Lukijalta

Lukijalta

Olen valonööri – oletko sinä?

Kasvatustiede on kuin kädestä ennustamista, sanoi loistava matikan maikkani kerran. Oliko hän oikeassa? Pedakoomikkohan minusta viimein tuli, mutta oikeasti pidin opettamisesta. En teorioista.

Stadin Yliverstaalla pohdimme uskomattomia behavioristisia ja erilaisia kehitysopillisia oppimissuuntauksia; unohtamatta psykologisia ja kognitiivisia näkemyksiä. Mitä näistä jäi mieleen?

Se, että todellisessa opetustilanteissa niistä ei ollut mitään apua tai hyötyä; puhumattakaan oman elämän ymmärtämisestä.

Kasvatustieteessä Suomeen mahtuu aina vain yksi oikea ajatus kerrallaan. Nyt se on ilmiöoppiminen, joka sopii hyville oppilaille, mutta ei toimi erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden keskuudessa.

Kasvatustieteessä Suomeen mahtuu aina vain yksi oikea ajatus kerrallaan.

Menetelmät, teoriat ja tavat määräävät koulumme arkea. Mutta sitä kaikkein tärkeintä opetusta Suomen kouluista emme saa!

Eli millaisia asioita meidän tulee tavoitella elääksemme mielekkään ja onnellisen elämän? En tiennyt minäkään, mutta annapas olla!

Sain oppineelta tyttäreltäni isänpäivän lahjaksi Frank Martelan teoksen Valonöörit: sisäisen motivaation käsikirja (Otava 2015). Vanhan pierunkin ajatteluelimissä alkoi lepattaa heikko liekki. Perskuta rallaa, näinkin voi maailmaa tarkastella!

Ihastuin, ja siksi ha-luan esitellä sen lahtelaisille ystävilleni ja muille elämän remonttia suunnitteleville ”tavikselle” eräänä vaihtoehtona sisäiseen uudistumiseen ja elämän arvojen renessanssille. Kirja sopii kaikille koulutustaustasta riippumatta!

Valonööri on tohtori Martelan mukaan ihminen, joka on löytänyt sisäisen intohimonsa ja säteilee innostuksen valoa ympärilleen. Valonööri tekee paljon ja saa asioita aikaan.

Hän ei ole kitaraa rämpyttelevä bändäri tai saamaton haihattelija, mutta ei myöskään rahan tai menestyksen perässä juokseva supersuorittaja.

Valonööri selvittää itselleen tärkeät asiat ja päämäärät ja vasta sitten tarttuu Tahdonvoima-kirjaan, josta voi napsia neuvoja matkallaan kohti oikeanlaisia päämääriä.

Sisäinen motivaatio on avainasemassa, jos haluat tai uskallat lähteä kaivamaan omaa valonööriäsi esille. Jotain on haluttava vapaaehtoisesti. On myös oltava tarpeeksi kykyjä siihen.

Ihmissuhdeverkon on oltava kunnossa, ja halun tehdä toisille hyvää on oltava aitoa.

Pienenä skeptikkona pysähdyn tähän. Taasko joku self help -opas, joka toitottaa oman intohimon löytämisestä, ja sen jälkeen mikään ei ole yksilölle mahdotonta?

Mutta Martela ei sorru tähän. Hän ei kehota ketään hyppäämään tyhjän päälle, vaan lähtemään liikkeelle aina omista niin taloudellisista kuin henkilökohtaisistakin lähtökohdista liikkeelle. Hän kertoo tärkeistä asioista niin hauskasti, että suorastaan ahmin kirjan.

Sadat tieteelliset tutkimukset ovat todistaneet, että omaehtoisuus, kyvykkyys ja yhteisöllisyys ovat ne voimavarat, joilla kasvatamme hyvinvointiamme samalla, kun pystymme luomaan elämästämme mielekkään ja merkityksellisen.

Minäkin tajusin, että en ole enää elämän ristipaineissa rimpuileva sätkynukke, vaan omaehtoinen, muutokseen valmis sisäinen sankari, joka pistää vielä loppuelämässään hösseliksi.

Kaikki riippuu nyt viime kädessä itsestäni. Nyt otetaan miehestä mittaa, riittääkö sisäinen motivaationi uudistamaan minut, jää nähtäväksi?

Miten on sinun laitasi lahtelaisystäväni? Haaste on ainakin heitetty!

Juhani Melanen

Suosittelemme