Lukijalta

Lukijalta

Yhteistyöhalu voi pelastaa politiikan

Varma eduskuntavaalien merkki on kiivaana käyvä toisten puolueiden mollaaminen väärien asioiden tekemisestä ja oikeiden tekemättä jättämisestä. Kaikilla ongelmilla kuulemma olisi jo ratkaisu, jos ”niitä toisia” puolueita ei olisi. Totuus kuitenkin on, että väittely tai politikointi, joksi sitä myös kutsutaan, on pysäyttänyt vuosiksi päätöksenteon maamme taloudellisesti merkittävimmästä asiasta.

Sote-uudistusta on yrittänyt ainakin kuusi hallitusta, joten jokainen puolue on tilanteeseen yhtä syyllinen. Monet organisaatiot, kunnat ja niiden päättäjät ovat odottaneet varmuutta tulevasta jo vuosia, tehden päätöksiä osin pussi päässä, sen hetkisen tiedon mukaan. Arki ei odota, että eduskunnassa päättäjät ovat samaa mieltä. Nyt aika tiimalasissa on loppu. Etenkin sote-ammattilaiset ovat olleet turbulenssissa liian pitkään.

Nyt äänestäjä pohtii, kehen voi luottaa ja mitä tämä kaikki tarkoittaa arjen kannalta. Eikä ihme. Vastakkainasettelu on mennyt paikoin niin rajuksi, etteivät ihmiset halua osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun. Osa jättää sen vuoksi jopa äänestämättä. Tästä on syytä olla huolissaan - etenkin päättäjien itsensä.

Politiikan kieli kuvataan kapulaisena. Totuuden hakeminen vaatii aktiivisuutta. Vaalikoneiden kysymykset ovat osin vaikeita vastata. Ja totta se on. Edessämme on monia isoja haasteita: syntyvyyden lasku, ilmastonmuutos, sosiaaliturvauudistus, talouden tasapaino, työllisyysasteen nostaminen, lapsiperheiden köyhyys, kasvavat mielenterveysongelmat, turvallisuus ja ikääntyneiden hoito. Kokonaisuuksiin ei ole yksiselitteisiä ratkaisuja, mutta keinoja on yksi: päättäjien määrätietoinen yhteistyöhalu.

Suomelle, maakunnalle ja sen haasteille tarvitaan selkeä kokonaissuunnitelma ja näkemys. Niitä on varmasti kaikilla, jos niin halutaan. Tarvitsemme asiansa osaavia, puoluerajat ylittävään yhteistyöhön kykeneviä politikkoja. Tärkeämpää kuin toisten nokkiminen, pitää olla asioiden edistäminen. Kompromissien tekeminen ei ole synonyymi selkärangattomuudelle.

Kristiina Hämäläinen

Suosittelemme