Pääkirjoitus
Tommi
Berg
@TommiMBri tommi.berg@uusilahti.fi

Saunabuumi tulossa Lahteen?

Parhaat ideat kannattaa kopioida ja tehdä niistä oma sovellus. Tästä on pohjimmiltaan kysymys Vesijärven rantaan suunnitellussa kokonaisuudessa, johon voisi tulla uimala, sauna ja ravintola. Vastaavia hankkeitahan on jo toteutettu hyvällä menestyksellä Helsingissä. Pääkaupungista saunabuumi on jo leviämässä hyvää vauhtia maakuntiin. Esimerkiksi Tampereen keskustassa sijaitsevalle Laukontorille on avautumassa rantasauna tämän vuoden toukokuussa.

Lahden hankkeen taustalla on kaupunkiorganisaation ulkopuolinen taho, joka on kiinnostunut toteuttamaan hankkeen Teivaan sataman ja matkustajasataman välillä sijaitsevalle alueelle (s. 13). Hankkeen puuhaajan nimeä ei ole julkistettu, mutta kaavoittajan mukaan kyseessä on ”vakavasti otettava taho”.

Syytä ollakin, sillä hyvin toteutettu uimala-sauna-kokonaisuus ei ole halpa projekti. Helsingin Allas Sea Pool -merikylpylä maksoi noin yhdeksän miljoonaa euroa ja Hernesaaren Löyly-kokonaisuus noin kuusi miljoonaa.

Lahteen tuskin ollaan toteuttamassa ihan näin ison mittakaavan hanketta. Lopullinen hintalappu riippuu toki siitä, mitä kaikkea kohteeseen lopulta tulee. Esimerkiksi Tampereen keskustan rantasaunan kustannusarvio on noin kolme miljoonaa euroa.

Anniskelupaikkoja rannassa on jo riittävästi. 29Rantasaunan ja uimalan muodostama 29kokonaisuus olisi lahtelaisittain jotain

Tampereen hanke on muutenkin lahtelaisittain mielenkiintoinen vertailukohde. Sikäläisessä keskustelussa on ollut jo etukäteen nähtävissä pettymystä hankkeen toteutustavasta. Esimerkiksi Aamulehden toimittaja Vesa Laitinen kirjoitti marraskuussa kommenttikirjoituksen otsikolla ”Piti tulla sauna, tulikin ravintola”. Jutun mukaan paikalle tulevaan ravintolaan mahtuu 500 asiakasta ja sauna on vain pieni lisuke. Vaikka rakennus oli tehty kaupungin hyväksymän kaavan mukaisesti, jäi kokonaisuudesta ainakin kyseiselle kommentoijalle ”höntti ja höynäytetty olo”.

Lahden päättäjät ovat kaikesta päätellen halunneet etukäteen varautua tällaisiin uhkakuviin. Tekninen lautakunta on jo ilmoittanut, että pelkkää kelluvaa ravintolaa paikalle ei pidä perustaa. Kokonaisuudessa täytyy olla jotain muutakin.

Linjaus on kannatettava. Anniskelupaikkoja rannassa on jo riittävästi. Rantasaunan ja uimalan muodostama kokonaisuus olisi lahtelaisittain jotain uutta. Tampere toimii hyvänä muistutuksena siinä, että yksityiskohtaisempia kaavamääräyksiä laadittaessa kannattaa myös olla tarkkana, jotta mahdollinen toteutus lopulta vastaa odotuksia.

Hankkeen toteutukseen on tässä vaiheessa vielä matkaa. Ensin kaupungin kaavoittajat selvittävät, mitä kyseiselle paikalle ylipäätänsä on mahdollista toteuttaa, kun kaikki ympäristön rajoitteet on otettu huomioon. Sen jälkeen hanketta miettivä sijoittaja tekee omat laskelmansa.

Toivottavasti hanke läpäisee nämä molemmat seulat. Suunniteltu paikka on mitä erinomaisin tuollaiselle toiminnalle niin sijaintinsa kuin maisemiensa puolesta. Parhaimmillaan se voisi toimia hyvänä matkailun vetonaulana, jonka ympärille voisi rakentaa erilaisia hyvinvointi- ja elämyspaketteja mm. yhteistyössä Sibeliustalon kanssa tai urheilukeskuksen suorituspaikkoja hyödyntäen.

Mikäli kohteen hinnoittelu on riittävän maltillinen, toimii se ennen kaikkea myös paikallisten asukkaiden virkistyskohteena. Tätähän on peräänkuulutettu myös valtuustoaloitteissa, joissa on kaipailtu yleistä rantasaunaa Lahteen.

Lahti ei ole uudessa saunabuumissa aivan ensimmäisessä aallossa, mutta ei missään tapauksessa myöhässäkään. Nyt on hyvä hetki ottaa oppia muiden paikkakuntien kokemuksista ja tehdä paikallisiin parhaiten sopiva ratkaisu.

Tommi Berg
tommi.berg@uusilahti.fi

Suosittelemme