Lukijalta

Lukijalta

Toisen asteen säästöistä ja koulutusleikkauksista

Suomen tarina on koulutuksen tarina. Se on tarina siitä, miten köyhä, syrjäinen pohjoinen maa on kyennyt luomaan oikeudenmukaista vaurautta ja nousemaan aineellisesta niukkuudesta maailman ­menestyjien joukkoon. Vihreiden 18.11.2018 hyväksytyssä koulutuspoliittisessa ohjelmassa tavoitteeksi on asetettu suomalaisen koulutuksen ja tutkimuksen nostaminen maailman huipulle. Tämä edellyttää Sipilän hallituksen tekemien leikkausten perumista ja lisäsatsauksia koulutukseen eli maan tulevaisuuteen.

Keskustan kansanedustaja Martti Talja syyttää Kokoomusta toisen asteen koulutuksen säästöistä (ESS 14.1.2019). Hänen mukaansa Kokoomus on pitänyt kiinni hallitusohjelmasta toisen asteen säästöjen ajoittamisessa.

Valtion nuorisoneuvoston puheenjohtaja Hilkka Kemppi (kesk.) puolestaan esittää mielipiteenään, että ammatillinen koulutus on kriisiytymässä (Seutu4-lehdet 23.1.2019). Kemppi syyttää tilanteesta opetusministeri Sanni Grahn-Laasosta (kok.), joka puolustaa ammatillisen koulutuksen tilannetta.

Kaikki hallituspuolueet ovat hyväksyneet ja sitoutuneet hallitusohjelmaan. Minusta olisi reilua jos Talja ja Kemppi esittelisivät Juha Sipilän (kesk.) hallitusohjelmassa olevaa toisen asteen koulutusuudistusta ja siihen liittyviä säästövelvoitteita. Kokoomus ja opetusministeri Grahn-Laasonen ovat käsittääkseni toimineet tässä asiassa täysin hallitusohjelman mukaisesti. Millä perusteella keskustalaiset Talja ja Kemppi voivat osoitella sormella kokoomusta ja sen ministereitä?

Millä perusteella keskustalaiset Talja ja Kemppi voivat osoitella sormella kokoomusta ja sen ministereitä?

Keväällä 2017 eduskunta käsitteli vihreiden ja muiden oppositiopuolueiden välikysymystä ammatillisten koulutusten leikkausten aiheuttamista seurauksista ja koulutuksen eriarvoistumisesta. Välikysymyksen mukaan toisen asteen ammatillisen koulutuksen kenttä on keskellä hallitsematonta muutosta. Ensin viedään rahat (190 miljoonaa euroa), ja sen jälkeen edellytetään mittavaa uudistusta. Tämän seurauksena aloituspaikkoja karsitaan, lähiopetusta vähennetään, opetuspisteitä suljetaan ja opettajia irtisanotaan.

Sipilän hallitus on 15.3.2017 välikysymykseen antamassaan vastauksessa todennut, että ammatillisen koulutuksen reformin kantavana ajatuksena on osaamisperustaisuus: jokaiselle opiskelijalle rakennetaan yksilöllinen, henkilökohtainen opintopolku. Grahn-Laasosen mukaan hallitus ei tule tinkimään piiruakaan siitä, että jokaisella nuorella on mahdollisuus laadukkaaseen koulutukseen. Vastauksen lopuksi on todettu, että reformi on kentällä odotettu ja toivottu.

En ole huomannut, että Talja olisi välikysymyksen johdosta esittänyt huoltaan toisen asteen koulutuksen tilasta. Kemppi oli keskustanuorten puheenjohtajana välikysymyksen käsittelyn aikana. Hän olisi voinut olla suoraan yhteydessä puolueensa puheenjohtajaan pääministeri Sipilään, jos olisi halunnut korjausta asiaan.

Martti Talja ja Hilkka Kemppi ovat molemmat ehdokkaina tulevan kevään eduskuntavaaleissa. Heidän kirjoituksensa toisen asteen koulutuksesta haiskahtavat pahasti vaalitempuilta. Edellisten vaalien alla keskustan puheenjohtaja Sipilä antoi suorassa tv-lähetyksessä lupauksen, että koulutukseen ei tule leikkauksia, jos keskusta on hallituksessa. Tämä on varmasti vielä monella muistissa.

Juha Tapiola

Suosittelemme