Pääkirjoitus
Tommi
Berg
@TommiMBri tommi.berg@uusilahti.fi

Valtuustosopimuksen henki koetuksella

Puhuvatko he lainkaan samasta kokouksesta? Tällainenkin kysymys tulee väistämättä mieleen, kun seuraa Lahden talousarviovaltuuston valtuuston herättämää ristiriitaista jälkipyykkiä.

Kriittisimpien kannanottojen mukaan kaupungin talouden tasapainotusohjelma olisi vesitetty talousarviokirjaan tehtyjen tekstimuutosten vuoksi. Tämänsuuntaista kommentointia kuultiin niin kaupunginjohtajan kuin kokoomuspoliitikkojen suunnalta maanantaina valtuuston kokouksen ollessa vielä kesken. Salin vasemmalla reunalla puolestaan haluttiin korostaa, että kokouksessa ei tapahtunut mitään dramaattista: budjettikirjan euroihin ei käytännössä kajottu.

Molemmille kommenteille on perusteensa, sillä ne on esitetty näppärän tarkoitushakuisesti, sanojansa tavoitteita tukevalla tavalla. Kyse on siitä, katsotaanko lähitulevaisuuteen vai hieman pidemmälle.

Vasemmisto keskittyi puhumaan nimenomaan ensi vuoden talousarviosta. Silloin he ovat täysin oikeassa sanoessaan, että maanantaina ei tehty mainittavia muutoksia. Oikeiston esittämissä kommenteissa huomio on enemmän viiden vuoden mittaisessa talouden tasapainotusohjelmassa, ei vain ensi vuotta koskevissa luvuissa. Näin he pystyvät perustellusti sanomaan, että maanantain kokouksessa nähtiin lukuisia muutoksia.

Tilanne rauhoittui näennäisesti ainakin hieman, kun kaupunginhallitus oli puinut muutosten aiheuttamaa tilannetta valtuuston kokoustauolla. Siinä yhteydessä puolueet totesivat, että talouden tasapainottamistavoitteista pidetään edelleen kiinni. Kokoomuksen suunnalta tosin on annettu ymmärtää, että urakka on nyt vaikeampi, kun valtuusto halusi lieventää mm. tukipalveluyhtiöiden myyntiä koskevia kirjauksia.

Tarkalleen ottaenhan valtuusto ei vielä rajannut lopullisesti mitään toimenpiteitä pois, mutta otti aikalisän parissa merkittävässä asiassa. Ateria- ja laitospalveluita tuottavien yhtiöiden myynnistä tehdään ratkaisuja vasta soite-lainsäädännön valmistuttua. Kulttuurilaitosten yhtiöittämisestä tehdään vielä selvitys ja asia tuodaan erikseen valtuuston päätettäväksi. Kokoomuksen Juha Rostedt (kok) pitää selvityksen tekemistä käytännössä ajan pelaamisena, jolla yritetään välttää ratkaisujen tekemistä (s. 4).

Valtuustosalin oikealla 29reunalla ollaan erityisen turhautuneita demareiden ryhmänjohtaja Sirkku Hildénin toimintaan. Lahden talousarviokokouksen lisäksi Hildén onnistui suututtamaan kokoomuslaisia kuun alussa istutussa hyvinvointiyhtymän valtuuston kokouksessa, jossa hän teki Lahden ohjeistuksesta poikkeavan muutosesityksen palvelusopimusten aikatauluja koskevassa asiassa.

Vähintäänkin mielenkiintoinen asetelma, kun Hildénin tiedetään nousevan kaupunginhallituksen seuraavaksi puheenjohtajaksi valtuustokauden puolivälissä.

Lahden johtavien päättäjien keskinäinen luottamus on nyt kovalla koetuksella heti valtuustokauden alkuvaiheessa. Kiistanalaiset asiat saattavat näyttää satunnaisen politiikan seuraajan silmissä vähämerkityksiseltä hienosäädöltä, mutta politiikan sisäpiiriläisille kyse on totuttujen ja pelisääntöjen ja politiikan hyvien pöytätapojen rikkomisesta.

Demarit vastaavat saamaansa kritiikkiin mm. toteamalla, että tukipalveluyhtiöiden myynnin osalta puolueen kannan ei pitäisi tulla kenellekään yllätyksenä.

Lahden valtuustossa nähtiin maanantaina kaikkiaan 20 äänestystä. Muutos on melkoinen verrattuna parin vuoden takaiseen tilanteeseen, jolloin silloinen yhdistymisvaltuusto hyväksyi Lahden talousarvion paria ponsiäänestystä lukuunottamatta yksimielisesti.

Tilanteen voi yrittää nähdä positiivisesti: politiikka on tullut takaisin politiikkaan, ja valtuustossa tunnustetaan nyt reilusti väriä. Selvää ja läpinäkyvää äänestäjien kannalta. Vähemmän positiivisen tulkinnan mukaan päättäjien pitäisi pystyä nyt huomattavasti parempaan yksituumaisuuteen, jos he todella aikovat kääntää kaupungin talouden kurssin.

Nyt olemme tilanteessa, jossa päättäjät haluavat edelleen pitää kiinni talouden tasapainottamisen tavoitteista. Perinteisen kaavan mukaisesti olemme kuitenkin nähneet ensimmäiset merkit siitä, että yksimielisyyys repeää siinä vaiheessa, kun yleispiirteisistä tavoitteista pitäisi siirtyä käytännön toteutukseen ja keinojen valintaan.

Tommi Berg
tommi.berg@uusilahti.fi

Suosittelemme