Lukijalta

Lukijalta

Suomi Euroopan opettajana

Kirjoittajan mielestä lakien säätämiseen ja niiden tulkintaan pitää vaikuttaa politiikan kautta. Kuva: Sami Lettojärvi

Me suomalaiset olemme sormi pystyssä arvostelemassa varsinkin Puolaa ja Unkaria siitä, että ne pyrkivät puuttumaan lainlaatimiseen politiikkansa kautta. Puolassa kuten myös Unkarissa olivat vaalit, niiden lopputulosta on arvosteltu ympäri Euroopan.

Varsinaista vilppiä ei siellä ilmeisesti ilmennyt. Samoin kuin Yhdysvalloissa, niin myös Puolan ja Unkarin vaalien tulos ei miellyttänyt osin muuta maailmaa. Se oli joka tapauksessa näiden maiden äänestäjien enemmistön tahdontulos.

Vertailen tässä tapaa , millä tavalla meillä politiikka ja lainsäädäntä kohtaavat. Meillä oli juuri vaalit, vaalien jälkeen uudet, valitut Suomen kansaneudustajat kokoontuvat ja järjestäytyvät. Valitaan kaikkiin eri valiokuntiin uudet jäsenet.

Erittäin tärkeää on se,että valiokuntaan valitaan jäsenet uuden, muuttuneen poliittisen voimasuhteen mukaisesti.

Muun muassa myös perustuslakivaliokunta, se on mielestäni yksi tärkeimmitä valiokunnista, ellei tärkein. Näin varmistetaan että poliittinen vaalien tulos näkyy myös siellä. Näin meilläkin vaikutetaan politiikan kautta lakien säätämiseen ja varsinkin niiden tulkintaan. Samoin kuin Puola ja Unkarikin.

Veikko Nurminen

Suosittelemme