Pääkirjoitus
Tommi
Berg
@TommiMBri tommi.berg@uusilahti.fi

Surullisia tilastolukuja vakavasta aiheesta

Lahden kaupunginhallitus sai äskettäin tietoiskun tavallista raskaammasta aiheesta, kun poliisin ja maahanmuuttotyön edustajat kävivät puhumassa heille paikallisesta seksuaalirikollisuudesta ja maahanmuuttoon liittyvistä kysymyksistä.

Kuten tilaisuuden aiheesta ja asiantuntijavieraista voi päätellä, kaupunginhallituksessa oli reagoitu viime viikkoina suomalaisia järkyttäneisiin uutisiin, kuten Oulun tapahtumiin.

Tässä lehdessä olemme haastatelleet kaupunginhallituksen huoneessa käväisseitä asiantuntijoita ja kerromme poliisin tuoreimpia tietoja viime vuoden seksuaalirikollisuudesta.

Aihe on äärimmäisen herkkä ja vakava, joten niin puolueetonta uutisointia tästä aiheesta ei ole olemassakaan, etteikö se olisi aina jonkun mielestä johonkin suuntaan pahasti vinossa.

Kaikesta kuohuttavuudesta huolimatta on pyrittävä käsittelemään faktat faktoina.

Kaikesta kuohuttavuudesta huolimatta on pyrittävä käsittelemään faktat faktoina. Uutisemme mukaan kaikkein ­vakavimpien seksirikosten eli raiskausrikosten määrä suunnilleen kaksinkertaistui Hämeen poliisin alueella viime vuonna. Niitä kirjattiin poliisin järjestelmään yhteensä 84.

Noin joka neljännessä tapauksessa tekijänä oli ulkomaalaisen statuksella Suomessa oleva henkilö, eli suurin osa rikoksista oli edelleen Suomen kansalaisten tekemiä.

Huolestuttavaa sen sijaan oli, että lapsiin kohdistuneita vakavia seksirikoksia oli kuusi, kun aiempina vuosina on puhuttu yksittäisistä tapauksista. Näissä tapauksissa tekijänä oli turvapaikanhakija.

Kaikissa niissä tekijä saatiin nopeasti kiinni, eikä poliisi löytänyt tekojen väliltä yhteyttä, joten Oulun tapaisesta järjestäytyneestä toiminnasta ei ollut kysymys.

Johtopäätöksenä voi siis todeta, että hysteriaan ei ole aihetta, mutta ei myöskään silmien ummistamiseen.

Viime aikojen keskustelussakin osa on ollut sitä mieltä, että maahanmuuttokysymyksen kytkeminen seksirikoksiin on epäolennaista. Toisessa reunassa ovat he, jotka ovat olleet laittamassa rajoja kiinni viimeistään vuodesta 2015.

Siinä välissä näyttää kuitenkin olevan yhä suurempi joukko ihmisiä, joiden mielestä tilanteeseen on syytä puuttua sen vaatimalla vakavuudella.

Lahdessa näin onkin yritetty tehdä monella rintamalla. Perinteisellä poliisityöllä on tärkeä rooli rikollisten kiinni saamisessa, mutta sen lisäksi täällä on tehty monenlaista ennaltaehkäisevää työtä. Yhtenä tuoreena esimerkkinä on tämän viikon maanantaina maahanmuuttajataustaisille nuorille järjestetty infotilaisuus, jossa käytiin läpi suomalaisen yhteiskunnan pelisääntöjä.

Lahdessa on myös tehty jo pitkään nuorten pariin jalkautuvaa Ankkurityötä, jossa muun muassa poliisin ja nuorisotoimen edustajat jalkautuvat sinne missä nuoretkin ovat. Viime kesästä lähtien tässä työssä on ollut mukana maahanmuuttajanuoriin keskittyvä etsivä nuorisotyöntekijä.

Kyseessä on tietenkin niin monimutkainen asia, että tilannetta ei oteta haltuun keskittymällä vain maahanmuuttajiin. Oli seksirikosten tekijä etniseltään taustaltaan kuka tahansa, monessa tapauksessa hänen tekonsa on parhaiten estettävissä potentiaalisiin uhreihin kohdistetun valistuksen avulla. Paikallinen poliisi, koulut ja nuorisotoimi ovatkin antaneet nuorille muun muassa nettikäyttäytymiseen liittyvää ohjeistusta.

Toivottavasti hyvää tarkoittavat ohjeet tavoittavat myös kaikkein vaikeimmassa elämäntilanteessa olevat nuoret, joiden tilannetta seksirikolliset ovat perinteisesti pyrkineet käyttämään hyväksi. Tämä logiikka ei kaikessa karmeudessaan ole koskaan ollut kiinni tekijän etnisestä taustasta.

Tommi Berg
tommi.berg@uusilahti.fi

Suosittelemme