Lukijalta

Lukijalta

Katupölyä kaikkialla, harjakoneita ei näy

Kirjoittaja haluaa katuhiekan kerääjät työn touhuun myös pohjoisiin kaupunginosiin. Kuva: Vesa Tapiola

Olen useana vuonna ja useasta aiheesta laittanut viestiä kaupungin palautesivuille, kuten puistojen ja katujen huonosta kunnossapidosta. Palautteisiin on vastattu hyvin ja ilmoittamani epäkohdat on korjattu.

Nyt kuitenkin päätän purnata näin julkisesti, kun mitään ei tapahdu tuon katujen hiekanpoiston suhteen. Pohjoisissa kaupunginosissa olemme kuukauden päivät saaneet nauttia hiekkapölystä, ei ole kovasti mitään harjakoneita näkynyt.

Kysymys kuuluukin: eikö kunnossapidon saaneiden yritysten pidä tehdä hyvää työtä ja eikö kaupungin kyseisten vastuuhenkilöiden tehtävä ole omatoimisesti valvoa, että hommat tulee hoidettua tehtyjen sopimusten mukaan.

Kaupunkilaisten vastuulle ei tuota valvontatehtävää voi ulkoistaa. Muuten tässä katujen, puistojen ja muidenkin julkisten alueiden kunnossapidon ulkoistamisessa on käynyt samoin kuin vanhusten hoidossa, työt tehdään sinnepäin ja firmat kahmii rahat liiviin.

Kyllä on ikävä entistä aikaa, kun kaupungin omat työntekijät hoitivat työt vastuullisesti ja huolella.

Kyllä on ikävä entistä aikaa, kun kaupungin omat työntekijät hoitivat työt vastuullisesti ja huolella. Ei ollut nurmikot rullalla ja puhelinkaapit ja liikennemerkit nurin talven lumitöiden jälkeen, ja jos oli, niin nopeasti laitettiin kevään hiekanpoiston ja siivoustöiden aikaan kuntoon.

Niin, ja hiekat poistettiin myös käsipelillä paikoista, joihin koneilla ei päässyt, kuten liikenteenjakajat ja kävelytunnelit. On ollut myös kohtuullisen kokonaistaloudellista toimintaa.

Olen sitä mieltä, että on aika lopettaa koko hiekoitushomma kaupungin asemakaava-alueen kaduilla ja jalkakäytävillä ja siirtää tuo liukkaudentorjunta yksilöille. On ekoteko parhaasta päästä. Kävelijät siirtyvät talvella käyttämään pitäviä kenkiä ja autoilijat käyttävätkin nastarenkaita pitkälle kesään rapinasta päätellen.

Väitän, että jos muutama mummo ja pappa lankeaa talvella, on se kokonaisuutena huomattavasti pienempi haitta kuin tuhansien kaupunkilaisten altistuminen keväisin viikkokaupalla epämääräiselle katupölylle (sisältää mm. koiran paskaa).

Mikäli hiekoitusta kuitenkin aiotaan kuitenkin jatkaa, on hiekanpoiston tapahduttava yötä päivää vuorotyönä, jotta pölyhaitta saadaan mahdollisimman lyhyeksi aikaa.

Esa Koskinen

Suosittelemme