Lukijalta

Lukijalta

Lahden johtamisessa ei kielinokkeluus auta

Kaupunginjohtaja Myllyvirta kehui, suorastaan ylisti meitä värikkäästä kielenkäytöstä vastauksessaan kirjoitukseemme (UL 22.11.). On kuitenkin myös niin, että aneemiselta näyttävä johtaminen saattaa johtaa värikkäisiin lopputuloksiin.

Kaikkihan muistavat Holkerin lausahduksen, ”minä juon kahvia nyt!”. Holkerin hallituksen aikainen vahvan markan politiikka johti markan kelluttamiseen ja arvon romahdukseen. Holkerin hallituksen taloudellisena neuvonantajan toimi tuolloin nykyinen Lahden kaupunginjohtaja, DI Myllyvirta.

Sen asemesta, että Myllyvirran aikana ja johdolla olisi keskitytty korjaamaan Lahden menneinä vuosina tehtyjä virheitä ja laiminlyöntejä, päädyttiin sumeilematta ottamaan kaupungille lisää velkaa, joilla tehtiin lisää virheitä ja monumentteja yhden äänen enemmistöillä. Liitoksia naapurikuntien kanssa ajettiin kuin käärmettä pyssyyn ja vihdoin saatiin Nastola yhden äänen enemmistöllä liittymään Lahteen.

Tutkimukset kuntaliitoksista ja tähänastiset kokemukset Lahden ja Nastolan liitoksesta ovat osoittaneet, että edes keskipitkällä tähtäimellä ei mainittavia säästöjä ole syntynyt. Tähänastiset toteutetut kuntaliitokset ovat olleet kuin seksi ilman orgasmia.

Keskustan eheyttämiseen on käytetty kymmeniä miljoonia, mutta päätöksien pohjalle ei ole koskaan tehty kriittistä tarkastelua.

Keskustan eheyttämiseen on käytetty kymmeniä miljoonia, mutta päätöksien pohjalle ei ole koskaan tehty kriittistä tarkastelua, puhumattakaan, että tuloksia olisi verrattu suunniteltuihin ja luvattuihin säästöihin ja/tai liiketoiminnan laajenemiseen ja kasvuun. Negatiivisista poikkeamista ei kaupungin johto ole ottanut vastuuta.

Pelkästään se, että keskustaan on tullut uusia asuntoja, ei ole täyttänyt tyhjiä liiketiloja. Päättäjille olisi pitänyt olla selvää, että nykyinen kuluttaja on kasvatettu mahdollisimman helppoon ja joustavaan palveluun.

Lahden keskustan kehityksessä on käytetty esimerkkeinä keskieurooppalaisia kaupunkeja ja niiden satoja vuosia vanhoja keskustoja. Lahti on paljon nuorempi ja Aleksi paljon leveämpi kuin vaikkapa Saksan vanhojen kaupunkien keskustat. Luovat ajattelijat kuitenkin päättivät, että kavennetaan sitten Aleksi ja tehdään siitä yksisuuntainen, niin ihmiset tulevat sitä monin jaloin ihmettelemään. Mutta menneet ajat eivät palaa. Korttelia kierrettiin vielä 1960-luvulla, mutta ei enää.

Nykyisten nousevien verojen aikana myös yhteiskunnan investoinnit ja rahankäyttö edellyttävät panos-tuotos-harkintaa. Pelkästään ei riitä se, että onhan se enemmistön mielestä kiva juttu.

Pyramidimäisessä mielistelemällä ja pelolla johtamisessa rahaa palaa ja hauskaakin saattaa olla maailmalla tutustuttaessa uusiin tuhlauskohteisiin, mutta missä ovat tulokset? Niitä ei ole!

Nyt olisi muistettava, että maakunta- ja soteuudistus pyyhkäisevät kaupungin verotuloista puolet pois ja jäävällä puolikkaalla on maksettava velat ja pidettävä kunta toimivana. Siinä tilanteessa ei sitten voi enää piiloutua sote-menojen taakse.

Jätämme lukijoittemme arvioitavaksi, parantaako koko Lahden seutu vetovoimaansa lisäämällä huimasti velkataakkaansa edelleen mielistemällä veronmaksajia ja nostamalla veroäyriään maan kärkisijoille.

Kaupunginjohtajallemme voisi myös vähitellen valjeta, ettei Lahden kaupungin laajaa organisaatiota voi johtaa pelkillä mielikuvilla, joita hän myös laveasti esitteli vastauksessaan.

Christian van

Suosittelemme