Lukijalta

Lukijalta

Joulun ihmeitä hyvinvointiyhtymässä?

Uusi Lahdessa kerrottiin (13.12.) joulun ihmeestä eli ikääntyneiden vammaisten ”paranemisesta” hakiessaan avustajapalvelua PHHYKY:ssä. Tosi asiassa ihmeparantumisten ilosanoma on kiirinyt huomattavasti laajemmalle. Ihmeparantumisia tapahtuu hyvinvointiyhtymässä lapsille, nuorille, keski-ikäisille ja ikääntyneille hakiessaan, mitä tahansa vammaispalvelua.

Hylätyn vammaispalveluhakemuksensa perusteita tankatessaan hakija kokee olevansa Liisa Ihmemaassa. Vaikeaa astmaa sairastavalle kerrotaan keuhkopihinöiden kaikonneen, pyörätuolilla kelaavalle tolkutetaan kävelemisen onnistumista, sokealle vakuutetaan näkökyvyn palanneen. Ihmeparantumisten kirjo on rajaton. Hakijoiden kannalta harmittaa. Ihmeet kun tapahtuvat vain vammaispalvelutyöntekijöiden lennokkaassa mielikuvituksessa, eivät oikeassa elämässä. Miten palauttaa heidät harhoista todellisuuteen?

Ehdotan alueen omaishoitoyhdistyksen, vammaisyhdistysten, vammaisneuvoston ja sosiaaliasiamiehen yhdistävän voimansa ja osaamisensa. Kirjoittakaa tilanteesta vammaispalveluissa perusteellinen asiakirja PHHYKY:n kuntien, erityisesti Lahden, päättäjille. Esittäkää, ja vaatikaa, kirjelmässä heiltä muutoksia ja niistä keskustelua kanssanne. Tätä kautta poliitikot joutuvat tilille vammaisten kuntalaisten hädästä.

Uskoakseni päättäjistä löytyy joku oikeudentuntoinen vammaisten puolustaja. Kaiken lisäksi vammaisten ääniä tarvitaan seuraavissa vaaleissa... Nopein yhteydenottotaho löytyy vammaispalveluvirastosta. Sen johdon ja työntekijöiden yhteistyöhalua kirittää taikasana aluehallintovirasto. Se valvoo sosiaalihuoltoa. AVI:n selvityspyyntö tai ylitarkastajan vierailu tuskin ilahduttaisi vammaispalveluviraston henkilökuntaa. AVI:lta rapsahtaisi heille ”risuja” ihmeparannususkosta.

Vammaispalvelujen hakijat eivät edes jouluna etsi valtaa, loistoa, saati kaipaa kultaa.

Muistakaa myös median vahva valta. Tarttukaa kynään, tietokoneeseen, tablettiin ja avatkaa sanainen arkkunne toimittajille ja somessa. Kuntalaisia kiinnostavat tiedot siitä, millaista palvelua tarjoaa ahne veroeuroimuri PHHYKY. Sen maineesta löytyy kiusallisia kolhuja. Niitä ei kaivata lisää leimalla ”vammaisten pahoinvoinnin lisääjä”. Hyvinvointiyhtymän olettaisi huolehtivan ainakin heistä, jotka ovat jo muutenkin saaneet Mustan Pekan elämän korttipelissä.

Vammaispalvelujen hakijat eivät edes jouluna etsi valtaa, loistoa, saati kaipaa kultaa. He kaipaavat ihmisarvoa ja lakeja noudattavia vammaispalveluratkaisuja. Kenenkään ei pitäisi lukea niistä jouluna - tai muulloin - vähättelevää, nöyryyttävää ihmeparantumismantraa. Sitä hokeva syyllistyy pahimpaan mahdolliseen vammaisten/kroonisesti sairaiden loukkaamiseen.

Vammaispalvelun tonttutiimillä on paljon korjaamista asiakastyössään. Tonttujen haparoituneissa pääkopissa ovat unohtuneet säädökset asiakaslähtöisyydestä, asiakkaan edun huomioimisesta ja siitä, että pitäisi poistaa vammaisuuden aiheuttamia esteitä. Kipin, kapin siis koko tonttujoukko kertaamaan vammaispalvelulainsäädäntöä, perustuslakia ja hallintolakia. Niitä lukiessa jopa kovapäisimmälle tontulle ehkä valkenee se, että vain tosiasioille löytyy sija vammaispalveluratkaisuissa. Ihmeparannukset pysykööt joulusaduissa.

Anne Siponen

Suosittelemme