Pääkirjoitus
Tommi
Berg
@TommiMBri tommi.berg@uusilahti.fi

Mäkimonttu useamminkin konserttikäyttöön?

Viime talvena montussa oli kansaa liikkeellä. Hieman toisenlaisen tapahtuman odotetaan vetävän paikalle kymmeniä tuhansia katsojia 25.8.2018. Kuva: Sami Lettojärvi

Lahden mäkimontussa riittää ensi vuoden elokuussa tungosta, kun Cheek järjestää siellä uransa viimeisen keikan. Monttuun odotetaan tulevan 25 000-30 000 kuuntelijaa. Lopullinen luku riippuu siitä, kuinka paljon yleisöpaikkoja saadaan järjestymään suunnitelmien tarkentuessa. Tässä vaiheessa voi jo ennustaa, että jokaikinen tarjolla oleva lippu myydään - ja nopeasti.

Edellisestä mäkimontun massakonsertista onkin vierähtänyt jo tovi. Amerikkalainen poikabändi New Kids on the Block villitsi arviolta 40 000 fania montussa vuonna 1991. Tuolloin innokkaimmat olivat tulleet muilta paikkakunnilta Lahteen jonottamaan konserttipaikalle pääsyä jo useita päiviä etukäteen.

Tällä kertaa mäkimonttu taisi valikoitua konserttipaikaksi pitkälti siitä syystä, että se oli artistin vahva tahto. Cheek on nyt siinä vaiheessa uraansa, että hän saa mitä haluaa. Tarjolla olisi ollut huomattavasti helpompia, ja todennäköisesti myös halvempia vaihtoehtoja. Esiintymislavan rakentaminen maauimalan päälle on kaikkea muuta kuin yksinkertainen urakka.

Siitä huolimatta sopii kysyä, tarvitseeko seuraavaan mäkimontun jättikonserttiin mennä noin pitkä aika? Paikkahan itsessään on kuin tehty tuollaista tarkoitusta varten.

Montun pohjalta nousevien rinnekatsomoiden kaarevassa muodossa voi nähdä etäisesti jotain samaa kuin antiikin amfiteattereissa. Ei ole sattumaa, että jo muinaiset kreikkalaiset, roomalaiset ja ties mitkä sivilisaatiot hyödynsivät vastaavia maaston muotoja isoissa yleisötapahtumissa. Katsojakokemus on jotain toista kuin tasamaalla.

Eikö Lahti voisi hyödyntää pahasti vajaakäytöllä olevaa nykyajan amfiteatteriaan nykyistä paremmin? Voisiko mäkimonttuun tehdä kiinteitä pohjarakenteita, joiden ansiosta esiintymislavan rakentaminen ei olisikaan enää niin iso urakka kuin nykyään?

Vastaavaa ideaahan on jo lähdetty toteuttamaan Mukkulan vanhalle leirintäalueelle, jonne Lahti on halunnut rakentaa uutta tapahtumapuistoa. Kauniista järvimaisemista huolimatta se on kuitenkin yksi tasamaan konserttipaikka muiden joukossa. Mäkimontun tapahtuma-areenasta olisi mahdollista rakentaa aidosti omaleimainen ja toimiva areena, joka kaiken lisäksi sijaitsee aivan keskustan vieressä.

Tämä vaihtoehto kannattaa ainakin tutkia kunnolla, kun urheilukeskuksen kehittämistä ja toiminnan monipuolistamista joka tapauksessa selvitetään näinä aikoina Lahdessa. Onnistuessaan tuo voisi olla sellainen ratkaisu, jolla Lahti voisi kilpailla esimerkiksi Hämeenlinnan Kantolan tapahtumapuiston kanssa maailmanluokan tähtien konserteista.

Tommi Berg
tommi.berg@uusilahti.fi

Suosittelemme