Pääkirjoitus
Tommi
Berg
@TommiMBri tommi.berg@uusilahti.fi

Lahti ei saa hukata valttikorttiaan

Asumisen hinta-laatusuhde on toistaiseksi ollut Lahden merkittävin valttikortti uusien asukkaiden houkuttelussa. Kuva: Anssi Hietamaa

Joku teistä tämän lehden lukijoista saattaa olla niin tuore lahtelainen, että olet omalla muuttopäätökselläsi ollut rikkomassa 120 000 asukkaan rajapyykkiä kaupungin asukasluvussa. Elokuun lopussa uusi tasaluku jäi yhden henkilön päähän, kun kaupungin väkiluku oli 119 999. Tämän vuoden aikana Lahden väkiluku on kasvanut 426 henkilöllä.

Väkiluvun kasvu on jatkossakin kuntien välisen muuttoliikkeen ja maahanmuuton varassa, koska nykyisen ikärakenteen ja syntyvyyden aikana Lahdessakin kuolee enemmän ihmisiä kuin syntyy. Esimerkiksi viimeisen 12 kuukauden aikana täällä oli kuolleita 206 enemmän kuin syntyneitä.

Uusien asukkaiden houkuttelussa Lahden olennainen valttikortti on ollut edulliset asumiskustannukset. Valitettavasti kovat faktat ovat yhä pahemmin tätä mielikuvaa vastaan. Kiinteistöliiton tuoreen selvityksen mukaan lahtelainen maksaa erilaisia kiinteistön ylläpitoon liittyviä maksuja ja veroja jo neljänneksi eniten suurten kaupunkien välisessä vertailussa.

Kustannusten nousu johtui Lahdessa ennen kaikkea tälle vuodelle tehdystä kiinteistöveron korotuksesta, jolla paikattiin kaupungin vuotavaa rahakirstua. Ensi vuoden alussa tilanteeseen on tosin tulossa pientä helpotusta, kun Lahti Energia laskee kaukolämmön hintaa kaksi prosenttia. Se ei kuitenkaan ratkaisevasti kokonaistilannetta muuta.

Vielä ikävämmältä tilanne näyttää Lahden kannalta, jos tarkasteluun otetaan myös tulovero, joka on suurten kaupunkien kärkipäässä. Lahtelaisten päättäjien tuleekin nyt kynsin ja hampain tehdä töitä sen eteen, että tänne muuttava ei joudu maksamaan päätöksestään kohtuuttoman paljon verojen ja asumiseen liittyvien maksujen muodossa.

Maksuja ja veroja taivastellessa on toki hyvä muistaa, että asuntojen hinnat ovat edelleen täällä tuntuvasti halvempia kuin pääkaupunkiseudulla. Muuttopäätöstä harkitsevan ihmisen silmissä olennaista on kuitenkin asumisen kokonaiskustannukset.

Eikä rahoille saatavaa vastinettakaan voi unohtaa. Yhtälö olisikin helppo ratkaista, jos se olisi tehtävissä vain säästöjä hakemalla. Liian raju ja lyhytnäköinen palveluiden karsinta on kuitenkin varmin tapa karkottaa myös nykyisiä asukkaita.

Kaikista puutteista ja kohonneista kustannuksista huolimatta Lahti on toistaiseksi ollut verran hyvä vaihtoehto, että kaupunki on pysynyt harvojen kasvavien kaupunkien joukossa. Tilastojen perusteella näyttää kuitenkin siltä, että kasvua on tullut lähialueen pienempien kuntien kustannukselta, mikä on seutukunnan kokonaisuuden kannalta huolestuttava merkki. Asumisen hinta-laatusuhde on saatava pidettyä niin hyvässä kunnossa, että tämä alue on edelleen houkutteleva vaihtoehto kauempaakin tuleville muuttajille.

Tommi Berg
tommi.berg@uusilahti.fi

Suosittelemme