Lahesta

Lahesta lähteneet: Susanna Jokinen elelee Sveitsin läntisimmässä kolkassa

Missä asut nykyisin?

– Olen viimeiset kolme vuotta käynyt töissä Sveitsin Genevessä, mutta asuntoni on Ranskan puolella Ferney-Voltairessa. Matkaa rajalle on 100 metriä.

Miten tämä järjestely näkyy arjessa?

– Kaikki viralliset paperit, pankkikortit ym. ovat molemmissa maissa. Ylitän rajan joka päivä, joten passi ja Sveitsin työlupa on oltava mukana tarkastuksia varten. Autossa pitää olla erikoisluvat, ja liikennesäännöt muuttuvat rajalla. Ranskasta saa tuoda Sveitsiin vain tietyn verran tavaraa, esimerkiksi ostoksia tai alkoholia.

Mitä näet kotisi ikkunasta?

– Naapureiden parvekkeet, pienen hotellin, kauempana Mont Blancin huipun ja toisella puolella Jura-vuoriston.

Mitä teet työksesi?

– Olen tapahtumakoordinaattorina MCI Groupilla, joka on yksi Euroopan suurimmista tapahtuma-alan yrityksistä. Järjestän eräälle lääkefirmalle kongresseja, kokouksia ja muita tapahtumia ympäri maailmaa.

Oletko unelma-ammatissasi?

– Rakastan sitä ja ennen olisin sanonut heti kyllä, mutta mielipiteeni on muuttunut vuosien varrella työn hektisyyden takia.

Pidätkö työhön kuuluvasta matkustamisesta?

– Olen matkustanut koko elämäni, työssä matkustaminen on arkistunut. Työmatkapäiviä tulee vuodessa noin 80, mutta lähes saman verran kertyy myös omista reissuista.

Sveitsi tunnetaan monikielisyydestään, sujuuko sinulta parhaiten ranska, saksa vai italia?

– Saksa. Ranskan opinnot ovat työn alla. Geneve on ranskankielistä aluetta, mutta kansainvälisessä kaupungissa englantia kuulee lähes yhtä paljon.

Mitkä ovat Geneven parhaita puolia?

– Sijainti keskellä Eurooppaa hyvien matkailu- ja liikuntamahdollisuuksien ympäröimänä. Lisäksi kaunis luonto, turvallisuus ja kesä, jolloin kaupunki herää eloon.

Entä huonoimpia?

– Paikallisten tunnetusti röyhkeä asenne ja asiakaspalvelu. Virallisia asioita on vaikea hoitaa englanniksi – paikalliset rakastavat puhua ranskaa.

Oletko käynyt katsomassa Geneven maamerkkiä, 140 metrin korkeaa Jet d’Eau -vesisuihkua?

– Keskusta on niin pieni, että se näkyy joka kerta kun sinne menee. Onhan se kaunis.

Kerro Sveitsistä jotain, mitä emme tiedä!

– Täällä voi saada sakon, mikäli ei käytä oikeaa roskapussia. Lainkuuliainen maa, kuten Suomikin. Töitä tehdään paljon, vapaa-ajalle jää paljon vähemmän aikaa kuin Suomessa.

Kuka on maan suurin julkkis?

– Tennispelaaja Roger Federer.

Mitä paikkaa suosittelisit turistille?

– Sveitsin vuoristoinen luonto on todella kaunis, siellä vietetään aikaa myös kesäisin. Pikkukaupunkeja, kuten Gruyere, josta saa maan parhaat fonduet.

Ovatko Ranskan äskettäiset tapahtumat vaikuttaneet ilmapiiriin?

– Turvallisuuteen kyllä. Poliiseja näkyy enemmän erityisesti lentokentällä. Rajalla pahimmillaan tai parhaimmillaan jokainen auto tarkastetaan.

Onko hintataso korkea?

– Tutkimusten mukaan Geneve on maailman kallein kaupunki. Monet asuvat Ranskan puolella ja ostavat sieltä viikon ruuat.

Oletko kokenut makuelämyksiä?

– Olen oppinut rakastamaan paikallisten herkkua fondueta ja sveitsiläistä suklaata on syöty kyllästymiseen asti. Genevessä vallitsevat ranskalaiset ruokaperinteet.

Pysyvätkö junat aikataulussa kuin sveitsiläinen kello?

– Aikatauluihin voi luottaa, mutta tällä seudulla niihin suhtaudutaan astetta rennommin kuin saksankielisessä Sveitsissä.

Mikä on sinulle mieluisin paikka Lahdessa?

– Satama, varsinkin kesäiltaisin.

Kaipaatko takaisin Lahteen?

– Kaipaan Suomea totta kai, mutta en voisi kuvitella enää asuvani Lahdessa. Perhe ja ystävät Suomessa ovat korvaamattomat, minkä vuoksi matkustankin sinne joka kolmas kuukausi.

Kuka?

Susanna Jokinen

s. 29.3.1987

Opiskellut Lahdessa Saksalan ja Lotilan ala-asteella, Tiirismaan yläasteella ja lukiossa, sekä koulutuskeskus Salpauksessa.

Työskennellyt Lahdessa ravintola-alalla, ja nykyisin Sveitsissä tapahtumakoordinaattorina.

null
Aatu Raninen

Suosittelemme