Lukijalta

Lukijalta

Lopettakaa syyllistäminen

Milloin tahansa puhutaan verorahojen riittämättömyydestä, Suomen - ja Lahdenkin – monet poliitikot ja päättäjät syyttävät aina eläkeläisiä. Kymmenen vuotta sitten syyllistettiin ikäihmisiä räjähtävästä eläkepommista, mutta nyt asia verhotaan ikä- ja/tai väestörakenteen syyksi. Tässä muutama esimerkki:

Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn: ”...ja samaan aikaan Suomi potee pitkäaikaista kestävyysvajetta väestörakenteen vuoksi. (ESS 29.11.).

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Komu (sd.): ”Sosiaalitoimeen kuuluu esimerkiksi vanhusten kotihoito, jonka kustannuksia väestön ikääntyminen nostaa.” (ESS 27.11.).

”...Komun mukaan on ymmärrettävää, että sote-kulut kasvavat väestön ikääntyessä ja palvelutarpeen kasvaessa.” (ESS pe 30.11.).

Eikö siis mikään muu väestöryhmä kuluta yhtään euroa? Vain ikäihmisetkö vievät kaikki verorahat, kun heille heidän itsensä tienaamia, lakisääteisiä eläkkeitä maksetaan? Mistä otetaan esimerkiksi rahat, jotka käytetään lapsiin ja nuoriin ikäluokkiin. Jo ennen lapsen syntymää aletaan perheitä hyysätä, ja se jatkuu ainakin täysi-ikäiseksi asti, ja sitäkin pitemmälle, jos nuori jatkaa koulunkäyn-tiään. Opiskelijoillehan pääosin kaikki on ilmaista, terveydenhoidosta ja ruuasta lähtien.

Mistä nämä ”ilmaiset” rahat otetaan? No, esimerkiksi eläkeläisten ylisuurista veroista ja terveyskeskusmaksuista. Eikö siis nuorten, ja vähän vanhempienkin ihmisten omaatuntoa yhtään kolkuta se, että viette leivän koko elämänsä työtä tehneiden ja nyt pieneläkkeellä sinnittelevien ikäihmisten suusta? Lukekaa Leena Sorvalin kirjoitus (ESS 28.11.) pieneläkeläisen ahdingosta, ja lopettakaa syyllistäminen.

Anneli Seppälä

Suosittelemme