Pääkirjoitus
Tommi
Berg
@TommiMBri tommi.berg@uusilahti.fi

Historiaa vahvasti esille itsenäisyyden juhlavuotena

”Kun ensimmäinen tykinlaukaus kuului, siskoni Margit oli tulossa yläkerrasta. Hän pelästyi niin, että leipä tippui ja vyöryi alas portaita pitkin”.

Lopulta viereiseen navettaan tuli täysosuma.

”Eläimet kuolivat. Muistan, kuinka lehmät olivat pellolla jalat pystyssä”.

Nämä tapahtumat eivät ole Syyriasta tai mistään muualtakaan nykypäivän uutisotsikoista tutulta taistelutantereelta. Tykinlaukaukset pamahtelivat Lahden Anttilanmäen Liisankadulla keväällä 1918. Frieda Ahonen todisti niitä 6-vuotiaan lapsen silmin ja kertoi muistikuvistaan jälkipolville vielä vuonna 2008 antamassaan lehtihaastattelussa. Tämän kirjoituksen kirjoittajalla oli tuolloin etuoikeus olla kirjaamassa ylös Ahosen lapsuusmuistoja.

Historian ymmärtäminen on aina viisauden alku, sanovat koulujen opetussuunnitelmien kehittelijät mitä tahansa.

Pieni aikamatka vuoteen 1918 on omiaan korostamaan sitä kehityskaarta, joka Suomen satavuotisen historian aikana on nähty. Olemme loppujen lopuksi vain muutaman sukupolven päässä niistä tapahtumista, joiden ajattelemme nykyään helposti kuuluvan aivan toisenlaisiin yhteiskuntiin. Historian ymmärtäminen on aina viisauden alku, sanovat koulujen opetussuunnitelmien kehittelijät mitä tahansa.

Itsenäisyyden juhlavuoden aikana tulette todennäköisesti näkemään monenlaisia aikamatkoja menneisyyteen ja tulevaisuuteen kaikista mahdollisista kanavista. Tämä lehti ei ole poikkeus. Perustehtävällemme uskollisena keskitymme kuitenkin tiukasti lahtelaiseen näkökulmaan.

Ensimmäisiä avauksia nähdään tänään, kun herättelemme itsenäisyytemme kipeiden alkuvaiheiden tapahtumia henkiin uudenlaisella tavalla. Nettisivuillamme julkaistaan osittain Lahdessa kuvattu saksalainen arkistofilmi vuoden 1918 sisällissodan ajoilta. Harvinaisella filminpätkällä näkyy mm. Aleksanterinkadulla marssivia valkoisten joukkoja. Kyseessä on mahdollisesti vanhin tiedossa oleva Lahdessa tallennettu otos elävää kuvaa. Filmi on toistaiseksi ollut korkeintaan muutamaan aiheeseen tarkasti vihkiytyneen henkilön tiedossa, se tuli yllätyksenä mm. paikallisen museon väelle viime vuoden aikana.

Paikallinen historia näkyy lehtemme sivuilla muutenkin vahvasti alkaneen vuoden aikana. Julkaisemme yhteistyössä kaupunginmuseon kuva-arkiston kanssa Wanha Lahti -palstaa, jolla esittelemme nimen mukaisesti vanhoja valokuvia Lahdesta. Aloitamme talvisista tunnelmista aivan kaupungin keskustasta.

Niin tärkeää ja mielenkiintoista kuin historia onkin, paikalliselle lehdelle on vähintäänkin yhtä olennaista elää tässä päivässä ja tulevaisuudessa. Kaikesta päätellen se ei jää ainakaan siitä kiinni, että kirjoittamisen aiheista olisi pulaa. Vaikka elämme nyt aivan toisenlaisessa maailmassa kuin vuonna 1918, ei tarvitse olla kovin suuri pessimisti nähdäkseen tässä ajassa helposti samankaltaisia signaaleja. Kansan kahtiajakautuminen on vakavasti otettava ongelma ja kansainvälisen suurvaltapolitiikan kiemurat näyttävät vähintäänkin kysymyksiä herättäviltä.

Kaikkia maailman murheita ei pystytä ratkaisemaan paikallisella tasolla, mutta paljon tehtävissä täälläkin, jos tahtoa löytyy. Tänäkin vuonna kaikkein tärkeintä on huolehtia siitä, että ketään ei tieten tahtoen tyrkätä yhteiskunnan marginaaliin ja sen yli. Sinänsä hurskas toive edellyttää määrätietoista toimintaa niin työllisyyden hoidossa kuin koulutuspolitiikassa. Unohtamatta ongelmista johtuvien oireiden hoitoa, mistä paikallinen huumetilanne on vain yksi esimerkki.

Tässä vaiheessa vain yksi asia on varma. Jälkipolville jää tästä vuodesta huomattavasti enemmän paikallisia videoita katsottavaksi kuin vuodesta 1918. Millaiset videot kertovat lopulta tästä asiasta eniten, on toistaiseksi omissa käsissämme.

Tommi Berg
tommi.berg@uusilahti.fi

Suosittelemme