Lukijalta

Lukijalta

Lahden konsernin asteittainen alasajo

Olen usein ”rusikoinut” Lahden kaupunginvaltuutettuja.

Porvarit ovat päässeet helpommalla, johtuen siitä, että valtuusto on alistunut toteuttamaan hyvin oikeistolaista politiikkaa. Kuten heidän ideologiansa edellyttää.

Näin on ollut huolimatta siitä, että valtuustossa on punavihreä enemmistö, niukasti yhden äänen verran, mutta enemmistö joka tapauksessa. Sitä täytyy uskaltaa myös käyttää, jotta äänestäjien usko poliittiseen vaikuttamiseen saadaan pidettyä.

Nyt saa sellaisen vaikutelman, että niin sanotusti vasemmalla puolella ei ole ainuttakaan julkisen vallan puolustajaa. Lueskelin tässä pientä 140-sivuista Lahden kaupungin kunnalliskalenteria vuosilta 1989–92. Silloin vielä, vain noin 27 vuotta sitten, Lahdessa hoidettiin kaikki ne vastuut mitä kaupungille kuului lautakuntien kautta.

Silloin oli kaupungilla sekä tuottajan että järjestäjän vastuu.

Otan esimerkiksi päiväkodit. Silloin, kuten nytkin, kaupungilla oli tuottajan vastuu, mutta tänä päivänä kunta on ulkoistanut järjestäjän toimet ulkopuolisille yrittäjille ja ostaa heiltä tämän, ennen itse järjestämänsä palvelun.

Näitä ennen julkisia palveluita tuottavia osakeyhtiöitä on Lahdessa nyt 59 kappaletta. Ovatko nämä kaikki tarpeellisia? Pohtiiko kukaan näitä asioita siellä valtuustossa?

Kyseenalaistakaa, onko kaikki tämä kaupungin kannalta taloudellisesti kannattavaa. Lahdessa on lukuisia eri osakeyhtiöitä, joiden päätavoite jotenkin liittyy Lahden elinvoiman lisäämiseen, päällekkäisyyksiä löytyy lukuisia.

Kävin itse pari vuotta sitten monissa näissä Lahdessa toimivissa yhtiöissä. Päällimmäisenä mieleeni jäi sekava kuva erikoisesta hallinto-himmelistä. Kävin tämän viikon tiistaina tuossa naapurissa kylässä, Lahti Cityssä. Kyselin vähän olemassa olon oikeutuksesta ja mikä on yrityksen intressinä ja miten sitä pyritään toteuttamaan. Sitäkin myös me lahtelaiset tuemme, siten sekin kuuluu tähän samaan joukkoon, mitä tässä pohdin ikäänkuin yhteen liitettäväksi. Tai ainakin pois jätettäväksi kaupungin avustusta tarvitsevien listoilta.

Tässä muutamia asioita, mitä arvon valtuutetut voisitte miettiä. Voisivatko esimerkiksi Ladec oy, Lahti Region oy, Lahti Events oy ja Koko Lahti oy yhdistää yhdeksi yhtiöksi. Tilakeskus ja Spatium oy yhteen, tai molemmat pois.

Kävin pari vuotta sitten muun muassa Tilakeskuksessa. Kyselin, että voisitteko ajatella yhtymistä Spatiumin kanssa. En päässyt eteistä pidemmälle, kun löysin itseni Aleksanterinkadulta, kylläkin kohteliaasti ohjattuna. Eihän tämä kai mahdotonta ole, sanotte vain laillisessa ajassa sopimuksianne irti.

Veikko Nurminen

Suosittelemme