Pääkirjoitus
Tommi
Berg
@TommiMBri tommi.berg@uusilahti.fi

Vaativia tehtäviä avautumassa kaupungilla

Lahden ylimmät päättäjät pohtivat tulevien viikkojen aikana, mihin asentoon Lahden johtamisjärjestelmä rukataan tulevaisuudessa. Asiaa käsittelevä toimikunta järjestäytyi tällä viikolla, ja siltä odotetaan ensimmäistä väliraporttia tammikuun loppuun mennessä. Siihen mennessä pitäisi olla selvillä, onko Lahdessa halua siirtyä pormestarimallin vai ei. Tarkemmat esitykset tarvittavista muutoksista on tarkoitus saada valmiiksi maaliskuun loppuun mennessä.

Koko projekti on ison suurennuslasin alla ja siihen kohdistuu monenlaisia odotuksia. Jotkut näkevät pormestarimallissa ison mahdollisuuden tuoda uusia tuulia kaupungin johtamiseen Tampereen ja Helsingin esimerkkien mukaisesti. Toiset pitävät perinteistä kaupunginjohtajavalintaa riskittömämpänä ja helpompana vaihtoehtona.

Oli linjaus mikä tahansa, se tehdään toivottavasti kunnollisen harkinnan jälkeen. Nyt ei ole kyse vain yhden henkilön valinnasta, vaan pitkäaikaisemmasta johtamisjärjestelmän uudistuksesta.

Toivottavasti tämä pysyy kirkkaana mielessä uudistuksen pohtijoilta. Kokonaiskuva ja pidemmän tähtäimen visio sumentuu helposti siinä vaiheessa, kun keskustelu menee omia reviirejä suojaavaan kyläpolitikointiin ja yksittäisten nimien ympärillä pyörivään spekulointiin.

Kerrankin varmasti rehellinen rekrytointi-ilmoitus.

Oli tuleva kaupungin ykköspomo pormestari tai kaupunginjohtaja, ottaa hän kantaakseen järkälemäiset odotukset. Kaupungin talous pitäisi laittaa tasapainoon ja siinä sivussa huolehtia kaupungin elinvoimasta ja kilpailukyvystä.

Sanomattakin on selvää, että yksi mies tai nainen ei tuota urakkaa yksinään tee. Kyse on aina koko poliittisen päätöksentekokoneiston ja kaupungin virkamieskunnan yhteispelistä, jossa jokaisella koneiston rattaalla on oma roolinsa.

Kaupungin organisaatiossa tapahtuukin uudistumista koko ajan myös muualla kuin aivan organisaatiopyramidin terävimmällä huipulla. Ihmisiä tulee ja menee, toimenkuvat muotoutuvat uusiksi. Vuosien saatossa moni ammattinimike on hävinnyt kaupungin palkkalistoilta, mutta uusia on tullut tilalle.

Juuri nyt kaupungilla on käynnissä kaikkien johtajapelien katveessa yksi tavallista mielenkiintoisempi suorittavan portaan rekrytointi. Lahden tilakeskus ilmoittaa hakevansa palvelukseensa sisäilma-asiantuntijaa. Hänen tehtäviinsä kuuluu koordinoida rakennusten kunto- ja sisäilmatutkimuksia, osallistua sisäilma-asioiden infotilaisuuksiin ja sisäilmaryhmien työskentelyyn. Lisäksi tehtävään kuuluu sisäilmakorjausten rakennuttaminen ja valvonta.

Kaupungin kiinteistöjen tilanteen tietäen on vaikea olla näkemättä tahatonta tragikomiikkaa työpaikkailmoitukseen laitetussa rekrytointi-ilmoitusten perusfraasissa: ”Tarjoamme haasteelliset ja monipuoliset tehtävät ...”

Kerrankin varmasti rehellinen rekrytointi-ilmoitus. Kenellekään tuskin on epäselvää, etteikö tuossa tehtävässä riitä tekemistä Lahdessa. Samaan hengenvetoon ilmoitus toki herättää kysymyksen, onko tilakeskuksesta tähän mennessä puuttunut tyystin tuon alan asiantuntemus. Moni on asiasta tosin jo muodostanut mielipiteensä tähänastisten näyttöjen perusteella.

Sisäilma-asiantuntijan tehtävästä luvataan palkkaa 3 590,29 euroa kuukaudessa. Se on huomattavasti vähemmän kuin tulevan kaupunginjohtajan tai pormestarin palkka. Yhtä kaikki, molemmissa tehtävissä ollaan yllättävänkin paljon saman ongelmakentän kimpussa, eri näkökulmista tosin. Kaupungin talous, ja myös vetovoima, riippuu nykyään liiankin paljon siitä, kuinka hyvin erilaiset sisäilmaprojektit ovat onnistuneet tai epäonnistuneet.

Siitä vaan miettimään mieluisia uravaihtoehtoja. Sisäilma-asiantuntijan hakuaika päättyy joulukuun puolivälissä, kaupunginjohtaja- tai pormestarikisaan ehtii mukaan myöhemminkin.

Tommi Berg
tommi.berg@uusilahti.fi

Suosittelemme