Lukijalta

Lukijalta

Korkeakoulupöhinää pitää olla myös keskustassa

Lahden yliopistokampuksen pääsihteerin mukaan taide- ja muotoilukeskus on ollut esillä yhtenä vaihtoehtona, kun Lahden keskusta-alueelle on mietitty avoimen tiedon keskusta. Kuva: LAD

Päätoimittaja Tommi Berg kommentoi 22.8.2018 Ämpärillisessä Lahden kaupungin kärkihankkeita. Hän totesi muun muassa, että yliopistokaupungin rakentaminen on paljon muutakin kuin hallinnollisten päätösten tekoa ja kampusten perustamista. Tommi Berg on asian ytimessä: .Kyse on lopulta koko kaupungin henkisestä ilmapiiristä, ei enemmästä eikä vähemmästä. Todellinen yliopistokaupunki on avoin uusille ideoille ja perinteisiä kaavoja kyseenalaistavalle ajattelulle..

Päätoimittaja pitää ilmapiirin ja tunnelman näkökulmasta valitettavana, että korkeakoulupöhinä keskittyy Lahden mittakaavassa etäälle keskustasta, Niemen kampukselle. Siellä se on hänen mielestään tavallisen lahtelaisen vinkkelistä helposti poissa silmistä ja poissa mielestä. Hän toivoo paikallisten korkeakoulutoimijoidenkin kiinnittävän entistä enemmän huomiota siihen, että he näkyvät ja kuuluvat myös kaupungin arjessa.

Olen tuosta kaikesta samaa mieltä. Sinänsä on erittäin hieno asia, että vihdoin saamme koottua Lahden kaiken korkeakoulutoiminnan yhteiselle kampukselle. Ja vieläpä alueelle, jolla toimii useita korkeakouluyhteistyön kannalta merkittäviä yrityksiä. Tämä kauan kaivattu muutos tuo paljon uusia mahdollisuuksia. Mutta edelleen on tärkeää, että näymme ja kuulumme myös kaupungin keskustassa ja mitä erilaisimmissa paikoissa ja yhteyksissä.

Olemme tulevaisuudessakin mukana tapahtumissa ja tilaisuuksissa turuilla ja toreilla eri puolilla kaupunkia; järjestämme pöhinää itse ja osallistumme muiden järjestämiin tilaisuuksiin. Eikä yritysten kanssa tehtävä yhteistyö tietenkään rajoitu pelkästään Niemen alueelle.

Viime vuonna alkoi käydä selväksi, ettei korkeakouluilla ole enää mahdollisuutta pitää yllä kaupungin keskustassa korkeakoulukirjastoa, joka on toiminut myös tapahtuma- ja kohtaamispaikkana, korkeakoulujen näyteikkunana. Kehittelimme korkeakoulukirjaston asiantuntijoiden ja joidenkin kumppaneittemme kanssa ideaa avoimen tiedon keskuksesta. Visiomme mukaan se tarkoittaisi avointa kohtaamispaikkaa kaupungin keskustan ytimessä, helppoa saavutettavuutta ja lähestyttävyyttä.

Tarjolla olisi tilaa, palveluita ja ohjelmaa, jotka synnyttävät uutta ajattelua ja uutta luovaa toimintaa; ovet ja ajatukset olisivat avoinna kaikille. Avoimen tiedon keskus voisi olla paikka, jossa käydään kaupungin kiinnostavimmat keskustelut, paikka jossa asiantuntijat, tutkijat, vaikuttajat ja yleisö kohtaavat. Tarkoituksena olisi edistää vuorovaikutusta tieteentekijöiden, kansalaisten ja yhteiskunnan vaikuttajien välillä.

Haluamme helposti toteutettavia ja joustavia tapoja saattaa yhteen yrittäjiä, päättäjiä, tutkijoita, opiskelijoita ja opettajia. Sisällön suunnitteluun kutsuisimme kaikki kiinnostuneet.

Kaikkea yllä kuvattua voimme toki järjestää myös kampusalueella Niemessä, mutta se ei riitä. Avoimen tiedon keskus kaupungin keskustassa voitaisiin toteuttaa jonkin muun toiminnon ja tilan yhteydessä, sen ei pidä olla muusta arjesta irrallinen ja etäinen. Keskusteluissa on ollut esillä esimerkiksi taide- ja muotoilukeskus, jonka yhteyteen tällainen keskus sopisi ymmärtääkseni erinomaisesti.

Muualta maailmalta ja Suomestakin löytyy vastaavanlaisia esimerkkejä. Jyväskylän yliopiston Avoimen tiedon keskus (Open Science Centre, OSC) on yliopiston kirjaston ja tiedemuseon yhteenliittymä. Helsingin yliopisto avasi noin vuosi sitten Helsingin ydinkeskustaan Tiedekulman, joka toteuttaa samaa ideaa. Lahdessa meillä on hyvä yhdessä tekemisen kulttuuri, joten uskon ratkaisun löytyvän. Toki joudumme näinä tiukan talouden aikoina tekemään valintoja ja harkitsemaan tarkkaan, mihin resursseja suunnataan.

Senja Jouttimäki

Suosittelemme