Lukijalta

Lukijalta

Pahasti pielessä!

Sote-menoissa supistetaan monin tavoin. Nytkin jo melkein vuoden ajan välttämättömät kolmen kuukauden välein tehtävät kontrollikäynnit ovat olleet noin kolme kuukautta myöhässä. Vahvoja ja välttämättömiä kipulääkkeitä ei korvata, jollei poisteta. Esimerkiksi potenssilääkkeet korvataan. Paljon lääkkeitä tarvitsevien vakavasti sairaiden lääkekustannukset ovat nousseet. Kalliit munuais- ja syöpälääkkeet eivät edes kaikki kuulu korvattaviin. Injektioruiskeet ovat satojen eurojen hintaisia. Eläkeläisen on hyvin vaikea niitä maksaa. Useista hakemuksista huolimatta tuet evätään.

Miten yksinelävä saa mitään apua, kun ei ole varaa avusta maksaa? Syöpä kun vie hoitojen jälkeen petiin. Et pääse juuri edes vessaan. Juuri kun alkaa helpottaa, alkaa taas sama hoidon jälkeen. Lääkäri määrää lääkkeet, joiden pitäisi hieman helpottaa. Ovat kalliita tai ei korvattavia?

Näillä supistuksilla ei ole muuta hyötyä kuin saada eläkeläiset ja sairaat luonnolliseen poistumaan. Kun olet jo niin heikossa kunnossa, menet Akuuttiin ambulanssilla. Verikoe, pari tuntia makaat ja jos hyvin sattuu, lääkäri käy enempää tutkimatta. Voit lähteä. Tulee olo, että hoitokin on supistettu syystä että potilas on hengissä.

Jos vahingossa yritetään hoitaa, niin siinä mokaillaan joka kerta. Missä on se hyvä hoito, kun vuoden aikana joka hoito-operaatio on tuonut lisää tuskaa ja hoitovirheitä, eikä vastuuta oteta mistään. Pahoittelut, jos potilas ei tunne oloaan turvalliseksi. Henkilökuntaa supistetaan, lääkäreille ei ole aikoja. Jos pääsee, niin PHKS on pullollaan ulkomaalaisia, jotka eivät ymmärrä potilasta, eikä potilas lääkäriä. Kyllä he varmaan ovat päteviä, mutta harva potilas ymmärtää latinaa tms. kapulakieltä.

Kun on aika lääkäriin, et voi kysyä mitään. He vilkuilevat kelloa koko ajan, varattu 10-15 minuutin aika on ummessa. Ohjeet ovat niin epäselviä, että saat moneen kertaan soittaa ja kysellä. Jos paketissa lukee ”erikoisohje annettu potilaalle”, eikö se pitäisi hänelle myös antaa?

Kyllä olisi paljon muualla supistettavaa kuin terveydenhuollossa. Esimerkiksi eteläinen kertoo, ettei ole aikoja kuin 9 viikon päähän minuutin pistosta varten. Pitäisi mennä jonottamaan sinne. Ei sytostaatti hoitojen jälkeen juuri pysty odottamaan ämpäri mukana!

Kelan lääkärit päätöksineen pois. Asiat pitää tutkia eikä vain vetää hylkynimeä, kun ei niitä tutkita.

Heli Hassinen

Suosittelemme