Lukijalta

Lukijalta

Vaalikoneilla voidaan vaikuttaa meihin

Ei tarvinnut lukea kuin muutama rivi vaalikoneista, kun tuli eteeni aivan uusi sana. Algoritmi.

Piti ihan googlata, eikä tarvinnut lukea montakaan lausetta, kun asia pääpiirteiltään selveni.Algoritmin yksi tarkoitus on tavoitteen, tuloksen tai palvelun optimointi. Se kuulostaa vanhalta kunnon ”lobbaukselta”.

Jos ottaa esimerkiksi vaikkapa Helsingin Sanomien vaalikoneen, niin tulee mieleen väkisinkin sen tausta. Hesarihan on porvarillinen, oikeistolaiseen ideologiaan nojaava lehtiyhtiö. Näin ollen on luonnollista, että sen intressinä on laatia vaalikoneensa sellaisin algoritmein, jotka ohjaavat koneella käviää äänestämään oikeistolaista ehdokasta.

Hesarille kävi kuitenkin niin, että se joutui muuttamaan koneensa sisältöä johtuen sen saamasta palutteesta.

Sisältyykö kuviin halu vaikuttaa johonkin ihmisen mielipiteeseen vai ei, jokainen miettii kohdaltaan.

Tarkemmin kun katsoo mediaa, niin näitä algoritmejä löytyy muistakin kohteista kuin vaalikoneista.

Otan esimerkin oman paikallislehden Etelä-Suomen Sanomat. Pääkirjoituksissa, muiden uutisten, valoku-vien ja mielipidekirjoituksien kautta meihin voidaan vaikuttaa, sitä emme itse aina edes tiedostakaan.

Pari päivää sitten Etlarissa oli kuva, jossa oli kaksi miestä. Johonkin ammattiin opiskelevia, molemmat olivat maahanmuuttajataustaisia. Hyvä, että opiskelivat.

Näitä samansuuntaisia kuvia on aika usein. Sisältyykö kuviin halu vaikuttaa johonkin ihmisen mielipiteeseen vai ei, jokainen miettii kohdaltaan.

Yle on maamme suurin media, verovaroin toimiva instituutio, jonka pitäisi olla puolueeton, pelkkään objektiiviseen uutisointiin ja tiedonantoon toimintansa perustuva yhtiö.

Todellisuus on kuitenkin toinen.

Yle on puoluellinen, se on puolensa valinnut. Se on asemoinut itsensä tämän oikeistolaisen globalisaa-tion, EU:n valuuttaunionin ja maahanmuuton yksipuoliseen puolustamiseen.

Tänään kerrottiin Ylen uutisissa, että ulkopuolista vaikuttamista vaaleihin ei ole. Kiistän tämän näihin edellä mainittuihin seikkoihin vedoten.

Vaalikoneilla ja muillakin medioilla pyritään vaikuttamaan vaalin tulokseen.

Veikko Nurminen

Suosittelemme