Pääkirjoitus
Tommi
Berg
@TommiMBri tommi.berg@uusilahti.fi

Hyvää, huolestuttavaa ja tilastosotkua

Paikallinen elinkeinoelämä on myös päässyt mukaan talouden noususuhdanteeseen. Monessa muussa kaupungissa työllisyyden lasku on ollut kuitenkin selvästi nopeampaa kuin Lahdessa. Kuva: Leevi Vähälä

Ensin hyvät uutiset. Lahden työttömyysaste oli lokakuun lopussa 1,5 prosenttiyksikköä alempi kuin vuosi sitten. Työttömien määrä oli vähentynyt vuodessa yli 900 henkilöllä. Tuollaisella muutoksella on jo vaikutusta kaupungin talouteenkin.

Mikä olennaisinta, Lahden työllisyysaste on kääntynyt kasvuun vuodesta 2015 lähtien. Tämän vuoden lokakuun lopussa työllisyysaste oli jo lähes 68 prosenttia, kun se vielä vuonna 2014 oli alle 64 prosentin. Kehityksen taustalla on positiivisen työllisyyskehityksen lisäksi ikääntyvän väestön poistumista työvoimasta.

Vaikka kehitys näyttää lukujen valossa oikean suuntaiselta, ei hillittömiin hurraahuutoihin ole vielä aihetta. Liiallinen tyytyväisyydentunne karisee viimeistään siinä vaiheessa, kun Lahden kehitystä vertaa muihin kaupunkeihin. Lahden työttömyysaste oli edelleen suurten kaupunkien toiseksi korkein, vain Joensuussa tilanne oli huonompi.

Vaikka Lahden tilanne on parantunut vuoden aikana 1,5 prosenttiyksikön verran, monessa muussa kaupungissa työttömyyden lasku on ollut huomattavasti nopeampaa. Esimerkkejä tällaisista paikkakunnista ovat mm. Pori (-5,6), Tampere (-4,0) ja Jyväskylä (-3,2).

Ollaanko oikeasti 29kasvavien vai 29pikkuhiljaa kituuttavien kaupunkien joukossa?

Myös koko maassa työttömyyden lasku on ollut hieman nopeampaa kuin Lahdessa, vuoden aikana tiputusta -2,1 prosenttiyksikköä. Lukujen perusteella näyttääkin siltä, että Lahdessa ei ole ihan parhaalla mahdollisella tavalla päästy kiinni talouden nousukauteen. Toivottavasti viime aikojen positiiviset uutiset paikallisesta elinkeinoelämästä kuitenkin muuttavat tilannetta ja Lahden asema vahvistuu seuraavissa tilastokatsauksissa.

Kaupunkien sykettä tunnusteltaessa toinen tärkeä mittari työttömyyslukujen rinnalla on väestötilasto, joka yleensä kertoo lahjomattomalla tavalla kaupunkien vetovoimasta. Siksi Lahdessa onkin nyt syytä odottaa tavallista suuremmalla mielenkiinnolla Tilastokeskuksen korjattuja tietoja kaupunkien väestömuutoksista.

Aiemmin julkistettujen tietojen mukaan Lahden väkiluku olisi laskenut syyskuun aikana edelleen 65 henkilöllä, mikä olisi heikentänyt tämän vuoden lukuja entisestään. Tilastokeskuksen mukaan osa tiedoista on kuitenkin virheellisiä tai puutteellisia, joten korjatut tilastot julkaistaan tämän kuun lopussa. Silloin ollaan viisaampia sen suhteen, millainen etumerkki Lahden väestötilastoihin todella on tulossa tämän vuoden aikana. Toivottavasti tilanne ei ole ihan niin huono kuin aiemmin julkistettujen lukujen perusteella näytti.

Toivomisen varaan ei kuitenkaan kannata hirveästi laskea. Tulevina vuosina kaupungin kehitys pitäisi saada sellaiselle uralle, että ei tarvitse tämän vuoden tavoin arvuutella, ollaanko oikeasti kasvavien vai pikkuhiljaa kituuttavien kaupunkien joukossa. Muussa tapauksessa puheiden ja tekojen välillä alkaa olla turhan häijy ristiriita. Korjausliikkeessä pitää tarttua kaikkiin käytettävissä oleviin työkaluihin, joista vähäisin ei ole Lahteen rantautuva LUT-korkeakoulu.

Tommi Berg
tommi.berg@uusilahti.fi

Suosittelemme