Lukijalta

Lukijalta

Heinolalainen tulee Lahteen ostoksille

Avasin taannoin Uusi Lahti -lehden ja huomasin Mika Yli-Kaakisen kirjoituksen mielipidepalstalla. Tyyli, jolla Heinolan mies haukkuu jälleen Lahtea, saa minut vastaamaan, mutta en tartu perinteiseen aseeseen, koska se tuntuu turhalta debatilta tässä tapauksessa. Lisäksi Lahti on itäisen naapurimme kaltainen, voi olla hyvinkin sekainen, kun saa olla rauhassa, mutta jos joku hyökkää sinne, voimat yhdistyvät ja hyökkääjän on äkkiä paha olla.

Tosin täytyy sen verran oikoa, että se mitä kulttuurihankkeista ja uimahallista kirjoituksessa sanotaan, on jälleen kärjistyksen makua. Molempiin on poliittisessa päätöksessä päätetty sitoa julkisen pääoman lisäksi myös yksityistä rahaa ja ilman niitä kumpaakaan ei toteuteta. Valtionosuusjärjestelmässä kaupunkiseudut subventoivat maaseutua, joten se siitä kukkarosta.

Mutta sitten asiaan: olen erittäin iloinen nähdessäni tuttuja kasvoja lahtelaisissa kauppakeskuksissa ja kulttuuritapahtumissa. Kun siellä Heinolassa on kaikki tarvittava, niin Lahti vaan vetää heinolalaisia kärpäspaperin lailla. Itsenäisyyspäivänä juttelin heinolalaisten tuttavieni kanssa Sibeliustalolla ja kohtaaminen oli lämmin, ja vaikka se kesti vain hetken jäin miettimään näitä syntyjä syviä.

Kiitänkin kaikkia opiskelijoita, jotka olette valinneet lahtelaisen opinahjon, juurtumisenne tänne alkaa ja vetovoima on olemassa. Kävin pari viikkoa sitten Heinolassa asiointikäynnillä, kävelin aamulla klo 9 aikaan torin poikki, yksi mies vaihtoi ajatuksia liha-auton luukulla. Unohtakaa pakettipellot ja riutuva maaseutu ja uskokaa globaaliin trendiin, karistakaa oljet lahkeista ja tulkaa kaupunkiin.

Ilotulituksen paukkuessa kuiskasin vaimolleni, että täällähän on enemmän ihmisiä kun koko Heinolassa yhteensä, sen jälkeen suutelimme 100-vuotiaan Suomen kunniaksi.

Runsas markkina takaa sopivat hinnat ja näin kassinne täyttyvät lahtelaisista ostoksista ja saatte rahoillenne vastinetta. Kaikki te, jotka työskentelette Lahdessa, käytätte jo palveluita, tankatkaa bensaa ja kiitos ostoksistanne pursuvista marketeista ja kauppakeskuksista, erikoiskaupoista. Lahdessa on kaupunginteatteri ja konserttitalo ympäri vuoden ja neljä isoa museota, veikkauskortilla keskiviikkoisin maksutta. Kaupunki on ihmisiä varten ja ihmiset täyttävät kaupungit, niin yksinkertaista se on.

Itsenäisyyspäivänä kaiken kansan juhlassa Sibeliustalo oli ääriään myöden täynnä juhlivia lahtelaisia, hienoa ohjelmaa myös uuslahtelaiselle muuttajalle juurruttamaan uuteen kotiseutuun. Historiafilmissä todettiin jo sotien jälkeen Lahden olevan maakunnan keskus, joka ottaa tulijat vastaan lämpimästi ja rakkaudella.

Itsenäisyyspäivä alkoi taipua iltaan ja oli aika lähteä kohti Pikku-Veskua ja siellä järjestettävää vesiurkuesitystä ja ilotulitusta. Se oli jo kolmas kerta, ja vaimoni kanssa meillä on aito itsenäisyyspäivän perinne syntymässä. Paikalla oli Lahti Energian toimitusjohtajan mukaan 20 000 lahtelaista kuulemassa Porilaisten marssin, Finlandian ja laulamassa Maamme-laulua. Ilotulituksen paukkuessa kuiskasin vaimolleni, että täällähän on enemmän ihmisiä kun koko Heinolassa yhteensä, sen jälkeen suutelimme 100-vuotiaan Suomen kunniaksi.

Kävellessämme kohti kauppatoria näimme uuden tekojääradan alatorilla olevan täynnä iloisia luistelijoita. Se on lahja Lahti Energialta lahtelaisille.

Esa-Pekka Karvinen

Suosittelemme