Lukijalta

Lukijalta

Tyytyväisten aktiivimalli

Aktiivimallihan toteutuisi hyvin niinkin, että te-keskus lähettäisi asiakkaan työhakemuksia avoimiin työpaikkoihin. Te-keskus tekisi asiakkaan kanssa yhteistyössä seikkaperäisen hakemuksen, jota sitten te-keskuksen järjestelmä ja virkailijat vertaisivat avoimiin työpaikkoihin siten, että asiakkaalle sopiviin työpaikkoihin lähetetään hakemus. Te-keskushan on, tai ainakin pitäisi olla, työnhaun ammattilainen.

Jos hakemusta yhdessä laatiessa tulee esiin koulutustarvetta, yhteiskuntakin velvoitetaan osallistumaan aktiivimalliin, tarjoamaan tarvittavaa koulutusta. Koulutusta, joka räätälöidään työmarkkinoiden tarpeen mukaan. Ei niin kuin nyt tehdään: sysitään työtöntä mihin sattuu, ei sopiviin vaan avoimiin, tyhjäksi jäämässä oleviin koulutuksiin.

Työnantajille myös oma aktiivimallia tukeva velvoite, kaikki avoimet työpaikat olisi ilmoitettava te-keskukselle.

Näin tämä malli tukisi kaikkia osapuolia. Työtöntä, työnantajaa sekä valtiovaltaa - maksajaa.

Eihän tämäkään malli sitä perustavaa ongelmaa ratkaise, että kokoaikaisia työpaikkoja on liian vähän avoinna, varsinkin sellaisia, jonka palkalla tulee toimeen ilman erinäisiä tukia.

Mutta saataisiinhan kaikki osapuolet tyytyväisiksi, jopa hän, työtön. Puhalletaan samaan hiileen - yhdessä!

Työtön olisi tyytyväinen, kun te-keskus täyttäisi aktiivimallin velvoitteet asiakkuuden, asiakaspalvelun nimissä.

Hallituskin olisi tyytyväinen, kun malli olisi melko yleisesti hyväksytty.

Tyytyväinen olisi työnantajakin, kun työnhakijoiden osaamistaso ja pätevyys olisi jo ennen hakemuksen jättämistä kartoitettu. Rekrytoinnissa vältettäisiin virheitä, jotka johtuvat ylirunsaasta ja turhasta hakemustulvasta.

Aktiivimallin nimenkin voisi muuttaa. Se voisi kantaa nimeä työllistämisentyytyväisyysmalli.

On tässä tietenkin hieman ironiaakin mukana, mutta niin on oltava tämän nykyisen aktiivimallihässäkän arkkitehdeilläkin.

Jos esittämäni malli toteutettaisiin, olen lähes varma, että työllisyys kohentuisi paremmin kuin aktiivimallia nykyisellään toteutettaessa.

Mihin perustan väittämäni? Siihen, että ei aktiivimallilla työllisyyttä tueta. Sillä tuetaan sitä olettamaa, että työtön makaa kotona laiskuuttaan, omasta tahdostaan.

Toki on heitäkin, jotka haluavat olla irti työstä ja työmarkkinoista, jopa kolmannessa polvessa. Tähän ei minullakaan ole ratkaisua. Eihän veden varaan joutuneitakaan aloiteta pelastamaan jo pinnan alle vajonneista, vaan vielä pinnalla olevista.

Aktuaarinen ajattelija

Suosittelemme