kahden äärellä vietän eniten aikaa kun tulen takaisin Lahteen.

Mitä asiaa ikävöit ulkomailla?

– Karjalanpiirakoita. Metsää, sekä sen marjoja! Järviä, joihin voi kotimatkalla pulahtaa.

Aatu Raninen

Suosittelemme