Lukijalta

Lukijalta

Suojatili yli 70-vuotiaille

Vanhusten rahoille riittää ottajia, muistuttaa kirjoittaja. Kuva: Aatu Heikkonen

Aika ajoin tulee ilmi ja varmaan ilmitulemattakin on tilanteita, joissa omaiset ovat tyhjentäneet vanhusten tilejä omaan käyttöönsä.

Tälle olisi tehokas esteja samalla kaikkien tulevien perinnönsaajien tasavertaisuuden turvaaja, jonka ansiosta kukaan omainen ei pääse vilpillisin keinoin vetämään etukäteen välistä. Velvoitetaan pankit lakisääteisesti avaamaan yli 70-vuotiaille niin sanottu turvatili suuremmille säästöille, jonka rahoihin pääsisi käsiksi vain käymällä itse tekemässä siirto normaalille käyttötilille.

On suuri houkutus vanhuksen raha-asioita hoitavalle omaiselle tai avustajalle tarttua tilaisuuteen, kun huomaa että vanhuksen pankkikortilla käytettävällä tilillä on useita kymmeniä tuhansia euroja rahaa.

Turvatililtä suurempien summien siirtämisen mahdollistaminen vain pankissa käydessä olisi tehokas este tuollaiselle houkutukselle. Olisiko myös pankille annettava velvoite kysyä mihin rahasumma on tarkoitettu, jos siirrettävä tai käteisenä nostettava summa on erityisen suuri?

Epäillä sopii, että nykyisessä tilanteessa vanhuksien rahoja viedään rikollisesti paljon enemmän kuin on ilmi tullut.

Eikö se olisi rahanpesuepäilyyn verrattavissa oleva epäily, jos omainen nostaa vanhuksen kanssa yllättäen suuren summan rahaa? Jos raha ei mene vanhuksen käyttöön, niin silloinhan kyse on rikoksesta.

Epäillä sopii, että nykyisessä tilanteessa vanhuksien rahoja viedään rikollisesti paljon enemmän kuin on ilmi tullut.

Jussi Vaarala

Suosittelemme