Lukijalta

Lukijalta

Rakenteellinen korruptio

Rakenteellisesta korruptiosta puhutaan ja kirjoitetaan (esimerkiksi UL 12.9.). On sille määritelmäkin, mutta sen ymmärtänee todellisen tapauksen avulla.

Toimin Kotkassa mielenterveysjohtajana 10 vuotta sitten. Paikkakunnalla oli aktiivinen kolmannen sektorin yhdistys, kuin yritys, ja se pyöritti miljoonien liikevaihtoa. Yhdistys teki paljon hyvää, mallikelpoista työtä, mutta oli myös osa rakenteellista korruptiota.

Yhdistyksen toiminnanjohtaja oli johtava poliitikko, suurimman valtuustoryhmän puheenjohtaja, ja sittemmin kaupunginhallituksen puheenjohtaja. Siksi aikaa hän poistui kokouksesta, kun yhdistyksen eduista päätettiin. Tällainen itsensä jäävääminen on vitsi. Sijainen tekee mitä se itsensä jäävännyt käskee.

Kaupunki tilasi kilpailuttamatta (EU:n säännösten vastaisesti) yhdistykseltä kaikenlaista mielenterveyskuntoutujille tarkoitettua toimintaa. Pikku esimerkki. Yhdistyksen yksi pomo avioitui venäläisen kanssa, joten tämä puoliso alkoi yhdistyksen toimintana kuntouttaa mielenterveyskuntoutujia pitämällä heille venäjän tunteja. Kaupunki maksoi. Kukaan ei kuntoutunut.

Olkaa kaupunkilaiset kiitollisia Lahden tarkastuslautakunnalle, joka koettaa torjua rakenteellista korruptiota.

Yhdistyksen asumispalveluyksiköissä oli myös vieraspaikkakuntalaisia, joista kaupunki maksoi laskut, ja yhdistys sai tuloa. Kontrollia palveluiden todellisesta tarpeesta ei ollut. Kuntoutujien edistyminen kohti itsenäistä elämää oli hidasta, koska yhdistyksen kannalta parhaat asiakkaat olivat kaikkein helpoimmat eli terveimmät.

Sairaalasta jatkohoitoon pääseminen oli tukossa, koska yhdistys valikoi sieltä asiakkaansa. Kun toteutin palveluiden kilpailuttamisen, sairaalasta pääsi asumispalveluun muutamassa päivässä.

Yhdistys perusti mielenterveyskuntoutujille uuden asumispalveluyksikön. Minä en mielenterveysjohtajana myöntänyt sille toimilupaa, koska mikään ei ollut kunnossa. Palopäällikkö ei hyväksynyt toimitiloja tarkoitukseen turvallisuussyistä. Siispä yhdistys otti sinne asiakkaita, ja vastoin palveluista tehtyjä sopimuksia. Kuntoutussuunnitelmia ei tehty. Kaameaa.

Yhdistys alkoi lähettää näistä laittomista asiakkaistaan laskuja kaupungille maksettaviksi. Mielenterveysjohtajana, vastuullisena virkamiehenä en niitä hyväksynyt. Koko toimipaikkaa ei virallisesti ollut olemassa!

Vuoden lopussa Kotkan terveysjohtaja Korhonen ilmoitti minulle, että yhdistyksen kaikki perusteettomat laskut on nyt maksettu mielenterveystyön tililtä. Erosin virastani heti. Kaikille virkahenkilöille suoraselkäisyys ei ole yhtä helppoa. Minulla oli varmasti työtä tiedossa.

Kotkan tarkastuslautakunta vaati eroamiseni jälkeen selvityksen toimistani. Tein seikkaperäisen selonteon kaikista asiaan liittyneistä väärinkäytöksistä ja kaupungille koituneista vahingoista. Se ei johtanut mihinkään. Tarkastuslaitakunta oli tyytyväinen: rakenteellinen korruptio toimi niin kuin piti. Aiheutin siihen tilapäisen häiriön.

Olkaa kaupunkilaiset kiitollisia Lahden tarkastuslautakunnalle, joka koettaa torjua rakenteellista korruptiota. Päätöksenteon ja valvonnan vieminen erillisiin yhtiöihin, piiloon, on rakenteellisen korruption perusmenetelmä. Yhtiöissä saa touhuta. Ylimääräistä rahaa saa jakaa kavereille ja heidän firmoilleen. Mitä tahansa diilejä voi tehdä, jos ei voi osoittaa rikosta.

Ja voi, jos luottamushenkilö tällaista vastaan pullikoi, pannaan turpa tukkoon tai pää poikki.

Lahti kiinnostaa hollolalaisenakin. Siellä toimii yritykseni ja siellä asuu sukulaisia.

Jyrki Joensuu

Suosittelemme