Lukijalta

Lukijalta

Orpo leskien ja orpojen asialla

Vaalien läheisyys on tehnyt valtiovarainministeri Petteri Orposta (kok.) eläkeläisten ja työttömien ystävän. Hän vaatii eläkeindeksien reivaamista vastaamaan kulujen kasvua. Monet muut puolueet ja puoluejohtajat ovat jo pitkään pitäneet yllä keskustelua eläkkeiden jälkeenjääneisyydestä ja eläkeläisköyhyydestä. Kokoomus ja Orpo ovat aiemmin torjuneet sellaiset puheet löysinä puheina. Nyt siis Petteri Orpo on itsekin ryhtynyt puhumaan löysiä.

Kokoomus on aina aikaisemmin esittänyt, että työttömät pitää saada töihin ja talous kuntoon, jotta eläkkeitä voidaan korottaa. Nyt on siis toinen ääni kellossa. Professoreiden mukaan epäkohdat pitää saada ensin kuntoon, jotta myös talous voi kasvaa myöhemmin. Ruotsissa nostettiin eläkkeitä satasella ja eläkeindeksiä kuudella prosentilla. Toimet sysäsivät talouden nousuun Ruotsissa, ja sosiaalitukien tarve väheni.

Ministerimme väittävät aina, että valtiolla ei ole varaa korotuksiin, ja jättävät sanomatta, että eläkerahastoistahan ne eläkkeet maksetaan. Rahastoissa on satoja miljardeja eläkerahoja seisomassa ties missä veroparatiiseissa. Ainakin Anne Berner (kesk.) on väläyttänyt eläkerahojen käyttöä rautateiden ja maanteiden rakentamiseen ja korjaamiseen sekä digitalisaation edistämiseen.

Eläkeläisköyhyyden poistaminen ja oikeudenmukaiset indeksit ovat arvovalinta, jolle ei saa olla nykyisenkaltaista indeksitöntä vaihtoehtoa. Me kaikki pieneläkeläiset toivomme Petteri Orpolle riemukkaita takinkääntöviikkoja!

Eläkeläisköyhyyden poistaminen ja oikeudenmukaiset indeksit on arvo­valinta.
Timo Hennala

Suosittelemme