Pääkirjoitus
Tommi
Berg
@TommiMBri tommi.berg@uusilahti.fi

Juhlimisen arvoinen maa

Kuva: Markus Henttonen mhen

Maailman vakain valtio. Maailman vapain maa, Norjan ja Ruotsin ohella. Maailman turvallisin maa. Maailman paras hallinto ...

Palstatila loppuu auttamattomasti kesken, jos tässä yhteydessä yrittää listata kaikkia niitä kansainvälisiä vertailuja ja tutkimuksia, joissa Suomi sijoittuu kärkisijoille. Asiasta löytyy laajempi katsaus Tilastokeskuksen nettisivuilta. Suomen erinomaisuutta listaava kooste on mykistävän laaja - se veisi tästä lehdestä kaikkiaan noin kaksi sivua.

Itsenäisyyden ensimmäiset sata vuotta on ollut käsittämätön menestystarina. Tänään jos koskaan se on syytä sanoa ääneen, ilman sen kummempia vähättelyjä. Niin vaikeaa kuin se voi ollakin meille vaatimattomuuteen taipuvaisen kansanluonteemme johdosta.

Kansakunnan ainutlaatuisena juhlapäivänä olemme syystäkin ylpeitä historiastamme ja osoitamme kiitollisuutta menneille sukupolville. Etenkin heille, jotka ovat antaneet äärimmäisen uhrin vapautemme puolesta isänmaamme kohtalonhetkillä.

Viimeistään torstaina katse kääntyy kohti tulevaisuutta. Oman sukupolvemme sinivalkoisia sankaritekoja ei tehdä juoksuhaudoissa, vaan mitä erilaisimmin teoin arjessa. Joku kehittelee pienessä aloittelevassa yrityksessään tuotetta, joka valloittaa maailmanmarkkinat 2020-luvulla. Toinen antaa tunteja laskematta vapaaehtoistyössä panoksensa syrjäytymisen vastaiseen työhön.

Pieneltäkin tuntuvilla teoilla on merkitystä, kun Suomen tarinan seuraavia lukuja kirjoitetaan. Tässä lehdessä haastateltu tuore Suomen kansalainen, monelle lahtelaiselle tuttu Luciano Martins, sanoo asian oman elämänkokemuksensa pohjalta tyhjentävästi: ”Jokaisella kansalaisella on yhteinen vastuu, sinä teet sen maan jossa asut”.

Suomikaan ei toki ole täysin virheetön mestariteos. Lehden sivut saisi helposti täytettyä myös kaikenlaisilla nyky-yhteiskunnan epäkohdilla ja parannusta vaativalla asioilla. Tämäkin on hyvä tunnustaa ilman sen kummempaa vähättelyä ja kuorrutusta. Terve itsekriittisyys on aina eteenpäin potkiva voima, liiallinen itsetyytyväisyys varmin tapa pudota huipulta.

Kriittisyyden keskellä on kuitenkin hyvä pitää kirkkaana mielessä suhteellisuudentaju: täydellistä yhteiskuntaa ei ole vielä tehty minnekään - eikä tehdä. Seuraavaa sataa vuotta kohti ponnistaessamme meillä on kuitenkin jalkojemme alla tukevaa maata enemmän kuin suurimmalla osalla maailman ihmisistä.

Lahti on viimeisen sadan vuoden ajan ollut monin tavoin mukana kansakunnan dramaattisimmissa ja juhlavimmissa hetkissä, arkista puurtamista unohtamatta. Seuraavalla sivulla saatte katsottavaksenne ja luettavaksenne yhden version Lahden ja Suomen yhteisestä tarinasta halki itsenäisyyden vuosikymmenien.

Se on toki kaikkea muuta kuin kattava läpileikkaus. Pienikin pintaraapaisu riittää kuitenkin havainnollistamaan, miten maamme rakennettu nykyiseen muotoonsa matkan varrelle osuneista vaikeastakin ajoista huolimatta.

Oi maamme Suomi, olet juhlapäiväsi ansainnut. Onnea!

Tommi Berg
tommi.berg@uusilahti.fi

Suosittelemme