Kaupungin kasvot

Sirkusopettajalta sujuu salsakin

Mikä oli poikavuosiesi ikimuistoisin tempaus?

- Asuimme maalla ja meillä oli tosi iso Fordin traktori. 10-vuotiaana minulla ei riittänyt pituus, jouduin pitämään kaksin käsistä ratista, että sain kytkimen pohjaan, ja irrottamaan toisen käden ratista, että sain vaihteen päälle. Kerran jäin sen kanssa jumiin mäkeen ja auto tuli perässä. Siinä pikkupojalla tuli ilkeä olo. Mutta sain sen hoidettua.

Matkustat junassa ja viereen istahtaa kaimasi. Toivoisitko sen olevan laulaja Petri Nygård, kirjailija Petri Pykälä (Ilkka Remes) vai jääkiekkovalmentaja Petri Matikainen?

- Ehkä se Remes kuitenkin.

Mikä on varhaisin sirkusmuistosi?

- Olen suvusta, jossa ei oltu kiinnostuneita esittävästä taiteesta. Sirkusmuisto, joka muutti käsitykseni sirkuksesta, on vasta vuodelta 1997 Jyväskylän Kesässä. Siellä oli espanjalainen klovni, joka oli ruumiinrakenteeltaan kuin minä. Tykkäsin hänen tyylistään. Vuosi sen jälkeen hain sirkuskouluun.

Millainen maine Salpauksen sirkuskoululla on?

- Erittäin positiivinen. Meille hakee opiskelijoita Etelä-Amerikkaa myöten, koska ihmiset ymmärtävät, että tämä on hieno koulu.

Onko koulutukseen tunkua?

- Meillä on noin sata hakijaa ja 18 paikkaa.

Sattuuko usein tapaturmia?

- Meillä käytetään lonssiköysiä eli turvavaljaita, patjoja ja muita turvavälineitä, ja opettajat avustavat eli passaavat treenatessa. Tapaturmia sattuu, mutta vähemmän kuin esimerkiksi koripallossa.

Edellinen haastateltava Riikka Mäkelä kysyy, miten sirkuskoulutus voi koulutusleikkausten keskellä.

- Haasteita on paljon, sillä pienillä säästöillä tuhotaan nyt isoja asioista. Me valmistauduimme leikkauksiin jo ennen kuin niitä tehtiin. Opiskelijat ovat sitoutuneita ja esimerkiksi kaikki esiintymispalkkiot on ohjattu siihen, että saamme tänne päteviä opettajia.

Mikä on lempisirkuslajisi?

- Jos joku pitää valita, niin sanotaan korealainen kehto. Siinä ryhmä tekee telineellä ilma-akrobatiaa.

Miten rentoudut vapaa-ajalla?

- Käyn kuntosalilla ja kesällä pelaan frisbeegolfia. Tanssimisesta tykkään, käyn treenaamassa parisalsaa ja muita lattareita Mueve! Clubilla. Livekeikoilla käyn myös, ja lautapelitkin ovat viikoittainen juttu.

Mäkelä uteleekin, mikä on lempipelisi.

- Castles of Mad King Ludwig.

Mitä herkkua syntyy, kun tartut kattilaan?

- Varmaan soijapapupastaa, jossa on mukana jotain halloumijuttua ja munakoisoa. Kaverit pitävät ruokaani tulisena, koska tykkään käyttää vahvaa currya.

Mihin askareeseen sinun pitäisi seuraavaksi tarttua kotona?

- Olen muuttamassa, joten tapettien poistamiseen ja maalaukseen uudessa kodissa.

Mitä pidät pikkujouluista?

- Ne ovat pimeyden keskellä tärkeitä yhteisölle. Itselläkin on kymmenen vuotta ollut kaveriporukan omat pikkujoulut, tärkeintä siellä on hyvä huumori ja ruoka.

Jos Lahti olisi sirkuslaji, mikä se olisi?

- Tiukka nuora eli nuorallatanssiteline.

Nimeä Lahdesta kohde, jossa et ole käynyt mutta haluaisit!

- Apulanta-museo.

Heikkilä heitti haasteen muusikko Atte Härköselle.

Marjaana Kontu
marjaana.kontu@uusilahti.fi

Suosittelemme