Lahesta

Lahesta lähteneet: Luonto auttaa koti-ikävään Saksassa

Lüneburgin yliopisto on tunnettu ympäristöystävällisyydestään. Sisko Laitinen opiskelee ympäristötieteitä ja arvostaa paikan luonnonläheisyyttä.

Miksi lähdit Saksaan?

– Idea ulkomailla opiskelusta sai alkunsa jo muutama vuosi sitten, kun vietin 10 kuukautta Saksassa vaihto-oppilaana. Kun viime vuonna tuli ajankohtaiseksi miettiä opiskelupaikkaa, lähetin hakupaperit Saksaan. Olen aina miettinyt, että maailmassa on niin monia mielenkiintoisia paikkoja. Miksi tyytyä vain yhteen?

Mitä teet Saksassa?

– Opiskelen ympäristötieteitä Lüneburgin yliopistossa. Nyt kun kesäjakson kokeet ja palautukset alkavat olla ohi, teen myös töitä vaatekaupassa muutaman kerran viikossa.

Miten asut?

– Soluasunnossa kahden muun opiskelijan kanssa. Saksassa lähes kaikki opiskelijat asuvat soluissa ja moni ei voi kuvitellakaan asuvansa yksin. Saksalaiset ovat siinä mielessä seurallisempia kuin suomalaiset!

Miten saksalainen kauppareissu eroaa suomalaisesta?

– Hintataso on yleisesti matalampi kuin Suomessa. Lisäksi sunnuntaisin kaikki kaupat on suljettu, eli viikonlopun syömiset pitää miettiä jo lauantaina, mikä on vaatinut vähän totuttelua.

Mitä Suomi voisi oppia Saksalta ja mitä Saksa voisi oppia Suomelta?

– Saksalaiset ovat sosiaalisempia kuin suomalaiset ja täällä on helpompi avata keskustelu ihan vaikka tuntemattomienkin kanssa. Saksalaiset voisivat toisaalta yrittää ottaa vähän rennommin, täällä varsinkin opiskelijoiden keskuudessa välillä stressataan ihan liikaa pienistäkin jutuista.

Mikä on lause, jonka olet viimeksi sanonut saksaksi?

– “Danke für den schönen Abend!”, eli kiitos mukavasta illasta, eilisten illanistujaisten päätteeksi.

Mitä aiot tehdä opiskelujesi päätyttyä?

– Saan kandin tutkintoni valmiiksi kahden vuoden sisällä, mutta pidemmälle en ole vielä suunnitelmia tehnyt. Alustavasti olemme poikaystäväni kanssa sopineet, että ennen maisterin tutkintoa lähdemme vielä vuodeksi ulkomaille seikkailemaan.

Onko Lüneburgissa ja Lahdessa mitään samaa?

– Lüneburgissa on paljon metsää ja luonnonsuojelualueita. Asuessani Lahdessa kävin usein kävelyllä Salpausselän metsissä eli pahimman koti-ikävän iskiessä voi täälläkin lähteä metsälenkille.

Milloin olet viimeksi käynyt Lahdessa?

– Kesäkuun alussa käväisin pikaisesti kotona. Lahdesta en juurikaan ehtinyt nauttimaan, sillä jatkoin jo seuraavana päivänä matkaa Pietariin, jossa kävimme perheeni kanssa viikonloppulomalla. Pidemmällä lomalla kotona olin viimeksi pääsiäisenä.

Millaista saksalaista ruokaa suosittelisit turistille?

– Perinteiset currywurstit ja lukuisat oluet ovat yleisesti turistien suosiossa. Itse noudatan vegaanista ruokavaliota, eli monet saksalaiset perinneruoat jäävät minulta syömättä.

Oletko käynyt Oktoberfesteillä?

– Kävimme Oktoberfesteillä Münchenissä viime syksynä parin saksalaisen kaverini kanssa. Meno oli tosiaankin maineensa veroista! Oktoberfest on sellainen juttu, joka pitää jossain vaiheessa kokea, mutta kerta saattaakin sitten olla tarpeeksi.

Osaavatko saksalaiset vitsailla?

– Osaavat! Tässä kohtaa tyypillinen stereotypia, että saksalaiset ovat huumorintajuttomia, ei pidä paikkaansa.

Miten koulusi eroaa suomalaisista korkeakouluista?

– Saksassa korkeakouluissa on kesä- ja talvilukukaudet. Kesällä kokeita saattaa olla vielä pitkälle elo- ja syyskuulle ja talvijakso alkaa vasta lokakuussa. Saksalaiset rakastavat muodollisuuksia, ja korkeakouluissa sekä professoreja että opiskelijoita teititellään.

Mitä kaipaat Suomesta eniten?

– Luontoa, kesäisin mökkeilyä ja kunnon lumista talvea. Ja äitiä tietysti kaikista eniten!

Mikä on lempipaikkasi Lahdessa?

– Kesäinen satama varmaan. Myös Salpausselän metsät ovat jo lapsuudesta asti tuttuja ja rakkaita.

Mikä on parasta kotipaikassasi?

– Lüneburgin yliopisto on tunnettu ympäristöystävällisyydestään ja sen myötä on kestävästä kehityksestä tullut koko kaupungin motto. Täällä on lukuisia ympäristöjärjestöjä ja esimerkiksi ulkona syödessä vegaanisia vaihtoehtoja on tarjolla lähes kaikkialla.

Kuka?

Sisko Laitinen

s. 16.12.1994 Lahdessa.

Asunut Jalkarannassa 20 vuotta. Käynyt peruskoulun Lahden Steiner-koulussa ja kirjoittanut ylioppilaaksi Tiirismaan lukiosta.

Muutti Lüneburgiin viime vuonna opiskellakseen ympäristötieteitä, tutustui Saksaan ensimmäisen kerran vaihto-oppilaana.

null
Reetta Multanen
reetta.multanen@uusilahti.fi

Suosittelemme