Lukijalta

Lukijalta

Lahti saa ydinyhdistyksen

Rautatienkadun taannoinen jalkakäytävän uudelleenasennus käynnissä. Kirjoittaja sivuaa oheisessa Lahden keskustakehittämistä käsittelevässä tekstissä myös Rautatienkadun yrityksiä. Kaikki yhtymäkohdat todellisuuteen ovat kuitenkin lukijan mielikuvituksen tuotetta. Kuva: Juha Peurala

Suomi on legendaarinen yhdistysten maa. Lahdessa havaittiin yhdistyssektorilla yhden yhdistyksen vakava vajaus. Uusi yhdistys täytyi perustaa pikimmiten. Yhdistyksen nimiehdotusten keräämiseen saatiin Lahden Maataloustukiorganisaatiolta mitättömät 30 000 euroa avustusta. Harkitusti käytettynä sillä saatiin kasaan kolme ehdotusta, joista kaksi hylättiin. Siis kolmas valittiin.

Jos hylätyt yhdistysnimet kiinnostavat, kerrotaan. Yksi nimiehdotus oli Trouplike Business City. Se havainnollistaa kaupunkisuunnittelun kiinteistösijoittamispohjaista periaatetta, jossa ei muita aatteita tunneta. Ehdottajille annettiin 5 000 euroa lohturahaa. Armosta se esikuvakin porskuttaa.

Toinen ehdotus oli City of Sins & Games. Ehdottajat saivat 5 000 euroa hyvästä yrityksestä ja historian tuntemuksesta.

Hyväksyksi tuli Nuclear Bay City ry. Suomenkielinen nimi oli Ydinvoimalahti ry. Ehdottajat selittivät, että Lahden luottamushenkilöt suostuvat mihin tahansa, kun mainitaan elinvoima. Ajatelkaa, että kyseessä on ydinvoima! Veronmaksajien rahaa tulee niin että hanat ovat revetä.

Kaikki yhteydet todellisuuteen ovat lukijan mielikuvituksen tuotetta.

City of Sins & Games-ehdottajat protestoivat: Elinten voimaa mekin tarkoitettiin!

Nuclear Bay City-yhdistyksen tarkoitus on kehittää kaupungin ydintä voimallisesti. Jäseniksi voivat liittyä yritykset lukuun ottamatta Rautatienkadun varrella toimivia.

Ai niin. Nimirahoituksesta jäi käyttämättä 20 000 euroa? Ei jäänyt. Se annettiin hallituksen jäsenelle, joka nimen oli keksinyt. Joku höntti ulkopuolinen marisi jääviydestä. Se torjuttiin topakasti. Hallituksen jäsen ei ole jäävi, koska yhdistystä ei ole virallisesti olemassa. Eihän tässä mitään ole päätetty.

Aluksi yhdistys järjestää kissojen ristiäisiä ja koirien kakatuksia. Edelliset ovat kivoja ja jälkimmäiset lisäävät ydinkeskustan puistojen ja jalkakäytävien kasvuston elinvoimaa. Toiminnan laajentamiseksi tarvitaan rahaa. Yhdistyksen väliaikainen hallitus päätti hakea 200 000 euron avustusta Lahden Maataloustukiorganisaatiolta.

Rahat ovat tulleet saman tien yhdistyksen tilille. Lahdessa on näet tapana toimia ennen kuin päätetään. Luottamushenkilöillä on lobbareiden johtamissa prosesseissa oma tehtävänsä: he hihkuvat riemusta ja siunaavat.

Saamansa 200 000 euron käytöstä on yhdistyksen tehokas hallitus tehnyt päätöksen. Se palkkaa itsensä hoitamaan yhdistyksen ydintehtävää.

Selvyyden varmistamiseksi. Tämä on pakina. Kaikki yhteydet todellisuuteen ovat lukijan mielikuvituksen tuotetta.

Jyrki Joensuu

Suosittelemme