Pääkirjoitus
Tommi
Berg
@TommiMBri tommi.berg@uusilahti.fi

Lisää vettä huhumyllyyn

Mika Mäkinen, Johannes Koskinen ja Jukka Ottela. Kaikkien nimet on mainittu oheisissa spekulaatioissa.

Paikallisilla päättäjillä on edessään niin paljon henkilövalintoja ja vaaleja, että epävirallisissa huhumyllyissä pyörii näinä aikoina jos jonkinlaisia nimiä.

Ensin poliitikot joutuvat linjaamaan, haluavatko turvautua kaupunginjohtajan valinnassa tuttuun, paikalliset kuviot tuntevaan virkamieheen vai hakevatko uutta näkemystä Lahden ulkopuolelta.

Jos haetaan tuttua ja turvallista, vahvoilla on tehtävän väliaikainen hoitaja Mika Mäkinen. Liekö asiaa pohjustettu lahtelaisen keskustaravintolan kabinetissa, jossa Mäkinen on nähty vappupäivänä paikallisten demareiden johtohenkilöiden kanssa? Ulkopuolista näkemystä haettaessa vahvoilla voi olla muun muassa Suomi 100 -juhlavuoden pääsihteerinä toiminut Pekka Timonen.

Ensi syksynä edessä on maakuntavaalit, mikäli sote- ja maakuntauudistus toteutuu suunnitellulla tavalla. Tässä vaiheessa johtavien poliitikkojen katseet ovat kuitenkin jo tiukasti ensi vuoden eduskuntavaaleissa.

Lahti sai kaksi demarikansanedustajaa Arkadian­mäelle vuonna 2015, kun pitkän linjan hämeenlinnalainen kansanedustaja ja ääniharava Johannes Koskinen ilmoitti juuri ennen vaaleja lähtevänsä Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankin johtokunnan jäseneksi. Nyt politiikan kulisseissa kiertää sitkeä huhu, jonka mukaan Koskinen pyrkisi takaisin eduskuntaan tulevissa vaaleissa. Mikäli näin todella tapahtuu, on joko Mika Kari tai Ville Skinnari suuressa vaarassa tippua.

Kokoomuksen osalta tällaista huolta ei Lahdessa ole, koska puolue ei saanut viimeksi täältä läpi yhtään kansanedustajaa. Nyt vaikuttaakin siltä, että edellisistä kerroista viisastuneena puolue ei olisi enää hajottamassa paikallisia rivejään. Milla Bruneau ja Francis McCarron ovat ilmoittaneet ehdokkuudestaan. Sen sijaan ei olisi iso yllätys, mikäli edellisissä vaaleissa mukana olleet Juha Rostedt ja Sari Niinistö jättävät tällä kertaa leikin väliin.

Kolmen vuoden kuluttua päättäjät pääsevät valitsemaan Lahden ensimmäistä pormestaria. Isoimmista puolueista kokoomus on ollut valmis julkistamaan pormestariehdokkaan nimen etukäteen, demarit ovat kannattaneet sammutettujen lyhtyjen taktiikkaa. Jos jompi kumpi nykyisistä demarikansanedustajista joutuu pois Arkadianmäeltä, olisi pormestarin paikka luonteva laskeutumisalusta.

Kokoomuksen osalta spekulaatioissa on syytä pitää laajalla otannalla mukana myös nykyisen paikallispolitiikan ulkopuolisia todellisia jokerikortteja. Tiettävästi puo­lueen sisäpiirissä on keskusteltu enemmän tai vähemmän vakavasti muun muassa siitä, lähtisikö Mediatalo Esan toimitusjohtajan tehtävästä eläkkeelle jäänyt Jukka Ottela puolueen pormestariehdokkaaksi.

Kokonaan toinen kysymys tietysti on, mikä hänen oma kiinnostuksensa lopulta olisi. Ajatuksena mielenkiintoinen joka tapauksessa. Väärinkäsitysten välttämiseksi todettakoon, että Ottela itse ei ole ollut julkistamassa tätä huhua, vaikka hänelle entisen työnsä kautta onkin yhteyksiä muun muassa tähän lehteen.

Tulevien vuosien nimiruletissa ehdimme nähdä vielä monenlaisia huhuja, joista osa saattaa osoittautua todenperäisiksikin.

Tommi Berg
tommi.berg@uusilahti.fi

Suosittelemme