Pääkirjoitus
Tommi
Berg
@TommiMBri tommi.berg@uusilahti.fi

Budjetit uusiksi, Lahti täyteen antureita

Lahtelaisten päättäjien ja virkamiesten luutuneita ajatuksia ravisteltiin todenteolla viime viikolla järjestetyssä valtuustoseminaarissa, kun tulevaisuudentutkija Ilkka Halava kertoi näkemyksiään tulevien vuosien kehityksestä. Vaikka esityksessä ei ollut kenellekään aikaansa seuraavalle ihmiselle mitään täysin uutta, onnistui Halava paketoimaan asian mielenkiintoisella ja keskustelua herättävällä tavalla.

Kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirtakin innostui aiheesta. Myllyvirta muistutti, että kaupungin on uudistuttava joka tapauksessa perusteellisesti, jos uskomme Halavan esittämien näkemysten toteutuvan edes 30-prosenttisesti.

Halava käsitteli esityksessään muun muassa niin sanottua esineiden internetiä, millä tarkoitetaan kaikkien mahdollisten esineiden kytkeytymistä verkkoon. Tämä mahdollistaa uudenlaisia toimintatapoja, kun laitteet huolehtivat mm. peruskunnossapidon ja huollon tapaisiin rutiineihin liittyvistä asioista kommunikoimalla keskenään. Sen ansiosta kaupungeilla on mahdollisuus tuntuviin kustannussäästöihin, mutta ei ilman tarvittavia investointeja. Antureita pitää kylvää sinne sun tänne. Halava arvioikin, että muutos laittaa kaupunkien budjetit perusteellisesti uusiksi.

Tuollaista kuunnellessa sitä väistämättä miettii, ollaanko kaupungin organisaatiossa lainkaan valmiita kohtaamaan koko pelikenttää uusiksi laittavia muutoksia? Todennäköisesti ei lainkaan riittävästi. Siksi onkin hyvä, että Lahti on lähtemässä ennakkoluulottomasti kokeilemaan uusia avauksia mm. mittavan EU-hankkeen turvin. Keskustan ja Apilakadun välille hankkeen turvin tuleva älykäs pyörätie on hyvä alku. Sen lisäksi tarvitaan vielä paljon muuta, jos kehitys menee Halavan maalailemaan suuntaan.

Maailma muuttuu nyt nopeammin kuin koskaan, mutta hitaammin kuin tulevaisuudessa.

Tulevaisuuden trendeissä ei ole kyse vain antureista ja tekniikan muutoksesta. Myös koko työnteon käsite on menossa perusteellisesti uusiksi. Halavan arvion mukaan tämä tarkoittaa sitä, että kaupungit eivät enää erikseen kaavoita työnteon ja asumisen alueita. Se on tarpeetonta, koska työn ja vapaa-ajan raja on poistunut. Halavan esittämän optimistisen arvion mukaan ihmisillä on seitsemän päivän viikonloppu. Koneet tekevät tylsät, likaiset ja vaaralliset rutiinityöt. Ihmisten tehtäväksi jää toteuttaa luovuuttaan.

Kuulostaa äkkiseltään melkein liian utopistiselta ollakseen totta. Halava onnistui joka tapauksessa muistuttamaan lahtelaisille päättäjille, että historian kuluessa on pelätty milloin minkäkin uuden tekniikan hävittävän ihmisten työpaikat. Tähän asti on kuitenkin käynyt niin, että tilalle on tullut entistä mielekkäämpiä työpaikkoja. Halava oli vakuuttunut siitä, että niin käy tälläkin kertaa.

Halavan esityksessä vilahti termi kolmas internet. Tällä hän tarkoitti niin sanottuun lohkoketjuteknologiaan perustuvia ratkaisuja. Lyhyesti sanottuna on kyse siitä, että toisilleen tuntemattomat yksittäiset ihmiset pystyvät käymään entistä paremmin kauppaa keskenään. Tämä tulee Halavan arvion mukaan vauhdittamaan kehitystä, jonka myötä vain 35-40 prosenttia ihmisistä on perinteissä palkkatyössä. Suunnilleen jokainen meistä on kauppa, media ja ties mitä muuta.

Yksi lohkoketjuteknologian sovellus ovat erilaiset kryptovaluutat, joista tunnetuin on Bitcoin. Halava esitti hätkähdyttävän arvion, jonka mukaan Kiina ottaa kryptovaluutan viralliseksi valuutakseen vielä tällä vuosikymmenellä. Tuon ilmoituksen jälkeen maailma ei kuulemma ole entisensä.

Toisen kuluneen sanonnan mukaan maailma muuttuu nyt nopeammin kuin koskaan, mutta hitaammin kuin tulevaisuudessa. Tuo yhtälö haastaa väistämättä myös paikalliset päättäjät.

Lohkoketjuteknologian mahdollistamaa tietoturvaa voitaisiin haluttaessa hyödyntää myös paikallisen demokratian toteutuksessa. Se mahdollistaisi vaikka viikoittaiset kansanäänestykset ajankohtaisista kysymyksistä. Tuollaisten visioiden rinnalla keskustelu Lahden pormestarimallista alkaakin äkkiä tuntua näpertelyltä.

Tommi Berg
tommi.berg@uusilahti.fi

Suosittelemme