Lukijalta

Lukijalta

Sataman yrittäjät maksumiehinä

Satama tunnetaan lahtelaisten olohuoneena. Tulevien pysäköintimaksujen vaikutukset mietityttävät oheisen jutun kirjoittajaa ja monia muitakin kaupunkilaisia. Kuva: Sami Kuusivirta

Lahti maksattaa keskustan kehittämisen epäonnistumiset sataman yrittäjillä ja Sibeliustalon ja sataman asiakkailla. Lautakunnan puheenjohtaja kehuu innoissaan ratkaisua hyväksi ja samanaikaisesti hän kumartaa keskustan yrittäjille, ja pyllistää sataman yrittäjille. Keskustan parkkimaksujen halpuuttaminen maksaa kuulemma 150 000 euroa ja se pitää periä sataman yrittäjien ja Sibeliustalon asiakkailta. Tämä puuttuva 150 000 euroa olisi myös saatu tytäryhtiöitä yhdistämällä, hallintoa karsimalla yhdellä johtajalla tai kahdella päälliköllä. Ymmärrän että kaverilta on vaikeaa viedä ”pallia” alta.

Lahden satamalla on paljon hyödyntämätöntä potentiaalia. Satama on yksi Lahden jalokivistä, lahtelaisten ja matkailijoiden olohuone kesäisin. Talvisataman kehittäminen on vasta alkumetreillä. Tässä kehitysvaiheessa pysäköintimaksut ja rajoitukset voivat haavoittaa sääherkkää yritystoimintaa. Saattaa käydä niin että yrittäjiltä tulevat veroeurot pienentävät kaupungin parkkituloja. Nyt pitäisi tyytyä parkkiaikojen rajoittamiseen ja käynnistää pysäköintitalon rakentaminen Sibeliustalon vastapäiselle hiekkakentälle. Satama alueen kehittäminen vaatii myös innovatiivistä, yhteistyökykyistä satamapäällikköä.

Lahden keskustassa toriparkin sisäänajoa olisi pitänyt jatkaa niin kauan kuin tavoiteltu käyttöaste per kuukausi on saavutettu. Nyt voisi esimerkiksi tarjota tunnin pysäköintimaksulla kaksi tuntia aina isojen tapahtumien yhteydessä , esimerkiksi nyt joulukylän aikaan. Tällä tavalla opetetaan varovaisemmatkin autoilijat käyttämään toriparkkia kesällä auringolta suojassa ja talvella pakkaselta ja lumelta suojassa. Kadunvarsipysäköinti pitäisi olla ilmaista klo 18 jälkeen ja lauantaisin, koska se jarruttaisi osaa autoilijoista ajamasta peltomarkettien ilmaisille parkkipaikoille.

Kehittämisterveisin,

Lahden satamalla on paljon hyödyntämätöntä potentiaalia
Pekka Rusila

Suosittelemme