Pääkirjoitus
Tommi
Berg
@TommiMBri tommi.berg@uusilahti.fi

Tavoiteohjelmista on aina pitkä matka toimeenpanoon

Kenellekään ei ole enää uutinen, että Lahden pitäisi tasapainottaa talouttaan useilla kymmenillä miljoonilla euroilla. Muussa tapauksessa velkaantuminen jatkaa kasvuaan eikä investointeja pystytä tavoitteen mukaisesti kattamaan tulorahoituksella vuonna 2022.

Toistaiseksi kenelläkään ei ole ollut kovin tarkkaa kuvaa siitä, miten temppu käytännössä tehdään. Asiaan odotettiin lisävalaistusta viime viikolla, kun kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta esitteli valtuuston tiedotustilaisuudessa kaupungin talouden tasapainotusohjelmaa. 10-kohtaisen suunnitelman avulla on tarkoitus saada kaikkiaan noin 20 miljoonan euron säästöt vuotuisiin käyttötalousmenoihin vuoteen 2022 mennessä. Samalla kaupungin investointiohjelmaa pyritään karsimaan lähes 60 miljoonalla eurolla.

Tiedostustilaisuudessa kuultiin tuoreeltaan kommentteja, joissa päättäjät ilmaisivat pettymyksensä ja vaativat ohjelmaan enemmän konkretiaa. Eräs valtuutettu kiteyttikin politiikkaan väistämättä kuuluvan perinteisen perusasetelman hyvin: valtuustosalin oikean reunan mielestä säästötoimia on liian vähän, vasemman reunan mielestä liikaa.

Talouden tasapainotusohjelma pyrkii ottamaan tilannetta haltuun viiden vuoden aikajänteellä. Ensimmäiset vaikeat päätökset ovat kuitenkin päättäjien sylissä huomattavasti nopeammalla aikataululla. Tulevina viikkoina väännetään kättä siitä, millaisia leikkauksia ja veronkorotuksia ensi vuoden talousarvioon tehdään. Merkittävä välivaihe nähdään ensi tiistaina, kun kaupunginjohtaja julkistaa talousarvioesityksensä. Sen jälkeen poliitikot pääsevät todenteolla irti neuvotteluissaan, joita toki on jo pohjustettu keväästä lähtien.

Tasapainottamisohjelmassa on helppo nähdä 29niitä kohtia, jotka tulevat herättämään keskustelua.

Talouden tasapainottamisohjelmassa on helppo nähdä niitä kohtia, jotka tulevat herättämään keskustelua. Esimerkiksi varhaiskasvatuksen puolella yksityisen päivähoidon osuutta on tarkoitus kasvattaa tuntuvasti mm. palveluseteleiden avulla. Tavoite, joka on perinteisesti ollut kaikkea muuta kuin helppo hyväksyä vasemmistolle. Yhtä lailla kuumia puheenaiheita ovat kaikki ne suunnitelmat, jotka tähtäävät toimintojen yhtiöittämiseen ja palvelujen toteuttamiseen markkinaehtoisesti.

Tavallisen kaupunkilaisen kannalta päätökset tulevat lähimmäksi arkea yleensä siinä vaiheessa, kun palveluverkkoihin tehdään muutoksia. Tältä osin suunnitelmissa ei vielä ole juurikaan konkretiaa. Julkisuuteen on toistaiseksi lähinnä kerrottu idea Harjun koulun korttelin myynnistä. Idea on herännyt uudelleen henkiin pienen tauon jälkeen.

Palveluiden järjestämisen punainen lanka on jo nyt helposti luettavissa tasapainotusohjelmasta: sähköisten palveluiden osuutta halutaan lisätä, toimipisteitä karsitaan ja palvelupisteisiin tuodaan yhä enemmän itsepalvelua.

Tässä lehdessä julkaistavassa haastattelussa valtuuston puheenjohtaja Milla Bruneau kuvailee, kuinka hän pyrkii asettumaan jokaisen 59 valtuutetun asemaan miettiessään tulevia päätöksiä. Lievästi sanottuna kunnianhimoinen tavoite varsinkin tulevan talousarviokäsittelyn yhteydessä. Ensi tiistaina julkistettava Myllyvirran teos on perinteisesti sellainen kirja, jota lukiessa jonkun silmä tarttuu johonkin kuohuttavaan yksityiskohtaan, toinen yrittää tarkastella isompaa kokonaisuutta ja aika moni todennäköisesti miettii hiljaa mielessään, mistä tässä kaikessa oikeastaan on kysymys.

Talousarviota hyväksyessään valtuusto käytännössä toteuttaa kaikkia niitä talouden tasapainottamiseen tähtääviä toimenpiteitä, joita on kuvailtu suuripiirteisemmin viiden vuoden ohjelmassa. Ei olisi ensimmäinen eikä viimeinen kerta, kun todellinen päätöksenteon tuska alkaa yksityiskohtien tultua julki.

Oli luvassa millainen vääntö tahansa, jokin ratkaisu tähänkin talousarviokeskusteluun lopulta löytyy, tarvittaessa vaikka äänestysten jälkeen. Valtuusto päättää veroista 13. marraskuuta. Tulevan vuoden talousarvio ja vuosien 2018-2020 talous taloussuunnitelma hyväksytään 4. joulukuuta.

Tommi Berg
tommi.berg@uusilahti.fi

Suosittelemme