Pääkirjoitus
Tommi
Berg
@TommiMBri tommi.berg@uusilahti.fi

Aiheestaan huolimatta tämä selvitys ei mene metsään

Metsien mielipaikkoihin liittyvä kysely on käynnissä 9.10. asti. Kysely löytyy kaupungin metsätoimen nettisivuilta tai suoraan oheisen kirjoituksen lopussa olevan osoitteen kautta.

Lahdessa on tapana tehdä yhä enemmän erilaisia kyselyitä ja selvityksiä, joissa kartoitetaan asukkaiden näkemyksiä asuinympäristöstään. Kaavoitushankkeiden lakisääteiset kuulemiset ovat saaneet rinnalleen mitä erilaisimpia osallistamisen muotoja, joilla pyritään saamaan selville asukkaiden näkemyksiä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Tausta-ajatuksena toimintamallissa on ottaa asukkaat mukaan suunnitteluprosessiin ja ehkäistä siten hankkeiden herättämiä ristiriitoja.

Osallistamisen ei tarvitse kuitenkaan tarkoittaa vain vireillä oleviin hankkeisiin liittyvien mielipiteiden hankintaa. Vähintään yhtä arvokasta on saada tietoa siitä, mitä asukkaat ajattelevat sellaisista alueista ja paikoista, jonne ei olla välttämättä suunnittelemassa yhtään mitään. Siksi onkin hienoa, että kaupunki on käynnistänyt kyselyn, jossa kerätään tietoa lahtelaisille tärkeistä metsäisistä paikoista.

Nettikyselyssä pyydetään osoittamaan paikka kartalla ja liittämään mukaan valokuva ja pieni tarina. Erityisesti mielipaikkojen kasaumista halutaan mahdollisimman kattavat tiedot. Asukkailta kerättyä tietoa on tarkoitus hyödyntää metsänhoidon suunnittelun pohjana.

Kysely saattaa äkkiseltään kuulostaan vähäpätöiseltä puuhastelulta ja askartelulta. Todellisuudessa siinä ollaan äärimmäisen tärkeiden asioiden äärellä. Luonnonläheisyys on yksi Lahden merkittävimmistä valttikorteista, kun kaupunki pyrkii markkinoimaan itseään asuinpaikkakuntana.

Kaupungin kasvaessa ja kehittyessä luonnonläheisyyttä joudutaan tasapainottelemaan muiden näkökulmien kanssa. Tämä näkyy tulevina vuosina mm. Kerinkallion ulkoilualueella, jonka läpi tuleva kehätie osittain menee. Pieni asia koko kaupungin mittakaavassa, mutta alueen vakiokäyttäjille merkittävä muutos. Tähänkin muutokseen yritettiin varautua osallistavin menetelmin järjestämällä alueella kokemuskävely, jonka aikana kerättiin asukkaiden näkemyksiä tulevaa suunnittelutyötä varten.

Metsää ja pusikkoa löytyy kaikista Suomen kunnista, mutta Lahdessa sitä on tarjolla houkuttelevassa muodossa hyvinkin lähellä kaupunkimaista ympäristöä. Monelle nykyiselle asukkaalle tai tänne muuttavalle tämä tosiasia on paljon vahvempi vetovoimatekijä kuin yksikään niistä näyttävistä rakentamishankkeista, joita perustellaan kaupungin vetovoimalla.

Tästä vahvuudesta on syytä pitää kiinni kynsin ja hampain aina kun mahdollista. Luonto on periaatteessa halpa vetovoimatekijä, mutta senkin vaaliminen vaatii koko ajan työtä ja tietoisia linjauksia. Jos nyt tehtävä kysely ehkäisee yhdenkin hätiköidyn päätöksen, on sen toteuttaminen kannattanut.

Kysely on käynnissä 9.10. asti. Se löytyy osoitteesta https://app.maptionnaire.com/fi/3125

Tommi Berg
tommi.berg@uusilahti.fi

Suosittelemme