Pääkirjoitus
Tommi
Berg
@TommiMBri tommi.berg@uusilahti.fi

Lahden hankkeissa pomppulautailmiö

Lahtelaiset kulttuurin ja urheilun ystävät odottivat tavallista suuremmalla mielenkiinnolla paria tämän viikon maanantaina istuttua kokousta. Taidemuseohanketta varten perustettu arviointiryhmä käsitteli kilpailevia Sokoksen ja Malskin suunnitelmia, mutta ei vielä linjannut yhtään mitään. Lisää selvityksiä kuulemma tarvitaan molempiin hankkeisiin liittyvien epävarmuuksien vuoksi. Sen sijaan kaupunginhallituksen konserni- ja tilajaosto sai aikaiseksi jo konkreettisia linjauksia Kisapuiston stadionhankkeesta. Siihen vaaditaan 40 prosentin osuus kaupungin ulkopuolista rahaa, jotta hanke toteutuu.

Kisapuiston ja taidekeskuksen tapauksissa on mielenkiintoisella tavalla jotain samaa. Molempien osalta keskustelu on lähtenyt todenteolla liikkeelle yhdestä ehdotuksesta, minkä jälkeen pöydälle on tullut vaihtoehtoisia suunnitelmia.

Kisapuiston osalta liikkeellepanevana voimana oli urheiluhalliyhdistyksen pari vuotta sitten esittämä ehdotus, jossa se tarjoutui toteuttamaan stadionin 20 vuoden vuokrasopimuksella. Sen jälkeen kaupungille tuli hoppu tehdä omaa hankesuunnitelmaa stadionista. Taidekeskuksen osalta keskustelu pyörähti todenteolla käyntiin viime vuoden lopulla, kun Sokoksen yläkertaan laadittu suunnitelma julkistettiin. Sen jälkeen kaupunki teetti taidemuseon tiloista tarveselvityksen ja Malskille jo vuosia sitten kaavailtu taidekeskus heräsi uudessa muodossa henkiin.

Nyt sekä Kisapuiston että taidemuseon osalta ollaan konkreettisemmassa vaiheessa ja lähempänä päätöstä kuin koskaan. Tässä tilanteessa ei oltaisi, jos halliyhdistyksen ehdotus ja Sokoksen suunnitelma eivät olisi toimineet eräänlaisina ponnahduslautoina, jotka ovat sinkauttaneet muitakin suunnitelmia vauhtiin.

Vaikka molemmille hankkeille on kannatusta, 29ei kummankaan toteutuminen ole 29läpihuutojuttu.

Katsokaa vaikka uimahallihankkeen ympärillä olevaa hiljaiseloa. Sillä rintamalla ei ole tullut esille mitään niin konkreettista ehdotusta, joka olisi laittanut vauhtia kaupungin valmistelu- ja päätöksentekokoneistoon. Matkan varrella on kuultu epämääräisiä puheita hotellihankkeen yhteyteen mahdollisesti toteutettavasta uimahallista, mutta konkreettiset ehdotukset ovat antaneet odottaa itseään. Niinpä uimahalliin liittyvä valmistelu on tässä vaiheessa hautautunut jonnekin hamaan tulevaisuuteen. Näin siitä huolimatta, että kaikki tuntuvat olevan yksimielisiä hankkeen kansanterveydellisistä vaikutuksista.

Lahtelaisten hotellihankkeiden historian tietäen sen kortin varaan ei ainakaan kannata paljon laskea. Odottavan aika voi tulla pitkäksi.

Vaikka Kisapuiston ja taidekeskuksen ympärillä käytävä keskustelu on jo pitkällä ja molemmille hankkeille on kannatusta, ei kummankaan toteutuminen ole läpihuutojuttu. Taidekeskus nostaisi tuntuvasti museon vuokramenoja, joten hankkeisiin liittyvät ”epävarmuudet” saattavat lopulta nousta kynnyskysymykseksi näinä tiukkoina aikoina. Kisapuiston stadionin tapauksessa pullonkaulaksi voi muodostua hankkeelta vaadittava 40 prosentin rahoitusosuus. Sen kerääminen on kaikkea muuta kuin helppoa, minkä vuoksi paikallisella jalkapalloväellä on nyt kaksijakoiset tunnelmat maanantain päätöksen jäljiltä.

Sekä Kisapuisto että taidekeskus ovat esimerkkejä hankkeista, joilla on kiistatta myönteistä vaikutusta kaupungin vapaa-ajan tarjontaan, harrastusmahdollisuuksiin - tai elinvoimaan, kuten päätöksenteon nykyinen muotitermi kuuluu. Molemmat hankkeet olisi todennäköisesti toteutettu ajat sitten, jos se ei olisi rahasta kiinni. Tulevan syksyn aikana näemme, kuinka pitkälle pomppulautojen voima kantaa.

Tommi Berg
tommi.berg@uusilahti.fi

Suosittelemme