Lukijalta

Lukijalta

Paavolan kampus on sivistyksen tappio

Paavolan kampuksen suunnitelma sijoittuu Kannaksen lukion, Muotoiluinstituutin ja aikuiskoulutuskeskuksen tiloihin. Kirjoittaja kyseenalaistaa suunnitelman. Kuva: Juha Peurala

Nyt sitten päätökset on tehty ja Paavolan kampuksen toteutukseen ryhdytään. Minä yksinäinen taistelija kärsin tappion ja vetäydyn nuolemaan haavojani. Kuitenkin haluan vielä tuoda julki kuinka monella tavalla nyt tehdyt päätökset ovat sivistyksen osalta tappiollisia.

Kuten aiemmin olen korostanut niin nyt pilkotaan niin ainutlaatuinen nollaluokasta ylioppilaaksi oppimisyksikkö. Vuosikymmenien kuluessa kehitelty valtakunnallistakin tunnustusta saanut musiikkiluokkatoiminta hajautetaan. Tähän asti toimittiin kylki kyljessä Tiirismaalla ja Lotilassa.

Se miksi juuri minä niin voimakkaasti yritin puolustaa Tiirismaan koulun säilyttämistä juontuu tietenkin siitä että olen Tiirismaan koulun Kannatusyhdistys ry:n puheenjohtaja ja meidän yhdistyksellä on voimassa oleva sopimus kaupungin kanssa vuodelta 1975, että Tiirismaan koulu säilyy ja ihan erityinen maininta että ainakin nimi säilyy jossain muodossa.

Kyllähän sivistyneeseen käytökseen kuuluu että sopimuksista pidetään kiinni. Nyt on todettava, että Lahden kaupunki on epäluotettava sopimuskumppani. Samaan sivistyneeseen käytökseen kuuluu myös se, että kun valtuusto päätti että Tiirismaan koulua ei saneerata vaan rakennetaan uusi koulu, niin siitä pidetään kiinni eikä takkia käännetä kun tuulen suunta muuttuu.

Nyt on todettava, 29että Lahden kaupunki on epäluotettava sopimuskumppani.

Sivistystoimi panttasi lukioon hakeutuneiden määrät niin että julkisuuteen tiedot tulivat vasta kaupunginhallituksen ja valtuuston kokousten jälkeen. Miksi? Tiesivätköhän päätökentekijät että tärkeimmät eli asiakkaat eivät halua mennä mammuttilukioon. Esimerkiksi valtakunnallisesti korkealle rankkeerattuun Tiirismaan lukioon halusi vain 68 oppilasta vaikka ensisijaisia aloituspaikkoja oli 120.

Tyhjiksi jääneet paikat täytetään jälkikäteen oppilailla jotka eivät sinne ole halunneet. Opiskelumotivaatio ei voi olla paras mahdollinen.

Alussa lähdettiin liikkeelle niistä lähtökohdista kun todettiin että Tiirismaan taholta vastustettiin yhdistymistä mutta Kannaksen taholta ei. Onkohan jälkimmäisen taholla mietitty kehitystä vuosiksi eteenpäin. Ehkäpä ajateltiin niin, että mitä isompi koulu, sen varmemmin henkilökunnalle töitä.

Minulle tulee mieleen että kun luodaan jotain uutta, niin sille pitää keksiä nimi. Mikä on mammuttilukion nimi? Voi olla että on vähän kankeaa käyttää nimitystä Kannaksen Tiirismaan lukio joten otetaan käyttöön nimi Paavolan Lukio. Jos näin käy niin kaksi perinteikästä opinahjoa katoaa. Ei enää juhlita Kannaksen Terijoen eikä Tiirismaan Tipalan yli sadan vuoden perinteitä.

Tällainen pelko on aiheellinen. Paljon sivistystä heitetään romukoppaan. Olen itse ollut monta kertaa seniorina järjestämässä hienoja Kannaksen vuosijuhlia. Sanotaan, että maa joka ei tunne historiaansa, sillä ei ole tulevaisuutta. Päteeköhän koulujen kohdalla sama totuus?

Kaikesta huolimatta tuntui hyvältä kun aivan viime metreillä, ehkäpä liian myöhään sain sivustatukea ja mikä parasta, asiantuntijataholta, opetustoimen edustajilta.

Valtuutettu Helena Salakka esitti asiaa uudelleen valmisteluun ja yli 20 valtuutettua kannatti palautusta, jopa Ville Skinnari vastoin demarien ryhmäpäätöstä.

Rehtori evp Kari Ratia kirjoitti 30.6. ansiokkaasti molempien lukioiden säilyttämisen puolesta. Hänen mukaansa vielä voidaan ottaa aikalisä. Sitä minäkin hartaasti toivon.

Heikki Laine

Suosittelemme