Pääkirjoitus
Tommi
Berg
@TommiMBri tommi.berg@uusilahti.fi

Salomonin tuomio työväenyhdistyksessä

Lahden kaupunginhallituksen seuraava puheenjohtaja on jo monta kuukautta tiedettyjen ennakkospekulaatioiden mukaisesti Pekka Komu. Hän on kuitenkin näillä näkymin tehtävässä vain kaksi vuotta, jonka jälkeen jakkaralle on istumassa Sirkku Hildén.

Lahden sos.dem. Työväenyhdistys teki tällaiset linjaukset jo viikonlopun kokouksessaan ja lopullisen sinettinsä asia saa tänään keskiviikkona istuttavassa demareiden kunnallisjärjestön edustajiston kokouksessa. Siellä pitäisi tapahtua käytännössä ihmeitä, mikäli suurimman työväenyhdistyksen linjaus muuttuisi.

Demareiden ratkaisu on äkkiseltään ajateltuna yllättävä, mutta vähänkin tarkemman pohtimisen perusteella kaikkea muuta. Puolue saa nyt taklattua sitä imagohaittaa, jonka se olisi saanut sivuuttaessaan täysin ääniharava Hildénin ja antaessaan tehtävän yksinomaan Komulle. Puhumattakaan kaikista niistä sisäisistä ristiriidoista, joita Komun valinta olisi aiheuttanut.

Nyt puolue pystyi laittamaan julkisuuteen tiedotteen, jossa puheenjohtajakaksikko puhui kauniita sanoja mm. solidaarisuudesta, oikeudenmukaisuudesta ja toistensa arvostamisesta. Päätöksen synnytys ei ollut ihan noin ruusunpunaista, mutta siitä ei tietenkään ole tapana huudella julkisuuteen enää tässä vaiheessa.

Päätös oli myös näppärä kompromissi tulevia eduskuntavaaleja silmällä pitäen. Sirkku Hildén voi nyt mittauttaa levollisin mielin suosiotaan kevään 2019 eduskuntavaaleissa. Hän ei saa puheenjohtajuuden mukana tulevaa näkyvyyttä, mutta ei joudu myöskään ikävien päätösten keulakuvaksi julkisuudessa.

Mikäli Arkadianmäen ovet eivät aukea Hildénille, Lahdessa odottaa merkittävä pätkäpesti kaupungintalolla. Mikäli hän pääsee läpi, Komulle onkin järjestynyt ”yllättäen” täysi neljän vuoden pesti. Vaikuttaa kaikinpuolin mietityltä paketilta demareiden vinkkelistä.

Kokonaan toinen kysymys on, kuinka hyvä ratkaisu tämä oli kaupunkilaisten kannalta. Jatkuvuuden näkökulmasta sitä ei voi missään tapauksessa pitää perusteltuna.

Jos puheenjohtaja vaihtuu suunnitellulla tavalla kahden vuoden jälkeen, menee uudella puheenjohtajalla väistämättä oma aikansa tehtävän opetteluun. Näin siitä huolimatta, että Hildén on jo istunut kaupunginhallituksessa rivijäsenenä ja mitä todennäköisimmin tulee istumaan myös tulevan valtuustokauden alkupuoliskon ajan.

Kaikki tuollainen puhe on tietysti hätävarjelun liioittelua, jos kaupunginhallituksen päätoiminen puheenjohtajuus ei olekaan niin vaativa tehtävä kuin esimerkiksi vuosipalkkioista puhuttaessa on annettu ymmärtää.

Mikäli kaikki puheenjohtajaehdokkaiden ympärillä pyörineet huhumyllyt ja spekulaatiot pitävät kirjaimellisesti paikkansa, tuleva valtuustokausi on hyvin kaksijakoinen.

Ensin nähdään Komun johdolla suuriin linjoihin keskittyvää politiikkaa ja sillanrakennusta yli puoluerajojen. Siksi hänellä oli demareiden puolue-eliitin lisäksi kannatusta mm. elinkeinoelämän keskuudessa. Jälkimmäisen puoliskon aikana seuraa ideologisesti värittyneempää toimintaa, johon saattaa kuulua mm. virkamiehiä työllistäviä yllättävänkin yksityiskohtaisia selvityspyyntöjä mitä erilaisimmista asioista. Tästäkin on kuulemma jo olemassa kokemusperäistä tietoa.

Molemmilla on nyt tilaisuus näyttää omilla teoillaan, kuinka oikeita tai vääriä heihin kohdistuneet ennakko-odotukset ovat. Kaupungin tapaisessa organisaatiossa yksi mies tai nainen ei tee yksinään yhtään mitään, mutta pystyy kieltämättä halutessaan keikuttamaan venettä haluamaansa suuntaan.

Tommi Berg
tommi.berg@uusilahti.fi

Suosittelemme