Lukijalta

Lukijalta

Antti Hassi luennoimassa

Lahden muotoiluinstituutin entinen rehtori Antti Hassi kuoli tammikuussa 87-vuotiaana. Kirjoittaja muistelee kokemuksiaan Hassista 1980-luvun lopun kirjoittajakurssilla. Kuva: mhus

Muotoiluinstituutin kultakaudella vaikuttanut professori Antti Hassi on kuollut. Hänestä tulee mieleen opetus, jonka hän antoi kirjoittajakurssilla vuonna 1989. Helsingin yliopisto järjesti tuolloin tietokirjoittajakursseja, joita luonnehdittiin maan korkeatasoisimmaksi kirjoituskouluksi.

Osmo A. Wiio oli koulutuksen pannut vireille ja johtanut niitä aluksi. Luennoitsijoiksi pyydettiin ja saapui Suomen huippuja. Luen joukkoon myös ESS:n vaatimattoman toimituspäällikön Esko Keräsen.

Kurssille otettiin 18 yliopistotutkinnon tehnyttä kirjoittajaa, jotka valittiin 100 hakijan joukosta. Kurssilaiset kirjoittivat sekä mahdollisimman objektiivisen että häikäilemättömän subjektiivisen arvostelun jokaisesta luennoitsijasta.

Antti Hassin esityksen aihe oli sopivasti luovuus. Hän puhui hitaasti, piti taukoja, mietiskeli välillä puolikin minuuttia. Vähitellen asian käsittely eteni.

Kurssin johtajana olin pikkuisen kauhuissani.

Kurssin johtajana olin pikkuisen kauhuissani, sillä kaikki muut luennoitsijat olivat sujuvasti asiaansa suoltavia. Millainen kritiikki Hassin esityksestä tuleekaan?

Hassi itse kuvaili esitystekniikkaansa: ”Ei pidä liikaa miettiä, miten asioita ilmaisee (sanoo), vaan mitä se sanottava on.”

Ajatus jäi pysyvästi muistiin. Olen monille hermoileville kirjoittajille, puhujille ja esiintyville taiteilijoille muistuttanut: Älä keskity siihen, miten esität. Pääasia on itse asia. Kun siihen paneudut kunnolla, sanat tulevat kuin itsestään.

Antti Hassin luento ei ollut esitysteknisesti upea. Se sai kurssilaisilta parhaat arvostelut! Hän onnistui välittämään heille hyviä ajatuksia luovuudesta. Viesti meni perille, ja se on tiedonvälityksessä merkitykseltään ylivertainen tavoite.

Jyrki Joensuu

Suosittelemme