Lukijalta

Lukijalta

Kaupunkikuvaa Rautatienkadulla ja Aleksilla

Aleksin siltasuunnitelmaan liittyvä keskustelu on inspiroinut kirjoittajaa esittämään omia näkemyksiään Lahden kaupunkikuvasta. Kuva: A1 arkkitehdit

Kaupunkikuvaa käytettiin ilmaisemaan joidenkin mielipidettä keskustelussa Aleksin ylittävästä kävelyputkesta. Siellä todettiin, että se ei sovi kaupunkikuvaan. Sehän on puhtaasti vain jonkin tahon tai henkilön mielipide, siitä voi olla muitakin mielipiteitä ja kaikki voivat olla yhtä oikeita tai vääriä.

Kerron lyhyesti oman kaupunkikuvan pienestä osasta Lahtea. Rautatienkatu on mielestäni ylivoimaisesti Lahden vilkkain kauppakatu. Tänä aamuna kun seisoin Vuorikadun ja Rautatienkadun kulmassa ja katselin Vapaudenkadulle ja Rautieasemalle päin, niin näin siinä vireän vilkkaan ja toimeliaan kaupunkikuvan.

Siellä on elämisen ja yrittämisen meininki. Lanunaukio alhaalla, täällä ylhäällä vieressäni Antikvariaatti Aleksis K., sen vertaista .divaria. saa hakea kauempaakin. Itse en ole vielä sellaista löytänyt. En aio kaikkia liikkeitä luetella, mutta on aivan pakko mainita vielä yksi, Hanhenpoika, sen terassi on aivan omamassa luokassaan, se elävöittää niin kalustuksellaan kuin asiakkaillaankin kadunilmettä.

Tulin siihen Aleksille, katsoin itään ja länteen. Puuttui kaikki se myönteinen ja vilkas elämisen meininki, .pöhinä., mitä oli edellä mainitulla kadulla.

Kaupunkikuva vilkastuu, kun ihmisille luodaan helpot ja halvat mahdollisuudet saapua keskustaan.

Tässä yhteydessä tuli mieleen se lause kaupunkikuvasta. Katsoin Aleksia sinne Vesijärvenkadulle päin, ja kuvittelin sen kävelyputken siihen Seurahuoneen ja Sokoksen väliin. Oma mielipiteeni oli, että sopii oikein hyvin.

Mutta, putkessa on kaksi päätä. Toinen on Seurahuoneen pää ja toinen Sokoksen kolmas kerros, joka on aivan tyhjä.

Lahden liike-elämän keskuksessa tyhjää tilaa, varmaankin ainakin satoja neliömetrejä. Miten se on mahdollista? Lahdessa on yhtiöitetty sellaisia toimijoita joiden ainoa tehtävä on edistää Lahden yrittäjyyttä ja auttaa uusia yrittäjiä toiminnan alkuun. Missä on Ladec, Koko Lahti, Lahti City ry ja oliko siellä vielä joku Lahden Elin Voima tai vastaava. Ainoa mitä olen kuullut asiasta ehdotettavan on, että puretaan koko Sokos!

Aleksista ei saa Rautatienkatua eikä sille saa sen yhtä etua: katu on helppo ylittää jalan, voi risteillä melko huoletta puolelta toiselle ikään kuin mielihalun mukaan. Se on merkittävävä asia kadun tunnelman luomiseen.

Toriparkkia ja sen tärkeyttä keskustan liike-elämälle on nyt kehuttu päivästä toiseen. Olen eri mieltä. Ei se, että te saatte ihmiset ensin sinne maan alle vilkastuta yhtään sitä elävää kaupunkikuvaa. Pikemminkin näivettää sitä, kuten tilastotkin ovat näyttäneet. Tämänkin päivän lehdessä, viittaan Trion 29vähentyneisiin lukuihin. Kaupunkikuva vilkastuu, kun ihmisille luodaan helpot ja halvat mahdollisuudet saapua keskustaan. Ilmaiset puolen tunnin parkkipaikat, ne mahdollistaisivat poikkeamisen asioimaan autolla.

Tämä helpottaisi myös Rautatienkadun yrittäjiä. Pysäköintiä pitää luonnollisesti valvoa, että se pysyy säädetyssä ajassa. Tehtiin pysäköinti niin tai näin, jotain sille täytyy Lahdessakin tehdä myös maan päällä.

Lahti City:n uusi toiminnanjohtaja voisi noin alkuunsa ottaa vaikka yhteyttä näihin liiketilojen omistajiin eli vuokraajiin ja tilojen vuokralaisiin saadakseen eräänlaisen .linnarauhan., missä kaikki voittaisivat. Jotta tiloihin saataisiin uusia yrittäjiä, laskettaisiin vuokria ja yrittäjät laskisivat hintojaan. Haettaisiin se voitto mieluummin kohonneella volyymillä (asiakasmäärällä) kuin kalliimmalla ja vähälukuisimmilla asiakkailla.

Tehkää sinne Sokoksen kolmanteen kerrokseen omistajan kanssa diili, johon visioitte ihmisten päivittäiseen tarpeen tyydyttämiseen tuottavia edullisia palveluja. Ja entisöikää mieluummin kuin uudistatte palveluita. Pieninä palasina se norsukin syödään, eli ei koko Aleksia kerralla vaan, pätkittäin talo ja tila kerrallaan.

Veikko Nurminen

Suosittelemme