Kaupungin kasvot

Tuunaaja kierrättää töissä ja kotona

– Jokaisella tuotteella on tarina, joka jatkuu uuden käyttäjän mukana, sanoo SPR:n Kontin tuotepäällikkö Kristiina Räty.

Mitkä kolme sanaa kuvaavat sinua parhaiten?

- Luova. Värikäs. Iloinen.

Mikä oli ikimuistoisin esiintymisesi koulussa?

- Kuudennella luokalla esitimme vapun alla euroviisun Pylly vasten pyllyä. Meillä oli ilmapallot, jotka poksautettiin lopuksi. Siitä kyllä silloin keskusteltiin, oliko sitä sopivaa esittää.

Kierrätys kannattaa, koska se on ekologista. Meillä tuottokin menee hyvään tarkoitukseen eli siinä voi olla osa avun ketjua. Kontin tuotepäällikkö Kristiina Räty

Mistä asiasta tuli teininä erimielisyyttä kotona?

- Kotiintuloajoista. Joskus tuli sanomista, kun eksyimme Katakombiin, ja meni vähän pitkäksi.

Kenen kaimasi tähdittämää tv-ohjelmaa jäät todennäköisimmin seuraamaan: koomikko Kristiina ”Krisse” Salmisen, kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelän vai juontaja Kristiina Komulaisen?

- Krisse Salmisen, koska hän on Lahdesta.

Mitä tekee tuotepäällikkö SPR:n Kontissa?

- Minun työkenttääni ovat kaikki Kontti-myymälät Suomessa. Myymme vain lahjoitettuja tuotteita ja tuotto menee SPR:n avustustoimintaan. Minulle kuuluu tavarankäsittelyprosessi lahjoituksesta aina siihen asti, kun tuote on silitettynä ja hinnoiteltuna myymälässä.

Mikä on paras kierrätyslöytösi?

- Löysin ihanan kotikansion asiapapereille. Se on kangaspäällysteinen ja vuodelta 1939. Siellä on lahtelaisten yritysten mainoksia ja se on kuin uusi, varsinainen aarre!

Miksi ihmisten kannattaisi asioida kierrätysmyymälöissä?

- Koska se on ekologista. Itselle tarpeeton voi olla toiselle tarpeellinen. Meillä tuotto menee hyvään tarkoitukseen eli siinä voi olla osa avun ketjua.

Edellistä haastateltavaa Aila Soikkelia kiinnostaa käsityö- ja tuunausharrastuksesi. Mikä vuodenaika inspiroi siinä eniten?

- Kesä ja loma-aika. Silloin sormet syyhyävät tehdä vanhasta uutta. Olen tehnyt esimerkiksi saippuaa ja solmioista hameita.

Jatka lausetta: Vaikka olen aina halunnut, en ole vielä koskaan...

- Ottanut tatuointia. Olen miettinyt perhosta nilkkaan.

Mihin työhön sinun pitäisi kotona tarttua?

- Tyttären entisen huoneen tapetointiin vanhoilla aikakauslehdillä. Siitä tulee työhuoneeni.

Mitä radiokanavaa kuuntelet?

- Yle Lahtea.

Kenen tunnetun henkilön elämää olisi kiva seurata päivän ajan?

- Haloo Helsingin solistin Elli Haloon. Fanitan häntä ja heidän musiikkiaan. Kiinnostaisi tietää, miten Elli ja kumppanit tekevät kappaleet ja varsinkin, kuinka sanoitus syntyy.

Oletko osallistunut mielenosoitukseen?

- Olen, opiskeluaikana Kuopion Muotoiluakatemiassa. Vastapäisestä puistosta kaadettiin vanhat puut, ja me köytimme itsemme niihin estääksemme sen. Ei se auttanut.

Osaatko paistaa vappumunkkeja?

- Osaisin, vaikka harvemmin olen niitä tehnyt.

Mitä tulee mieleen sanasta toukokuu?

- Hiirenkorvat, kevätjuhlat ja korkokengät.

Mikä on paras luontokohde Lahdessa?

- Kunnaksen Sydänkankaan luontopolku, jossa on kirkasvetinen metsälampi nimeltään Sorvanen. Siellä käymme uimassa ja sieltä kerään villiyrttejä ja kukkia, kun teen jalkakylpysuolaa.

Mikä perilahtelainen ärsyttää sinua?

- Keskustan korkeat pysäköintimaksut.

Räty heitti haasteen hieroja Eija Tikalle.

Marjaana Kontu
marjaana.kontu@uusilahti.fi

Suosittelemme