Pääkirjoitus
Tommi
Berg
@TommiMBri tommi.berg@uusilahti.fi

Seuraavaksi museohankkeen pitää läpäistä vaippatesti

Toistaiseksi Malskin taide- ja muotoilukeskus elää havainnekuvissa. Kuva: LAD

Lahden Malskin alueelle suunniteltu taide- ja muotoilukeskus LAD sai merkittävän erävoiton, kun se päihitti Sokoksen yläkertaan laaditun LARS-suunnitelman arviointiryhmän vertailussa.

Taidekeskusten keskinäinen kisa ratkesi ennen kaikkea vuokrakustannuksiin, jotka olisivat Malskilla tuntuvasti pienemmät kuin Sokoksen yläkerrassa.

Tästä vaiheesta on kuitenkin vielä pitkä matka hankkeen toteutumiseen. Taidemuseon nykyiset vuokrakulut ovat 7 800 euroa kuukaudessa, mutta Malskilla ne pomppaisivat arviolta 55 000 euroon. Nykyisessä taloustilanteessa yksikään poliitikko ei ohita olankohautuksella tällaista vuositasolla satojen tuhansien eurojen kululisäystä.

Taidekeskuksen puuhamiesten ja kannattajien tehtäväksi jää nyt todistaa uskottavasti, että hanke ei lopulta lisää kaupungin menoja. Malskin puuhamiehet ovat tästä vakuuttaneita ja aikovatkin toimittaa päättäjille laskelmia näkemyksensä tueksi.

Kuten jo keskiviikon lehdessä kerroimme, laskelmissa on lähdetty siitä oletuksesta, että museo saisi vuosittain 30 000 maksavaa asiakasta lisää entistä parempiin tiloihinsa. Nykyisellään taidemuseon vuotuiset kävijämäärät ovat olleet noin 10 000 kävijän luokkaa, mikä on vaatimaton luku suomalaisten taidemuseoiden kentässä.

Malskin hankkeen puuhaajat muistuttavat myös, että uuden taidekeskuksen myönteiset vaikutukset näkyvät muuallakin kuin lipputuloissa. Malskille on suunniteltu luovien alojen yrityskeskittymää ja tapahtuma-areenaa, jotka toimisivat taide- ja muotoilukeskuksen välittömässä läheisyydessä, osittain yhteisiä tiloja hyödyntäen.

Hankkeen puhemiehet ovat vakuuttuneita siitä, että toteutuessaan Malskin keskittymä olisi Lahdelle yhtä merkittävä piristysruiske kuin Sibeliustalo aikanaan oli. Hankkeen lopullinen toteutuminen riippuu nyt siitä, kuinka uskottavalla tavalla tämä viesti menee läpi päättäjille.

Perinteisen politiikkaan kuuluvan kielikuvan mukaan minkä tahansa ei-pakollisen toiminnan rahoitusta voidaan aina vastustaa sillä perusteella, että vanhukset joutuvat säästötoimien vuoksi olemaan vuodeosastoilla märissä vaipoissa. Kielikuvaa voi pitää mauttomana tai vanhuksia halventavana, mutta se kiteyttää hyvin sen vastakkainasettelun, joka päätöksenteossa aina on peruspalveluiden ja kaiken muun välillä. Vaippojen tilalle voidaan yhtä hyvin vaihtaa vaikka koulujen oppikirjat.

Jos päättäjät oikeasti vakuuttuvat siitä, että Malskin hanke ei uhkaa vanhusten hoitoa ja kouluja, vaan tuo pikemminkin uutta elinvoimaa Lahteen, saattaa vuosikymmeniä odotettu hanke muuttua lopulta sanoista teoiksi. Lähtihän Sibeliustalokin liikkeelle laman jälkeisessä tiukassa taloustilanteessa.

Jälkikäteen on ollut helppo sanoa, että siinä äänestyksessä se perilahtelainen yhden äänen enemmistö oli oikeassa. Malskin osalta kenelläkään ei tässä vaiheessa tietenkään ole varmaa tietoa, mikä tekee lähiviikkojen keskustelusta varmasti mielenkiintoista. Hanketta tullaan takuuvarmasti vertaamaan mitä erilaisimpiin muihin menoeriin.

Tommi Berg
tommi.berg@uusilahti.fi

Suosittelemme