Pääkirjoitus
Tommi
Berg
@TommiMBri tommi.berg@uusilahti.fi

Rohkeiden valintojen kaupunki?

Lahden valtuusto teki maanantaina yhden merkittävimmistä päätöksistään, kun se hyväksyi kaupungin uuden ­strategian. Tästä eteenpäin kaikki muut päätökset ovat vain strategian toimeenpanoa.

Näin sen pitäisi mennä. Elävä elämä on osoittanut, että käytännön päätöksentekotilanteissa jokainen tulkitsee strategiaa omien tarkoitusperiensä mukaan. Kaupungin strategiaan on yleensä kasattu sen verran paljon erilaisia tavoitteita, että sieltä on usein yhtä helppo löytyy perusteita yksittäistä päätöstä vastaan tai sen puolesta.

Tuorein strategia ei tässä mielessä poikkea edeltäjistään. Strategian tavoitteissa on muutamia uusia painotuksia ja paljon tuttua edellisiltä vuosilta.

Strategiatyössä kaikki lähtee visiosta, jossa määritellään haluttu tulevaisuuden tilanne. Uusimmassa strategiassaan Lahti haluaa olla vuonna 2030 .rohkea ympäristökaupunki..

Sanamuodot ovat eläneet, punainen lanka on pysynyt samana.

Visio ei ole sanottavasti muuttunut viimeisen kymmenen vuoden aikana. Vuonna 2009 hyväksytyssä strategiassa Lahden visiona oli olla .houkutteleva ja elinvoimainen ympäristökaupunki.. Tuolloin aiottiin jo laittaa tavoitteeksi .kansainvälisesti johtava. ympäristökaupunki, mutta lopulta visiosta haluttiin realistisempi.

Kaksi vuotta sitten Lahti ilmoitti, että .menestymme kansainvälisesti rohkeana ihmisten ja yritysten ympäristökaupunkina..

Huvittavaa kyllä, visio syntyi tuolloin sitkeän poliittisen väännön jälkeen, minkä seurauksena sinne putkahti kompromissina maininnat ihmisistä ja yrityksistä. Jokaiselle jotakin.

Nyt tuorein visio on otsikkotasolla napakampi. Tarkemmassa vision selityksessä on otettu huomioon muun muassa korkeakoulukentän isot muutokset: .Kansainvälinen yliopistokaupunki ratkaisee tulevaisuuden haasteita. Lahdessa teemme rohkeita valintoja sujuvan arjen, hyvinvoinnin ja yrittämisen edistämiseksi..

Vaikka sanamuodot ovat eläneet, punainen lanka on pysynyt samana. Se kertoo tietystä johdonmukaisuudesta. Lahden vuosia sitten tekemät ympäristökaupunkilinjaukset saattavat saada kruununsa muutaman viikon kuluttua, kun seuraava valinta Euroopan vihreäksi pääkaupungiksi julkistetaan.

Valtuustossa käytiin kuitenkin syystäkin keskustelua siitä, miten ympäristökaupunki todella näkyy konkreettisesti lahtelaisille. Esimerkiksi sähköautojen latauspisteitä luulisi jo näkyvän tiheämmin katukuvassa.

Tähän asti moni tavallinen kaupunkilainen on helposti kokenut, että ympäristökaupungin painotukset ovat näkyneet lähinnä liikennettä hankaloittavina ratkaisuina. Olemme jälleen tällaisen keskustelun äärellä Vesijärvenkadulla. Asetelman kiteyttää hyvin valtuutettu Elisa Lientolan (vas.) maanantain kokouksessa ohimennen heittämä kommentti, jonka mukaan rohkeita valintoja tarvitaan käytännössä siinä vaiheessa, kun pitää päättää mihin autolla pääsee ja kuinka montaa kaistaa pitkin.

Strategiassa on perinteiseen tapaan joukko yksityiskohtaisempia tavoitteita ja mittareita, joiden avulla visioon on tarkoitus päästä. Tässä niistä vain pieni poiminta: Lahdessa on vuonna 2030 jo 150 000 asukasta, kaupungin tulorahoitus vuonna 2022 riittää kattamaan nettoinvestoinnit, asukkaiden tyytyväisyys kuntapalveluihin kasvaa, yksinäisyyden kokemus vähenee, toisen asteen koulutuksen suorittaneiden määrä kasvaa ja kaupungin henkilöstön työhyvinvointi lisääntyy.

Kunnianhimon puutteesta strategiaa ei voi syyttää. Jokainen ymmärtää, että yksikin noista tavoitteista on kovan työn takana. Puhumattakaan niiden toteuttamisesta yhtä aikaa. Valtuustolle ehtii tulla vielä hiki päättämänsä strategian toimeenpanossa.

Tommi Berg
tommi.berg@uusilahti.fi

Suosittelemme